Pogledati punu verziju : Ski / Snowboard kacige
FreeRider
09.10.2014, 20:25
Mogli bi ovdje podijeliti iskustva sa kacigama koje smo nosili.
Recenzije opreme su uvijek korisne prilikom nabavke odnosno kupovine nove , u ovom slucaju kacige.
Mogli bi pisati i o mjestima (bilo internet ili neki sport shop u nasem kraju ) na kojima se kacige mogu kupiti povoljno...
Milanpop
09.10.2014, 22:11
Da li kod nas ima da se kupi kaciga sa vizirom (i gde)?
Recenzije kaciga su kao recenzije pancerica: kaciga koja odgovara osobi A ne mora da odgovara osobi B. Svaki model je za drugačiji oblika glav i važnije je izabrati pravi oblik nego birati izgled ili npr. broj otvora za ventilaciju.
Prvu kacigu koju sam kupio preko Interneta nisam mogao navući na glavu. Ili je kaciga bila preuska i predugačka ili je moja glava ko doboš. U pitanju je bila Carrera, a ne sjećam se modela.
U drugom pokušaju sam imao više sreće, te sam uz sitnu doradu veselo nosio Giro Fuse 5 ili 6 sezona. Nakon nekoliko padova bosanskom metodom (na glavu) kaciga se raspala (http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=6107). Nabavih ponovo isti model, ali su u međuvremenom promijenili oblik, pa sam probavao razne modele i napokon pronašao Alpina Grap prije nekliko godina.
Recenzije kaciga su kao recenzije pancerica: kaciga koja odgovara osobi A ne mora da odgovara osobi B. Svaki model je za drugačiji oblika glav i važnije je izabrati pravi oblik nego birati izgled ili npr. broj otvora za ventilaciju.
Ovo.
Uz dodatak, ako imate omiljene naocare, ponesite i njih pa probajte zajedno.
Mi smo se porodicno bacili na Giro, G10 za mene, NINE.10 JR za cerku a ne secam se tacno koji je zenin model. Nikakav poseban razlog, prodavnica koja je relativno blizu je imala dosta modela pa je moglo da se proba. Meni su se svideli i POC modeli ali su bili duplo skuplji. Gledao sam i da budu sto lakse.
Na srecu, nismo imali prilike da se uverimo u cvrstocu istih, nadam se i da necemo :)
FreeRider
10.10.2014, 11:36
I ja sam napravio gresku prilikom kupovine sa interneta prije desetak dana.
Mala mi kaciga i nije ono sto sam ocekivao. Bacio sam pare (50e) a za to sam mogao kupiti pristojnu kacigu za nekih mjesec dana kada ih izloze u sportskim radnjama.
FreeRider
10.10.2014, 11:37
Vidim da po forumima hvale POC kacige , a i skijasi ih nose na takmicenjima sve vise.
Ja sam ljubitelj Smith-a...
Imam Variant Brim vec 5 godina, sada pikiram kupovinu Variance modela. Prezadovoljan...a dizajnom (po mom misljenju) bez premca
dzoninho
14.10.2014, 17:12
Najbitnije da kaciga odgovara obliku vase glave... O izgledu i ukusima ne vredi raspravljati :)
FreeRider
25.10.2014, 19:01
Imao sam Smith i poklonio je. Sada sam bez kacige pa se dazkisljam da porucim RED sa Amazona. Samo me brine velicina jer ,,L,, nije svuda ista a dimenzje u cm ne daju...
Ovo je ta kaciga.
plageton
25.10.2014, 22:25
Imao sam Smith i poklonio je. Sada sam bez kacige pa se dazkisljam da porucim RED sa Amazona. Samo me brine velicina jer ,,L,, nije svuda ista a dimenzje u cm ne daju...
Ovo je ta kaciga.
Nemoj to da radiš. Ova kaciga izgleda dobro i verovatno i jeste dobra, ali ne uzimaj kacigu dok ne probaš.
