PDA

Pogledati punu verziju : vosak za skije

ninic
16.12.2012, 09:22
juce na skijanju primetio sam da mi se sneg lepi za kliznu povrsinu...
kontao sam da je zato sto je sneg raskvasen i ispricam to nekim borderima i ljudi mi daju vosak da namazem skije!
dakle parce providnog voska malo vece od sapuna,utrljao sam na kliznu povrsinu i blago ispolirao rarcetom ostre tkanine (materijal slican abrazivnom delu sundjera za pranje posudja).
posle toga skija je isla "kao podmazana:yay:"!!!

video sam da je covek imao taj komplet voska i tkanine fabricki upakovan u plasticnu kutijicu ali mi je rekao da je kupljen u Sloveniji!

da li je to mozda ovo http://www.beosport.com/internet-prodaja/kategorija/15-skijanje/123-voskovi-i-alati/

ili mozda http://www.planetbike.rs/ec/slike_proizvoda/srednje/SC2018964110924.jpg
ako nije gde moze da se kupi u Srbiji?
da li je to mozda isti vosak koji se peglom nanosi na skiju ili je drugaciji?
da li je mozda bolje odneti skiju ne voskiranje u servis (iako je klizna povrsina nova,neogrebana) ili je ovako mazati pre svakog izlaska na stazu?

hallo
16.12.2012, 16:32
Beosport
Ovi voskovi su "samo" voskovi u kutijci...razliciti po nameni i temperaturi koje prizvodjac deklarise kao optimalne za odredjene uslove skijanja, nanose se "peglom"...opet ova zadnja 2 su rastvoreni voskovi upakovani u bocicu sa sundjerom koji se moze naneti na samoj stazi uz uslov da je podloga OSUSENA!

Planetbike
Nisam imao prilike videti niti koristiti ovaj sa linka...lici mi na vosak u spreju...

Poz
PS: Ja koristim ovaj univerzalni beli biorazgradivi iz Beosporta kao "osnovu" a ako bas naletim na mokar sneg i sl namazem i ovaj sa sundjerom koji drugar nosa sa sobom UVEK...ja njemu uradim peglom a on nosa ovaj drugi...dogovor kucu gradi...xexe

blackholemix
16.12.2012, 17:49
Svi ti voskovi su kratkog veka, nekoliko puta se spustiš i to je to. Opet moraš da namažeš.

Ništa bez nekog dobrog voska koji se sa peglom posle rastopi. Najveći je efekat kada je jugov sneg jer ne lepi, ali dobro je i za veće minuse jer skije idu brže, a i vosak štiti skiju.

ninic
16.12.2012, 23:08
Dakle predlazete peglanje iako je podloga nova?
Koliko cesto treba peglati podlogu i da li bih mogao to sam da uradim?
Sta bi mi trebalo od alata i materijala?
Nije mi do para,lakse dati hiljadarku nekome da to uradi ili volim da majstorisem,tako sam i sam montirao vezove na svojim skijama uz savete ljudi sa foruma
http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=6391

ibane
17.12.2012, 00:23
Ja imam ovakav

http://eshop.lyze-radotin.cz/universalni-tekuty-vosk-toko-pocket-express-mini-75ml-2/

koji mi sluzi za takve situacije kao tebi sto se desilo. Ali to je kratkog veka. Kupio sam ga odavno na sajmu u beosportu.
Takodje sam i sam voskirao. Dobio sam sam od prijatelja zuti i roze vosak. Jedan je za bljuzgu a drugi je za hladno ak se ne varam. Oni se mesaju. Treba ti prostora. Ja sam to radi kod druga u garazi. I treba ti stara pegla koja ce za to da ti sluzi. Da, treba ti plastika neka kao strugac leda za auto i cetka. I naravno vreme i zivci da sm odradis :). E sad vidi sta ti je volja. Ako mozes da nadjes sve sto ti je potrebno da odradis sam onda mozes da probas ako ne onda u servis na voskiranje. Imas na tu temu ovde:

http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=742

blackholemix
17.12.2012, 00:52
Pošto nisam kući gde su mi skije i ostale stvarčice ne mogu da kažem tačno koji je meni vosak, ali je univerzalni i veliki je raspon temperatura, donja je -30 a gornja mislim da je +5. Davno sam kupio u BeoSportu.

Prvi put uzeo da ga nanosim i pošto je vosak vaš tvrd strugao ga nožem, posle sam hteo i rende da uzmem, ali na ovaj prvi način sam odradio i svuda izmrvio. :D Sledeće godine sam ga stavio u metalni tanjir i tako u rernu, on odmekne, ne bude tečan (osim ako ga ne držiš 3h :) ) ali bude dovoljno mekan tako da kad povučeš po skiji lepo ostaje trag otprilike koliko je potrebno, samo nekoliko puta i to je to.

Pegla, najbolje neka stara sa ravnom pločom, novije su na paru i imaju one rupe gde para izlazi. Ne mora čak ni da radi pegla, ako imate šporet na drva ili na kraju električni pa na ringli ugrejete ploču i nekoliko puta provučete. Bolje je ovo nego da uzmete novu peglu pa da vas posle žena/majka smara što ste je zaprljali, a nije lako očistiti naročito ako ploča ima rupe pa da zađe vosak u njih. :)

Nije loše kasnije sastrugati višak sa nečim ravnim, ali to po meni i nije mnogo bitno za neki amaterski rad jer posle malo skijanja od trenja sneg sve to fino uglača i višak se prvi istroši. Ali svakako nije loše ako se fino uglača. Nekoliko dana može da služi 3-6, zavisnosti kakav je vosak, staze, koliko vozite, kako ste naneli itd.

ninic
17.12.2012, 00:56
Ja imam ovakav

http://eshop.lyze-radotin.cz/universalni-tekuty-vosk-toko-pocket-express-mini-75ml-2/

koji mi sluzi za takve situacije kao tebi sto se desilo. Ali to je kratkog veka. Kupio sam ga odavno na sajmu u beosportu.
Takodje sam i sam voskirao. Dobio sam sam od prijatelja zuti i roze vosak. Jedan je za bljuzgu a drugi je za hladno ak se ne varam. Oni se mesaju. Treba ti prostora. Ja sam to radi kod druga u garazi. I treba ti stara pegla koja ce za to da ti sluzi. Da, treba ti plastika neka kao strugac leda za auto i cetka. I naravno vreme i zivci da sm odradis :). E sad vidi sta ti je volja. Ako mozes da nadjes sve sto ti je potrebno da odradis sam onda mozes da probas ako ne onda u servis na voskiranje. Imas na tu temu ovde:

http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=742

imam i zivaca i vremena(srecom radim u firmi bez radnih subota a sacuvaj boze nedelja) i boga mi i stotinak kvadrata garaze,jos da kupim vosak i krecem...jedino mi frka da ne upropastim skiju koja ima samo 7 dana na snegu !!!
al dobro,srecom tu je youtube pa cu prostudirati!!!
u planet bike ta usluga staje 450din (korektna cena),al kao sto pomenuh ,voleo bih da naucim!

Pošto nisam kući gde su mi skije i ostale stvarčice ne mogu da kažem tačno koji je meni vosak, ali je univerzalni i veliki je raspon temperatura, donja je -30 a gornja mislim da je +5. Davno sam kupio u BeoSportu.

Prvi put uzeo da ga nanosim i pošto je vosak vaš tvrd strugao ga nožem, posle sam hteo i rende da uzmem, ali na ovaj prvi način sam odradio i svuda izmrvio. :D Sledeće godine sam ga stavio u metalni tanjir i tako u rernu, on odmekne, ne bude tečan (osim ako ga ne držiš 3h :) ) ali bude dovoljno mekan tako da kad povučeš po skiji lepo ostaje trag otprilike koliko je potrebno, samo nekoliko puta i to je to.

Pegla, najbolje neka stara sa ravnom pločom, novije su na paru i imaju one rupe gde para izlazi. Ne mora čak ni da radi pegla, ako imate šporet na drva ili na kraju električni pa na ringli ugrejete ploču i nekoliko puta provučete. Bolje je ovo nego da uzmete novu peglu pa da vas posle žena/majka smara što ste je zaprljali, a nije lako očistiti naročito ako ploča ima rupe pa da zađe vosak u njih. :)

Nije loše kasnije sastrugati višak sa nečim ravnim, ali to po meni i nije mnogo bitno za neki amaterski rad jer posle malo skijanja od trenja sneg sve to fino uglača i višak se prvi istroši. Ali svakako nije loše ako se fino uglača. Nekoliko dana može da služi 3-6, zavisnosti kakav je vosak, staze, koliko vozite, kako ste naneli itd.
a da li postoji mogucnost ostecenja klizne podloge od vruce pegle?

blackholemix
17.12.2012, 12:31
a da li postoji mogucnost ostecenja klizne podloge od vruce pegle?

Verovatno postoji, ali teško da ćeš dostići tu temperaturu, jer pegla ide otprilike do 200C. Tebi treba oko 130-140C.

Na kraju krajeva da budeš siguran, zagreješ do neke granice pa probaš, ako se vosak fino rastapa ok je. Ako ti malo rastopi pa odmah izgubi temperaturu i dalje ne rastapa znači da ti treba još toplije. Uključi je recimo na pola pa probaj kako ide, nećeš ih uništiti, ne brini. :) :ok:

IvanQ
17.12.2012, 13:13
Ja imam Toko Express Universal i on ima sa jedne strane otvor za vosak i sundjer kojim se nanosi, a na drugoj strani je grublja krpa koja sluzi da se klizna povrsina ispolira kada se vosak prosusi. Juce se pokazao kao ok resenje za raskvasen sneg i neservisiran board (mene je mrzelo skije da mazem), ali isto mislim da je to kratkog veka.

Inace, sto se servisiranja tice, ja skije nosim na podmazivanje na nekih 4-5 dana voznje, samo skrenem paznju da kantne ne diraju (ako nisu istupljenje). Meni se to pokazalo kao ok.

Misk0
17.12.2012, 14:34
Ja imam ovakav

Narucio sam isti pre 2 dana kad sam provalio da ce mi bar 3 dana biti na 4/5 stepeni. Kakvo je tvoje iskustvo, jel radi za raskvasen sneg i koliko cesto moras da ga mazes?

IvanQ
17.12.2012, 14:35
Ima li negde kod nas taj Toko da se pazari/naruci? Ja se ni ne secam vise gde sam uzeo ovaj moj pre nekoliko godina.

ninic
17.12.2012, 21:52
Beosport
Ovi voskovi su "samo" voskovi u kutijci...razliciti po nameni i temperaturi koje prizvodjac deklarise kao optimalne za odredjene uslove skijanja, nanose se "peglom"...opet ova zadnja 2 su rastvoreni voskovi upakovani u bocicu sa sundjerom koji se moze naneti na samoj stazi uz uslov da je podloga OSUSENA!

Planetbike
Nisam imao prilike videti niti koristiti ovaj sa linka...lici mi na vosak u spreju...

Poz
PS: Ja koristim ovaj univerzalni beli biorazgradivi iz Beosporta kao "osnovu" a ako bas naletim na mokar sneg i sl namazem i ovaj sa sundjerom koji drugar nosa sa sobom UVEK...ja njemu uradim peglom a on nosa ovaj drugi...dogovor kucu gradi...xexe

dakle,koji vosak naruciti iz beosporta,konkretno?
sta koristiti za poliranje?