I ja sam napravio gresku prilikom kupovine sa interneta prije desetak dana.
Mala mi kaciga i nije ono sto sam ocekivao. Bacio sam pare (50e) a za to sam mogao kupiti pristojnu kacigu za nekih mjesec dana kada ih izloze u sportskim radnjama.
Sada sam bez kacige pa se dazkisljam da porucim RED sa Amazona. Samo me brine velicina jer ,,L,, nije svuda ista a dimenzje u cm ne daju...
Ovo je ta kaciga.
Tebi je malo jednom :sm022:, ili je Amazon neka radnja u CG :)
FreeRider
25.10.2014, 23:15
Hahaha , Misko u pravu si potpuno.
FreeRider
16.11.2014, 21:42
Stigle u Podgoricu ANON kacige.
Ovaj model STRIKER je 85e
FreeRider
16.11.2014, 21:46
I BLITZ model od 96e
Problem je sto imaju samo ,,L,, velicine . Cjena je korektna obzirom da na Anonovom sajtu ove kacige kostaju samo po 5e jeftinije. Bice i nekog popusta oko N.Godine.
Bilo bi dobro da imaju i ventilaciju + regulaciju iste..
koja radnja u Bgd ima Alpinine ski kacige ?
Ja licno sam do sada tri razlicita modela promenio, sve SALOMON. Trenutno sam na SALOMON Brigade kacigi s integrisanim zvucnicima. Nemam ni jednu rec primedbe, odlicna je. Cena jeste malo jaca ali...120eur. na rasprodajam znaju biti daleko jeftini, vidjao sam i za 50eur. Topla je, udobna. Glava se ne znoji. Zvucnici su se odlicno pokazali. Posto sam ja krupniji, preporucio bih ovaj model krupnijim ljudima posto je kaciga dosta robusna.
Savjet: nemojte ni pomisljati da narucujete kacige na nevidjeno online. To je neizvodivo. Ako vec narucujete preko neta onda obavezno negde probati pa da znate da vam odgovara pa onda preko neta ako ste nasli jeftinije. Svaka kaciga, proizvodjac, model razlicita je u dubini, sirini, spoljasnoj robusnosti te smatram da je kaciga jos gora od pancerice. neko ko nema pojma nosi bilo kakvu pancerice, samo da broj pase. S kacigom to ne ide. Moze biti adekvatan obim ( moj slucaj 62) ali da ili previsoka bude ili uska i pre glomazna ili pre sitna itd.
http://www.levelninesports.com/images/salomon/salomon-helmet-bridage-audio-54-55-xl.jpghttp://ecx.images-amazon.com/images/I/61abR5vJqqL._SX522_.jpg
FreeRider
12.12.2014, 20:37
Auh, izgleda fenomenalna kaciga. Ovih dana kupujem ponovo Smith , jer sam poklonio moju...
Ima je u Pg u BS radnji, ali nema boje osim crne i bijele. Vidio sam i mnogo lijepu Scott kacigu, takodje bijelu...ali kako sam kupio i bijele pancerice nece smetati:dontknow:
FreeRider
19.01.2015, 13:07
Evo se ponovoh sa ALPINA kacigom . Ishvališe je na mnogim forumima i sajtovima , i stvarno jeste lijepo urađena . Sama kaciga nije od neke jeftine tanke plastike, spoljašnji dio je kao guma, može se ,,zarezati,, noktom ... Crna mat boja , i podesiv sistem ventilacije. Uzeo sam L veličinu jer za motor nosim istu , i pogodio konačno kacigu koja mi odgovara .
http://s26.postimg.org/5lnnuz7ix/alpina_grap.jpg (http://postimage.org/)
photo uploading (http://postimage.org/)
Ako već rizikujete kupovinom preko neta bez probanja, onda barem da vas taj rizik skupo ne košta :sm019:
Trenutno su dečiji moNdeli na dooobrom poniženju :sm004: Zaista ne znam kakav je kvalitet tih Nevica kaciga, ali predpostavljam da za prve korake na snegu gde klinci još uče i ne idu loodo i brzo, nije neophodno da kaciga bude neka ultra kvalitetna. Ili možda grešim?