IvanQ
17.12.2012, 22:01
Ako nadjes ovaj kao moj, on ima i to za poliranje, ali ga Beosport ocigledno nema. Videcu da odem kod Micka da vidim ima li ga tamo.

ninic
17.12.2012, 22:05
ma mislio sam za peglanje,hocu da se zanimam u garazi za vikend...

ninic
17.12.2012, 22:25
http://www.youtube.com/watch?v=sVNnZy_A4n8

gde kupiti sve ove cetke?

ibane
17.12.2012, 22:41
Aj da krenem od pocetka. Kao sto blackholemix rece za peglu budi samo pazljiv ali u principu ne moras da se brines da ces da ostetis kliznu povrsinu. Ko kad su pitali jednog lika na koliko vri voda, a on im odgovori: na trojku :sm022:(oni stari sporeti sto su imali samo 3 polozaja). Tako da nemoj peglu bas na trojku :). Pogledaj subotom-nedeljom na auto pijaci tj. ispred auto pijace kod mosta ima onih sto prodaju stare stvari. Mozda tu nadjes staru peglu ali obavezno onu sa ravnom plocom. Moj drug je tu nasa toki voki za caleta za lov, jeste da su rasparni ali rade.
Sto se tice voska mozda ovaj uzmes:

http://www.beosport.com/internet-prodaja/proizvodi/15-skijanje/123-voskovi-i-alati/1363-universal-wax,-60g/

Ocigledno da samo beosport ima voskove. Pozovi ih i pitaj sta bi ti oni preporucili. Ranije su imali Toko ali ocigledno da su promenili asortiman ili nemaju u ponudi na netu.

Da ne zaboravim treba ti i stega ili vec nesto na sta ces da stavis skije i jace gumice da spustis kocnice da ti ne smetaju. Za glacanje ti ne trebaju cetke. Setio sam se sad da su u beosportu imali u ponudi plutu sa kojom se glaca umesto cetki tako da mozes i obicnu plutu da nadjes ili neku tkaninu.

Inace ja nisam toliko cesto radio voskiranje. Jednom pred zimovanje i jednom na kraju sezone. Tada se radi konzervacija kao sto ski servisi rade. Naneses vosak i peglom ga razmazes tako da ide i preko kantni. Tako stitis kantne da ne uhvate rdju. Na pocetku sezone skines visak voska kao i sa kantni i posle samo ga uglacas i to je to.

ninic
17.12.2012, 22:51
a jesi li sam radio ili u servisu?

ibane
17.12.2012, 22:55
Narucio sam isti pre 2 dana kad sam provalio da ce mi bar 3 dana biti na 4/5 stepeni. Kakvo je tvoje iskustvo, jel radi za raskvasen sneg i koliko cesto moras da ga mazes?

Uglavnom sam ga koristio kada je raskvasen sneg da prebrodim takvu situaciju. U tecnom je stanju. Kad se otvori poklopac ima sundjer koji treba malo da se pritisne da pocne da izlazi. Zbog toga ne mozes bas ravnomerno bas da ga nanosis i ne moze bas neki sloj da se napravi. Zbog toga nije lose da ima neka tkanina ili nesto malo samo da se uglaca. Inace se nanosi na suvu skiju. I ne drzi bas puno. Mozde da drzi ceo dan. Pa naneses sutra ponovo ili mozda odneses u servis pa ti odrade voskiranje.

a jesi li sam radio ili u servisu?

Kad sam imao uslova kod druga sam radio sa njim, odavno. Imao sam i ta dva voska sto sam ti napisao. Da me ubijes sad ako znam gde su. Mozda su zavrsili i u kanti :eek:. Zadnjih nekoliko godina u servisu.

Misk0
18.12.2012, 00:30
Uglavnom sam ga koristio kada je raskvasen sneg da prebrodim takvu situaciju. U tecnom je stanju. Kad se otvori poklopac ima sundjer koji treba malo da se pritisne da pocne da izlazi. Zbog toga ne mozes bas ravnomerno bas da ga nanosis i ne moze bas neki sloj da se napravi. Zbog toga nije lose da ima neka tkanina ili nesto malo samo da se uglaca. Inace se nanosi na suvu skiju. I ne drzi bas puno. Mozde da drzi ceo dan. Pa naneses sutra ponovo ili mozda odneses u servis pa ti odrade voskiranje.

odlicno, za to sam ga i uzeo. Trenutna prognoza je 5/6/5 tako da ce biti mazanja ujutro i posle pauze. Ima video (http://www.youtube.com/watch?v=xDWm24UlVAw&list=UUBxGslDpjedZT8Fsr9N8uEQ&index=28) kako se radi, ko da mazes cipele :dontknow: a i taj tip iz Toko-a preporucuje da se ispolira. Vec vidim rolnu toalet papira i neku staru krpu za susenje skija u rancu

ibane
18.12.2012, 23:44
odlicno, za to sam ga i uzeo. Trenutna prognoza je 5/6/5 tako da ce biti mazanja ujutro i posle pauze. Ima video (http://www.youtube.com/watch?v=xDWm24UlVAw&list=UUBxGslDpjedZT8Fsr9N8uEQ&index=28) kako se radi, ko da mazes cipele :dontknow: a i taj tip iz Toko-a preporucuje da se ispolira. Vec vidim rolnu toalet papira i neku staru krpu za susenje skija u rancu

To je to. Poucan video :). Aj pa javi utiske.

Grazer
19.12.2012, 10:53
jel mislite da ti portable voskovi da ih tako nazovem mogu da zamene pravo voskanje na jednom sedmodnevnom skijanju? 12eur je u Grazu model s spuzvom i na drugoj strani polir traka. Kaze da se OBAVEZNO to mora raditi na suvim skijama. Kontam kupim ovo pa kad sam negde 7 dana sam u sobi doradim skiju da ne placam skupe servise po EU.

Misk0
19.12.2012, 11:45
jel mislite da ti portable voskovi da ih tako nazovem mogu da zamene pravo voskanje na jednom sedmodnevnom skijanju? 12eur je u Grazu model s spuzvom i na drugoj strani polir traka. Kaze da se OBAVEZNO to mora raditi na suvim skijama. Kontam kupim ovo pa kad sam negde 7 dana sam u sobi doradim skiju da ne placam skupe servise po EU.

Siguran sam da nisu dobri kao toplo voskiranje inace bi ih svi koristili ali se nadam da mogu da naprave bar malu razliku. Sad, sanse su da meni ta mala razlika moze da znaci dok boljim skijasima ne mora da znaci nista. Sto bi moj kolega, inace skijas sa preko 40 godina staza rekao, ako je sneg spor, idi na strmiju stazu.

Trebalo bi da sledecu nedelju provedem na Kopu i na srecu prognoza se promenila na bolje tako da se ocekuje do 2 stepena umesto do 6. Imam nameru da mazem skije ujutro dok su jos relativno tople a mogu da probam sa susenjem (krpa) dok su hladne pa da vidimo da li mogu da primetim razliku.

Inace kutijica staje na dlan, otprilike 10x10x5cm tako da moze i u dzep. Ja sam je platio Ł6.5 sto mu dodje oko 7.5-8 evra.

Grazer
19.12.2012, 12:17
8eur je pakovanje bez polir trake

ibane
19.12.2012, 22:42
Mislim da voskiranje u servisu ili u kucnoj radinosti metodom topljenja voska ne moze da se zameni voskiranje tecnim voskom nazovi ga portabl voskom.

ninic
19.12.2012, 23:30
Mislim da voskiranje u servisu ili u kucnoj radinosti metodom topljenja voska ne moze da se zameni voskiranje tecnim voskom nazovi ga portabl voskom.

meni ono mazanje izdrzalo cetiri spusta i sneg opet poceo da se lepi za podlogu,u pravu si!

ibane
19.12.2012, 23:34
Ninic sta si uradio za vosak i opremu za voskiranje?

ninic
20.12.2012, 08:31
Ninic sta si uradio za vosak i opremu za voskiranje?

Pa imam sve osim voska,niko od mojih ne ide za Bg skoro da mi kupi u Beosportu pa cu da narucim online.
Sto se tice "scrapera" od plexiglasa iseci ce mi parcice u nisu da ne kupujem,4mm debeli plexi kosta 600 din u Beosportu.

hehehe
21.12.2012, 09:12
Ako imaš nekoga u Nemačkoj, ovo kilo voska je najbolje rešenje (trajaće do penzije):
http://www.ebay.de/itm/HOLMENKOL-Wax-Stangen-Universal-20-bis-20-C-/360543986983?pt=Ski_Snowboardzubeh%C3%B6r&hash=item53f218a527

Dex i ja mažemo 4-5 pari skija već 3-4 godine a potrošili smo nešto više od polovine jedne "sveće".
Pegla koju koristimo je neka stara koju je moja svastika htela da baci kao neispravnu. Kaže: "ne greje dovoljno". Rekoh: "daj je meni, greje taman koliko treba":)
Pleksiglas nam je poklonio jedan staklorezac. Ja svratio u nameri da kupim. Pitam: "imate li pleksiglas debljine 4-5 mm?". Kaže: "koliko treba?" Rekoh: "jedno parče 20x5 cm"... čovek se nasmeja i odreza mi 4 takva parčeta za dž.
Četka koju koristimo posle pleksiglasa je neka stara istrošena ribaća četkica sa dužinom dlaka taman koliko su i ove toko-ove ili swix-ove.
Liči na ovu: http://www.bbcpromet.com/files/galerija/sredstva_za_ciscenje_i_odrzavanje_od_pvc-a/06.Cetka_iron.jpg
Za fino poliranje koristimo "konjsku" četku sa mekim dlakama (ona elipsastog oblika sa platnenim držačem za dlan), kupljenu u pet-shopu za cca 200RSD.
http://www.horse-tack-and-equestrian-clothing.com/assets/product_images/thumbs/AC_6_188.jpg
Ove četke može da zameni i parče najjeftinijeg itisona (onog bez platna sa zadnje strane).

Još se nije desilo da se sneg lepi za skije :)

SnowBeliever
29.12.2012, 01:22
svaka cast, potrudili ste se, nema sta

ibane
03.01.2013, 18:15
Evo i opreme za voskiranje

http://www.hervis.si/cms/frontpage?skipk=8799317128499

Ivan Bgd
04.01.2013, 08:16
Ja se opremio za mackanje u Fra :)
Pazario minijaturnu peglu u rodicu za 1500 dinzi, dobio gratis original scraper sa vec isecenim coskom za skidanje voska sa kantni, kupio na pijaci malu cetku i uzecu u Fra vosak, ako u Beosportu ne nadjem koji mi treba.
Eto meni zanimacije svaka dva do tri dana u Fra posle skijanja.
:sm018:

IvanQ
04.01.2013, 08:45
Ne zaboravi base cleaner ;)

Ivan Bgd
04.01.2013, 09:08
Ne zaboravi base cleaner ;)

mislis na četku?

IvanQ
04.01.2013, 09:16
Ne, nego na hemikaliju kojom pre voskiranja ocistis skiju od prljavstine, hemije koja se koristi za vestacki sneg i starog voska.

Ivan Bgd
04.01.2013, 09:26
hmm, mislim da ce biti dobro i bez toga.

poz

IvanQ
04.01.2013, 09:37
Bice ok, ali je bolje kada se skija prvo fino ocisti :)

Ivan Bgd
04.01.2013, 09:50
pa necu sad servis da otvorim tamo :sm021: , to onako samo na brzinu da nalijem, verovatno će me mrzeti i da glačam.
e, de mi sad ubaci crva:sm022:
kolko para ta hemija ?