Za devojčice:
http://www.sportsdirect.com/nevica-meribel-ski-helmet-junior-girls-407347?colcode=40734701
I za dečake:
http://www.sportsdirect.com/nevica-meribel-ski-helmet-junior-407301?colcode=40730103
FreeRider
19.01.2015, 13:57
Jesu jeftine, i kao što kažeš za bebi staze i za plave staze na kojima se ne jurca puno, ove su kacige sasvim dovoljne .
FreeRider
20.01.2015, 11:07
http://s26.postimg.org/dov0xs6vp/alpina_spam_helmet.jpg (http://postimg.org/image/dov0xs6vp/)
Danas kupih i ovu ...
Kako izabrati kacigu..., sta gledate kod probavanja kacige da li odgovara vasoj glavi, kako da budete sigurni da ste odabrali kacigu koja dobro "paše" na vašu glavu...da nije mala, velika i sl...
Koji su to kriterijumi kojih se treba držati pri odabiru kacige....
funyrace
28.01.2015, 22:54
:yay::yay::yay::yay:Pa Freerider ti možeš i iznajmljivati kacige
anon striker moze da se podesi pozadi, da odgovora velecinu.
http://www.evo.com/outlet/helmets/anon-striker-helmet.aspx
ovo sam nosio neko vreme...
sada uzeo anon raider...isto super, ali nemoze da se pravi micro-podesavanje
http://www.backcountry.com/anon-raider-helmet
plageton
29.01.2015, 11:59
Kako izabrati kacigu..., sta gledate kod probavanja kacige da li odgovara vasoj glavi, kako da budete sigurni da ste odabrali kacigu koja dobro "paše" na vašu glavu...da nije mala, velika i sl...
Koji su to kriterijumi kojih se treba držati pri odabiru kacige....
Ne sme da steže, a kada zavrtiš glavom levo-desno ne sme da landara, tj. mora da stoji na mestu.
Podešivač veličine je apsolutno neophodan na kacigi zbog toga što se mora uključiti opcija nošenja potkape/balaklave, a naravno da jedna veličina kacige ne može odgovarati za glavu na kojoj je potkapa i na kojoj nije - da ne pominjem da i potkape mogu biti vrlo različih debljina.
FreeRider
29.01.2015, 16:08
Da , bitno je da ne landara oko glave . Kod kacige treba gledati i tezinu...
Meni je velika razlika izmedju Smith ( Maze model ) i ove dvije Alpinine . Smith radi lake kacige , i mogu sa njom cijeli dan bez problema, a ove su teze za nekih 100 / 150gr sto se i te kako osjeti nakon dva sata .
Da , bitno je da ne landara oko glave . Kod kacige treba gledati i tezinu...
Meni je velika razlika izmedju Smith ( Maze model ) i ove dvije Alpinine . Smith radi lake kacige , i mogu sa njom cijeli dan bez problema, a ove su teze za nekih 100 / 150gr sto se i te kako osjeti nakon dva sata .
Da nisi kupio 2 Alpina mogao si jednu Smith :)
I ne zaboravi ventilaciju a i da naocare komotno stoje
FreeRider
29.01.2015, 20:45
Sa obije kacige Alpina sam kupio i po jedne naocare koje im odgovoaraju .
Smith Maze imam ... Mislim dao sam je ocu kad vozi skuter jer ne trpi ove kacige za motor sto ja imam, ali je uzmem kad idem na skijanje . Pa na Torniku sam nosio Smith :ok: , mada ova Alpina zuta mi je nekako najljepsa .