IvanQ
04.01.2013, 09:54
A okle znam, ne radim ja to sam, nemam uslove :)

Ivan Bgd
04.01.2013, 09:58
ma sad se razmisljam da li to i da radim tamo uopšte.
Kad pomislim samo na struganje voska pa kad nadjubrim, ko ce to da cisti i cime ?!

Grimani
04.01.2013, 10:07
ma sad se razmisljam da li to i da radim tamo uopšte.
Kad pomislim samo na struganje voska pa kad nadjubrim, ko ce to da cisti i cime ?!
Nakon ciscenja ukoliko je na podu neko drvo(parket, brodski pod) osecacesh se kao NBA zvezda, skripuckachesh po ceo dan:D

wlad
04.01.2013, 11:02
Ima da ti uzmu depozit za apartman (od 300eura) pa će ti to biti najskuplje servisiranje :). Inače taj base cleaner ti je nepotreban..

Ivan Bgd
04.01.2013, 12:24
Ima da ti uzmu depozit za apartman (od 300eura) pa će ti to biti najskuplje servisiranje :). Inače taj base cleaner ti je nepotreban..

Ma jašta , kakve hemikalije :)
Samo vosak , pegla, scraper, terasa ( zbog depozita) i carape od puta za glačanje :sm022:

Wlad, koliko beše u Fra samo maža, a koliko servis ?
Men se čini da je servis bio oko 15eur pa naviše kako koji servis.

Poz

04.01.2013, 12:35
Umjesto base cleaner-a uzmes malo finog smirgl papira i ocistis prije voskiranja :)

ibane
04.01.2013, 13:09
Ma base cleaner kad prevedes na srpski ti je u stvari prozorusa - rakija sa kojom se ciste prozori :cug:. Ta skida sve. A mozes i za druge namene da je koristis. Inace ne bih ti preporucio unutra da voskiras jer ces da usmrdis apartman.

wlad
04.01.2013, 23:59
Wlad, koliko beše u Fra samo maža, a koliko servis ?
Men se čini da je servis bio oko 15eur pa naviše kako koji servis.

Nisam nikada servisirao skije u FR, uvek kod nas ili u AT.. A o servisima u FR sam čuo sve najgore - ima i po forumu "lepih" kritika ;), uglavnom radi nezainteresovana studentarija :cug:

ninic
13.01.2013, 08:16
Ja zavrsio prvo voskiranje skija,sam!
Kupio sam Swix vosak,peglu,scrapere,cetku i prionuo na posao!
Neko rece da bi hteo da voskira u hotelskoj sobi...NIKAKO,ne pokusavati ni pod razno,napravio sam samo takav lom u garazi!
Posto mi je ovo prvi put da to radim oduzelo mi je sat vremena,50minuta za prvu i 10 za drugu skiju (vec mi je bilo lakse posle prve)!

EVO I REZULTATA!!!:yay:

munja
13.01.2013, 11:01
momci!
90-tih godina skije sam pre pripreme cistio obicnim medicinskim alkoholom.
Rubnike sam ostrio nekom turpijom kupljonom u prodavnici sportske opreme.
Vosak sam nanosio obicnom peglom koja je ravnog dna bez rupica, otprilike na 2. temperaturnom podeoku od tri. Vosak obavezno posle toga sastrugati plasticnom plocicom, a glaco sam ih obicnom zenskom najlon carapom zguzvanom u lopticu i davalo je odlican rezultat. Pozdrav za sve ljubitelje zimskih sportova.

hehehe
13.01.2013, 11:05

Pa da... tako lako može svako :)

ibane
13.01.2013, 16:28
Ja zavrsio prvo voskiranje skija,sam!
Kupio sam Swix vosak,peglu,scrapere,cetku i prionuo na posao!
Neko rece da bi hteo da voskira u hotelskoj sobi...NIKAKO,ne pokusavati ni pod razno,napravio sam samo takav lom u garazi!
Posto mi je ovo prvi put da to radim oduzelo mi je sat vremena,50minuta za prvu i 10 za drugu skiju (vec mi je bilo lakse posle prve)!

Svala cast :yay:. Koliko naplacujes, kad mi bude trebalo da donesem na tretman ;)?

ninic
14.01.2013, 02:48
Svala cast :yay:. Koliko naplacujes, kad mi bude trebalo da donesem na tretman ;)?

Potroseni Swix vosak u preracunat u pivo!

ninic
14.01.2013, 14:08
da sumiram troskove

-popravka stare pegle-200 din
-SWIX WAX-650 DIN,pakovanje 60 grama
-scraper -400din
-cetka-100din

UKUPNO 1350 DINARA

za obe skije potrosio sam 20% voska,pretpostavljam da bi neko iskusniji potrosio i manje
dakle,napravi se poprilican lom u prostoriji gde se radi,finansijski i nije nesto isplativo odmah ,kad se gleda na duze staze jeste,voskanje kod MICKA u Nisu je 300din ,u Planet bike 450 ali neka usteda mi i nije bila prioritet,hteo sam da naucim to da radim. :yay:

brkic1000
15.01.2013, 07:22
u Banjaluci servisiranje skija ( vosak, poliranje, i ostrenje kantni) 15-25KM, odnosno od 8-13eura znaci ispatice mi se kupovina ove opreme posle prvog servisiranja svih skija (6 skija )
peglu imam...
interesuje me tacno gde u BG mogu uzeti taj vosak ili ima li neko neki link (ebay, amazon ..) gde mogu da narucim vosak ...
takodje interesuje me dal je isplativa investicija ona roto cetka sto se stavlja na busilicu ??? nasao sam je za cca 40 dolara sa dostavom ili da uzmem nesto drugo
pored toga interesuje me sta je od tih ostraca najbolje za kantnu ?
vidim da se prica i onim sprejevima i univerzalnim `hladnim` voskovima ...
moje iskustvo je lose na vestackom snegu 2 puta se spustim i to je to opet mazi :S

hehehe
15.01.2013, 11:43
interesuje me tacno gde u BG mogu uzeti taj vosak ili ima li neko neki link (ebay, amazon ..) gde mogu da narucim vosak ...

http://www.skijanje.rs/forum/showpost.php?p=76937&postcount=28

ninic
16.01.2013, 17:16
u Banjaluci servisiranje skija ( vosak, poliranje, i ostrenje kantni) 15-25KM, odnosno od 8-13eura znaci ispatice mi se kupovina ove opreme posle prvog servisiranja svih skija (6 skija )
peglu imam...
takodje interesuje me dal je isplativa investicija ona roto cetka sto se stavlja na busilicu ??? nasao sam je za cca 40 dolara sa dostavom ili da uzmem nesto drugo
pored toga interesuje me sta je od tih ostraca najbolje za kantnu ?
vidim da se prica i onim sprejevima i univerzalnim `hladnim` voskovima ...
moje iskustvo je lose na vestackom snegu 2 puta se spustim i to je to opet mazi :S

nisam bas nesto iskusan ali mislim da nema potrebe kupovati cetku od 40 dolara,isprati klipove na youtube,cak i oni profi serviseri koriste rucne cetke...e sad,ako imas volju da das te pare ok,nece skoditi sigurno!

vosak mozes da kupis u Beosportu,univerzalni pakovanje od 180gr kosta nesto vise od 1000 dinara ...valjda ces izgurati sezonu s tim!:sm022:

u beosportu mozes da kupis i ostrac kantni,mislim da je nesto vise od 4000 din ,sa toliko skija koje posedujes otplatices komplet opreme za voskanje i ostrenje kantni zacas!

mislim da je u boardshopu ostrac jos jeftiniji,i oni rade online porudzbine kao i beosport!

brkic1000
16.01.2013, 18:41
a gde da kupim cetku ???

hvala `hehehe` i `ninic` na odgovoru ...

andrijapajic
16.01.2013, 20:09
a ima voska i po Limundu da se nadje za 400-500 din :)

sev
17.01.2013, 14:43
a gde da kupim cetku ???

hvala `hehehe` i `ninic` na odgovoru ...
U bilo kojoj "uradi sam" radnji. Imaš črtkr raznih tvrdoća, potpuno jednakih toko, swih i ostalim četkama. Za završno čišćenje i glanc;), odlična je četka za odela.

sev
17.01.2013, 15:03
DA dodam još nešto:kome ne treba da tjunira kantne (tj. da menja ugao sa strane) postoje alatići samo za oštrenje. Ima ih sa raznim kamenjem, namestite alat na side angle koji trenutno imate na skijama, i oštrite. OVi alatići su dosta jeftiniji od tuning alata (koštaju do 15-ak evra od renomiranih proizvođača, sa sve malim kamenom). Koji je ugao na vašoj skiji? AKo je nova, tj. Nije oštrena u servisu od kada je kupljena, nađete na Internetu, a ako nije zapamtite na šta ste tjunirali poslednji put u servisu. KAda hoćete da menjate ugao (a to nije dnevna stvar), odete u servis i to je to.

DOBar kompromis...

hallo
17.01.2013, 15:10
@sev molim te link ka nekom od tih "alatica"...Beosport je cca 40eur ...ili bar naziv ...hvala u napred.
Pozdrav

brkic1000
17.01.2013, 16:40
i jos nesto, gde da kupim one plasticne stapice za krpanje?
i dal je krpljenje moguce home made? ili je potrebna ona masina za brusenje?
pozz

ninic
18.01.2013, 06:46
i jos nesto, gde da kupim one plasticne stapice za krpanje?
i dal je krpljenje moguce home made? ili je potrebna ona masina za brusenje?
pozz

imas u beosportu,oko 500 din pakovanje...
mozes sam da uradis,ne mora da se slajfa cela podloga,skines veci deo rastopljene plastike turpijom a za ravnanje koristis metalni scraper!
naravno, nece biti isto kao kad profesionalac odradi na masini ali bice dosta dobro!

sev
18.01.2013, 14:06
@sev molim te link ka nekom od tih "alatica"...Beosport je cca 40eur ...ili bar naziv ...hvala u napred.
Pozdrav
Moj alatic je od Kunzmann-a, zove se Edge-trick (edge re-finisher), ima adaptivni ugao od 1-5 stepeni i roler. Sa kamenom je bio 14eur, u giga sportu.

Postoje varijante sa dijamantskim, keramickim i alu-oxyde kamenom, kamenje naravno moze da se kupi i posebno.

Za link nemam nista, proguglaj sam ;).

brkic1000
18.01.2013, 14:52
giga sport u BG?

sev
18.01.2013, 16:22
Naravno, ne. U BG nema giga sporta, izvinjavam se ako sam bio nejasan.

brkic1000
18.01.2013, 21:44
znam da ima u Mariboru, reko mozda ima i u BG-u

ibane
06.02.2013, 21:00
Evo natrcah na sajtu p reko da podelim sa forumsima :ski:. Inace lepo objasnjava sta je uopste voskiranje a ne samu tehniku voskiranja:

http://www.skijanje.rs/ski-oprema/ski-oprema/skijasko-voskiranje/

brkic1000
10.02.2013, 15:25
kupio vosak expres block, kupio onaj cistac, kupio za poliranje ...
kupio peglu na buvljaku...
Pegla na sredinoj temeraturi , vosak namazao i izgleda kao u servisima, medjutim kad sam krenuo onim pleksiglasom preko onaj vosak otpada sa plohe ...
gde sam pogresio???
sta mislite???
zasto se vosak ne lepi ?
mozda nije odg vosak ?
da nisam namazao previse debelo???
da nije potrebno mozda neka posebna priprema pre mazanja voska???
pozz
tj

Pejamachine
10.02.2013, 15:30
TO sto ti vosak otpada - to ti je u redu. Poenta je "ugurati" vosak u bazu a visak voska skinuti. Previse debelo ne mozes nanijeti tako da ne brini.

www.swixschool.com (http://www.swixsport.com) ces naci sto i kako se radi..