Evo par linkova kako izabrati kacigu:
http://www.skijanje.rs/ski-oprema/oprema-za-alpsko-skijanje/ostala-oprema/zastitna-ski-oprema-kacige-kornjaca-prsluk-stitnici-za-kolena/
http://www.skijanje.hr/oprema/ostala-oprema/clanak/skijaske-kacige?id=12895
http://www.skis.com/Buying-Guide-for-Ski-Helmets/buying-guide-2-17-2013,default,pg.html
http://www.evo.com/ski-snowboard-helmet-size-fit-guide.aspx
Zuba1970
29.02.2020, 22:43
Do sad sam probao kacige L velicine jer mi je obim glave 59 cm. Sto znaci da sam maltene na granici M i L. Interesuje me samo da li uopste da probam modele velicine M?
MadMike82
01.03.2020, 23:32
Probaj, pa vidi šta ti bolje leži. Većina kaciga ima dodatno štelovanje na potiljku, pa nisu sve mere fiksne.
Što više probaš, ave više će ti biti jasno šta ti u stvari treba.
Zuba1970
02.03.2020, 05:43
Naravno bez probanja nista. Meni je nekako logicnije da se uzme L mogu ako treba i potkapu da stavim.
Skoro smo kupovali kacigu za suprugu.
Par modela ni u L veličini nije odgovaralo, dok je kod drugih M bio odličan.
Tako da nije sve samo u veličini već se razlikuju i oblik unutrašnje školjke.
Probanje više modela/brendova je jedini način.
Iskreno, nije mi jasno, kako neko uspe da kupi kacigu online.
plageton
02.03.2020, 08:55
Skoro smo kupovali kacigu za suprugu.
Par modela ni u L veličini nije odgovaralo, dok je kod drugih M bio odličan.
Tako da nije sve samo u veličini već se razlikuju i oblik unutrašnje školjke.
Probanje više modela/brendova je jedini način.
Iskreno, nije mi jasno, kako neko uspe da kupi kacigu online.
Šta je problem da kupi, dal će da mu odgovara, to je drugo pitanje. :)
Zuba1970
02.03.2020, 09:27
Kacigu mogu on line da kupim samo ako takvu istu probam ovde kod nas i vidim da mi odgovara. Nikada nista od obuce i odece ne bih kupovao on line a da prethodno taj artikal ne probam. Nisam bas lud da bacam tek tako pare. 😀
Svjež primjer iz prakse: uđem u InterSport na jednom skijalištu u Tirolu i tražim kacigu da je mogu nabaciti na svoju bubnjaru od 62 cm. Jedina koju sam uspio nabaciti (i uz to mi dobro leži) bijaše Giro Jackson MIPS u veličini XL (do 65). Cijena? Sitnica: 189€.
Vratim se kući i pitam za mišljenje idealo.de, a on mi kaže "ima taj model i veličina za 75€". Naručim odmah i dobro se pokazala u praksi.
Nakon koliko vremena mjenjate kacigu? Da li to radite iz estetskih razloga i cisto da ju promjenite zbog promjene ili postujete preporuke proizvodjaca koji kazu da nakon 5god kacige gube svoje karakteristike i da ih treba mjenjati?
Ja licno vec 6 sezonu nosim istu kacigu i iskreno nisam ni razmisljao o mjenjanju. Ponajvise sto me model odusevljava (Salomon brigade s integrisanim zvucnicima) te sto ga nisam nigde uspio naci u ponudi pa da uopste i razmisljam o kupovini novijeg modela iste kao i cinjenici da je kaciga jos uvjek u odlicnom stanju.
Menja se kada “tresne” dobro o stazu, ili ako je ispustiš i tresne sa drugog sprata ;)
Skijaške kacige “puknu” pri jakom udarcu i tako apsorbuju udarac - to je normalno ponašanje. Dakle ako je došlo do jakog udarca tada se menja....