Je li ti vosak nanesen mozes provjeriti prosto stavljajuci kap vode na podlogu, i ako ti se budu pravile male kapljice i voda bude "bjezala" sa podloge otprilike je to to...

Pogledaj i ovo, jako je korisno
http://www.youtube.com/watch?v=SRfTf-1H-I0

brkic1000
10.02.2013, 19:18
izgleda da sam stavio predebelo ili je pegla bila na maloj temeraturi, pojacao sam malo peglu, pa sam prevukao i skinuo `visak` voska, preletio pleksijem, cetkom, sijaju se kao ogledalo :)
Pejamachine hvala ti puno na savetu...

brkic1000
19.02.2013, 11:03
napravih i ja malu radionicu, evo slike stola, stege i stalka ;)

sledi u podrumu montiranje ;)

http://s18.postimage.org/wsn3zhbix/19022013203.jpg (http://postimage.org/)
image hosting (http://postimage.org/)

http://s18.postimage.org/dvh4x33ix/19022013201.jpg (http://postimage.org/)
picture hosting (http://postimage.org/)

dar
19.02.2013, 23:24
Sta ako se skije ne izvoskiraju, sta je problem?
Da li sneg lepi, skije idu sporije. Pitam za stare skije koje ce voziti pocetnik?

Sta se radi sa kantom(ivicom) skija, na sta treba obratiti paznju. Da li treba servisirati skije, i koliko to kosta na kopaoniku?

ninic
20.02.2013, 08:02
Sta ako se skije ne izvoskiraju, sta je problem?
Da li sneg lepi, skije idu sporije. Pitam za stare skije koje ce voziti pocetnik?

Sta se radi sa kantom(ivicom) skija, na sta treba obratiti paznju. Da li treba servisirati skije, i koliko to kosta na kopaoniku?

Ako ne voskiras skiju sneg ce ti se lepiti za podlogu...to na Kop-u kosta 400 din a kompletan servis oko 1200-1500.

macak011
20.02.2013, 08:39
Ovako: preduslov pre svega BEZBEDNOG a zatim i udobnog skijanja je pripremljena skija - dakle naostrena I namazana. Dakle I skijas pocetnik bi trebalo da ima propisno pripremljenu skiju kako bi od prvog susreta sa njom imao predstavu kako se skija NORMALNO ponasa na snegu... Sa druge strane veoravtnoca povredjivanja raste sa nepripremljenom skijom, zbog kocenja skije na bazi i proklizavanja na rubnicima, da ne ulazimo u fiziku desavanja..

Pejamachine
26.02.2013, 15:26
napravih i ja malu radionicu, evo slike stola, stege i stalka ;)

sledi u podrumu montiranje ;)

http://s18.postimage.org/wsn3zhbix/19022013203.jpg (http://postimage.org/)
image hosting (http://postimage.org/)

http://s18.postimage.org/dvh4x33ix/19022013201.jpg (http://postimage.org/)
picture hosting (http://postimage.org/)

Svaka cast..extra improvizacija ski vise-ova...

ibane
26.02.2013, 19:54
Ja hteo sklopivi radni sto da kupim kao ovaj

http://www.wobyhaus.co.rs/proizvod_detaljno.aspx?item=76900200

ali ga nemaju na lageru. Onda bih mogao u kuhinji. Dole plocice tako da se lako ociti a za luftiranje vrata ili prozor na kant ili otvorim sirom da se luftira a naravno zatvorena vrata na kuhinji da se ne siri miris. Ne nadjoh nigde ovako nesto i ovako povoljno. Mislim da je bilo nesto ranije u metrou ali ne znam kakva je sada situacija. Ima neko neki predlog?
I sad se setih. Sta koristite da uvezete kocnice da ne smetaju i gde da kupim?

ninic
26.02.2013, 20:17
parce stare unutrasnje gume bicikla iseceno na sirinu 1cm,najjednostavnija stvar,ne kosta nista!
nemoj u kuhinji,covece,placaces alimentaciju celog zivota(razvod braka zagarantovan)!
najbolje ti je resenje komsijina garaza (ukoliko nemas sopstvenu,naravno)!

Grimani
26.02.2013, 21:06
mozes i one narukvice live strong il od nekih parfema. najcesce koristim stare gumene trake za vezivanje skija elan i sloveniasport ccc taman legnu.

ibane
26.02.2013, 21:08
Nemam gumu, nemam garazu a nemaju ni komsije garazu a za kuhinju nije problem, bar za sada ;)

ibane
26.02.2013, 21:11
mozes i one narukvice live strong il od nekih parfema. najcesce koristim stare gumene trake za vezivanje skija elan i sloveniasport ccc taman legnu.

Mislis one super balance narukvice? Tako nesto mislim da imam samo da nadjem gde je :glavaozid.

Grimani
26.02.2013, 22:00
mozda mogu i te balance :-) verovatno im je to najbolja svrha a ja sam mislio na one livestrong od mucnog Lance Armstronga. i tako nesto slicno...
www.personalrecordinpr.files.wordpress.com/2011/02/livestrong_logo.jpg

ibane
27.02.2013, 00:13
Pa najbolja svrha. Taman da izbalansiram skije :ski:. 2 u 1 :yay:

Pejamachine
27.02.2013, 09:25
Na plocice ni ne pomisljaj..kad ti bude iskapao vosak po plocicama ima da ti bude kao po ledu. Meni su patike u kojima sam voskirao sad klizavije nego skije od gazenja onog ostrugalog voska...:)

evo kako izgleda radionica kod mene u kojem se sredjuju skije uze i sire familije a njih je podosta:
http://www.youtube.com/watch?v=_hYJzzn3QVE

ninic
27.02.2013, 19:59
koliko ti je Swix platio za reklamu?:sm021:
stege,pegla,alat za ostrenje kantni,base cleaner,gomila drugog swix alata...
profi,nema sta!
zasto bazni vosak skidas dok je vruc ?