Naravno, možeš da je promeniš i ako ti je dosadila, ako je izgrebana, izašla iz mode [emoji23]
Menja se kada “tresne” dobro o stazu, ili ako je ispustiš i tresne sa drugog sprata ;)
Skijaške kacige “puknu” pri jakom udarcu i tako apsorbuju udarac - to je normalno ponašanje. Dakle ako je došlo do jakog udarca tada se menja....
Naravno, možeš da je promeniš i ako ti je dosadila, ako je izgrebana, izašla iz mode [emoji23]
Logicno je da se mjenja nakon ostecenja ali moje pitanje je vise bilo usmjereno na preporuku proizvodjaca da se kaciga treba mjenjati nakon 5god. Da li se vodi evidenciju o tome i da li se gleda na ovu preporuku ili se kacige mjenjaju samo zbog dve prije navedene stvari (ostecenje i zelja za estetskom promjenom)? Kao sto rekoh u prijasnjoj poruci, nosim istu vec 6god i nije mi palo na pamet da ju mjenjam zbog vec navedenih razloga. Da li mozda gresim?
Ne obraćam pažnju na 5 godina, ne stoji mi kaciga na suncu i/ili kiši pa da “stiropor” u njemu propada [emoji23]
Ne obraćam pažnju na 5 godina, ne stoji mi kaciga na suncu i/ili kiši pa da “stiropor” u njemu propada [emoji23]
Bar pred sezonu izvadi "tapacirung" i provjeri da stiropor nije kao na ovoj fotografiji:
17919
Ovo na slici je poljedica par padova gdje je glava omirisala stazu, a vjerujem i godina koje su se bile nakupile.
Proverim svu opremu pred sezonu, a kacigu i posle ozbiljnijih padova :)
Koje je misljenje o ovim, sve popularnijim kacigama s integrisanim brilama? Koliko se to (ne) prakticno pokazalo? Prodavaci mi nista ne znaju reci. Estetski izgledaju sasvim ok ali me interesuje kakve su u praksi. Vreme mi je da mjenjam kacigu, sad joj je 8 godina i vidim bas puno tih, dva u jedan modela je u ponudi. Daleko vise nego ranije.
Dvoumim se izmedju ova dva modela:
18233Favorit
18232 Alternativa ako bih isao u ovom smjeru o kome trenutno ne znam nista
Ako imaš više brila za različite uslove (npr. jedne normalne zatamnjene i jedne sa "bijelim" staklom za noćno skijanje), izbor je jasan.
Drugo, mislim da u uslovima jačeg vjetra kod ovih integrisanih ćeš osjetiti vjetar i na očima.
Treće, zaštita stakla od grebanja nakon skijanja je mnogo lakša kod običnih brila.
Ali opet, nekom je izgled najvažniji.
Ako imaš više brila za različite uslove (npr. jedne normalne zatamnjene i jedne sa "bijelim" staklom za noćno skijanje), izbor je jasan.
Drugo, mislim da u uslovima jačeg vjetra kod ovih integrisanih ćeš osjetiti vjetar i na očima.
Treće, zaštita stakla od grebanja nakon skijanja je mnogo lakša kod običnih brila.
Ali opet, nekom je izgled najvažniji.
Hvala Stevo, kao i uvjek top argumenti. Nisam toliko detaljno razmisljao, to je to. Znaci standradna kaciga je jos uvjek adekvatniji izbor
plageton
27.01.2023, 11:30
Ja razmišljam ovako:
Teško pronađem odgovarajuću kacigu, a brile nešto lakše ali ipak moram da se potrudim. A da pronađem u komadu i kacigu i vizir koji bi mi bili dobri, to je statistički vrlo neizgledno.
Pri tome, kada kupujem brile, mogu da biram kakve ću. Kada kupujem integrisane sa kacigom, dobijem to što je u paketu i to je to.
Mada priznajem da kaciga sa vizirom može da ima neke dobre strane, naročito ko nosi dioptrijske naočare na stazi.
Zuba1970
28.01.2023, 11:54
@Grazer Meni su te Salomon Pioneer sa prve slike legle k'o ****** samar sto bi se reklo. :) Naravno sve je individualno i zavisi od oblika glave.Kupio sam i naocare iste firme koje pasuju sa njima. Mogao bi Salomon da mi da neki popust za sledecu kupovinu s'obzirom da imam i njihovu jaknu. :kez:
@Grazer Meni su te Salomon Pioneer sa prve slike legle k'o ****** samar sto bi se reklo. :) Naravno sve je individualno i zavisi od oblika glave.Kupio sam i naocare iste firme koje pasuju sa njima. Mogao bi Salomon da mi da neki popust za sledecu kupovinu s'obzirom da imam i njihovu jaknu. :kez:
Prpobavao sam i fino mi lezi, obliku moje glave odgovara a ova crvena mi nekako cool. U kombinaciji s ovim crvenim cvikama bas fino izgleda sve. Sad su bas na nekom snizenju od 40%
Kaciga sa integrisanim brilama su puno bolje za nekog sa dioptrijskim naočarima, pitam se kako se ranije skijali bez njih.
Range (a i sada) se koriste OTG maske (Over The Glass) koje su upravo pravljene za te situacije. Prednost integrisanih je što mogu "malo" da se podignu - pa ako se naočare ispod zamagle "promaja" ih jako brzo odmagli.
Лично ми се чини да бриле које су интегрисане на кациге не лијежу на лице како треба. Остаје пуно простора на доњој страни, између образа и брила. Не знам да ли то тако треба али мени цјели прст стане. То ми није то. као кад возис ауто с отвореним прозором
Zuba1970
31.01.2023, 09:49
Prpobavao sam i fino mi lezi, obliku moje glave odgovara a ova crvena mi nekako cool. U kombinaciji s ovim crvenim cvikama bas fino izgleda sve. Sad su bas na nekom snizenju od 40%
Ove crvene su super. Kada sam ja kupovao bile su samo one crne. Jedna digresija. Moj odlican drug koji je dugogodisnji skijas je u pocetku sumnjao da je uzrok problemu sa njegovim ocima to sto je presao na kacigu sa integrisanim brilama. Ali ako se dobro secam mislim da je posle ipak utvrdjeno to nije bio uzrok. Ali ne bih da se kunem sto bi se reklo.
@Dragan7 Ja doduse koristim naocare za citanje jer imam dioptriju +2 (sa tendencijom da bih vec trebalo da ih menjam) to jest prezbiopiju.
Range (a i sada) se koriste OTG maske (Over The Glass) koje su upravo pravljene za te situacije. Prednost integrisanih je što mogu "malo" da se podignu - pa ako se naočare ispod zamagle "promaja" ih jako brzo odmagli.
Ja nosim naočare i imam OTG masku. Meni ako se zamagle naočare (to mi se desi samo sa mojim dioptrijskim naočarima - brile nikad), čim krenem niz padinu, krene promaja (karikiram, blago ulazi vazduh) i odmagle mi se naočare.
Da budem sasvim jasan, meni se moje naočare zamagle samo ako skinem otg masku iz nekog razloga pa se dioptrijska stakla ohlade pa kad vratim masku, temp lica i vlaga ih zamagli na kratko ali kao što rekoh, problem se reši posle 3 metra spusta...
Evo par linkova kako izabrati kacigu:
http://www.evo.com/ski-snowboard-helmet-size-fit-guide.aspx
Evo i ovde navode da je neki rok za koristenje kacige do 5god maksimalno. Moja se blizi duplom roku :)
Nakon analiza i trazenja, ostajem vjeran Salom Brigade audio modelu. Obozavam slusati muziku dok skijam. Porucio novi model, deceniju mladji. S popustom 85EUR, za par dana bi trebao doci.
18243
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.