Pejamachine
27.02.2013, 22:57
koliko ti je Swix platio za reklamu?:sm021:
stege,pegla,alat za ostrenje kantni,base cleaner,gomila drugog swix alata...
profi,nema sta!
zasto bazni vosak skidas dok je vruc ?

Castili su me kecelju i rukavice :))

Bazni vosak kad skines dok je vruc je vrsta ciscenja baze od prljavstina. Sva prljavstina ostane na vosku i samo je skines dok je vruc vosak. A i kad se radi sa smirgl papirom makne sve one "dlakice" sto ostanu na bazi

ibane
27.02.2013, 23:22
Setio sam se gde mogu da voskiram :yay:. Posto je firma u kuci a ista ima podrum eto mesta za voskiranje :sm019:. Samo moram da vidim da nabavim ovaj rasklopivi radni sto, peglu da potrazim na buvljaku, imam strugac za led za skidanje viska, vosak sam nasao, narukvicu za balansiranje sam nasao i jos da vidim nesto za poliranje da nadjem.

Pejamachine jel ti to imas servis u Podgorici? Kazi da te preporucim ;).

Pejamachine
28.02.2013, 10:11
Servis je samo za uzu i siru familiju...sto znaci za cijelu CG... :))

Milos011
28.02.2013, 13:42
Servis je samo za uzu i siru familiju...sto znaci za cijelu CG... :))

....i pola Srbije...

Pejamachine
28.02.2013, 14:56
....i pola Srbije...

xaxa mislis pola Beograda...:)) xaxa dobra dobra fora...

ibane
28.02.2013, 18:18
Da da :). Kao onaj vic: sto su svi Crnogorci visoki?
Pa cim se rodi gleda preko planina i pita: a dje je taj Beograd ? :yay:

2d2f
07.03.2013, 08:21
http://img404.imageshack.us/img404/3607/img1043pj.th.jpg (http://img404.imageshack.us/i/img1043pj.jpg/)
http://img834.imageshack.us/img834/8664/img1044cv.th.jpg (http://img834.imageshack.us/i/img1044cv.jpg/)
http://img820.imageshack.us/img820/2425/img1042qk.th.jpg (http://img820.imageshack.us/i/img1042qk.jpg/)

radionica (kuhinja) mi nije lepa kao ostalima, ali moze da posluzi :sm021:

stekan
07.03.2013, 08:41

Ideja iz prakse: umjesto novina uzeti staru plahtu/čašaf. S obzirom da su mi skije dugačke 191cm, plahta je pokratka, pa sam stari šlifer (navlaka za pokrivač) rasparao sa sužih strana i dobio 2X dugu plahtu.
Takođe, korištenje naslona stolica za oslanjanje skija traži manje saginjanja, a to raduje leđne mišiće.

2d2f
07.03.2013, 08:43
Ideja iz prakse: umjesto novina uzeti staru plahtu/čašaf. S obzirom da su mi skije dugačke 191cm, plahta je pokratka, pa sam stari šlifer (navlaka za pokrivač) rasparao sa sužih strana i dobio 2X dugu plahtu.
Takođe, korištenje naslona stolica za oslanjanje skija traži manje saginjanja, a to raduje leđne mišiće.

Hvala na savetima :)

i ti imas nesanicu ? :p

Pejamachine
07.03.2013, 09:17
http://img404.imageshack.us/img404/3607/img1043pj.th.jpg (http://img404.imageshack.us/i/img1043pj.jpg/)
http://img834.imageshack.us/img834/8664/img1044cv.th.jpg (http://img834.imageshack.us/i/img1044cv.jpg/)
http://img820.imageshack.us/img820/2425/img1042qk.th.jpg (http://img820.imageshack.us/i/img1042qk.jpg/)

Za ostrenje ivica zaposli nekog da ti drzi skiju uspravno...:sm022:
hahaha

2d2f
07.03.2013, 09:30
Za ostrenje ivica zaposli nekog da ti drzi skiju uspravno...:sm022:
hahaha

http://www.snowcrunch.com/wp-content/gallery/girls/ski-girl11.jpg

ne brini, imam pomoc :bootyshak

Pejamachine
07.03.2013, 12:44
Clan @2d2f organizuje pokazno predavanje kako se servisiraju skije. Njegov pomocnik tokom rada bice
http://www.snowcrunch.com/wp-content/gallery/girls/ski-girl11.jpg.

Prijavljem se za posmatraca iz prvog reda...:))))

ibane
07.03.2013, 20:38
Mozes i onaj najlon za krecenje da stavis. Imas tanji koji se cepa a i veliki je tako da bolji je deblji koji mozes da krojis kako ti odgovara i da ga istreses, operes, sklopis, sta god vec.
Do kad je prijava za pokazno predavanje :sm019:?

2d2f
07.03.2013, 21:22
Mozes i onaj najlon za krecenje da stavis. Imas tanji koji se cepa a i veliki je tako da bolji je deblji koji mozes da krojis kako ti odgovara i da ga istreses, operes, sklopis, sta god vec.
Do kad je prijava za pokazno predavanje :sm019:?
Sigurno da bi najlon bio bolje resenje, ali i ovako nema problema, nije ostala ni truncica.

Prijava traje do popune mesta :sm004:

Pejamachine
23.11.2013, 23:39
Odgledah jedan "servis" skija kod jednog cike u PG i on lagano skije namazao voskom i vrati ih ovom decku sto ih je donio.
Decko:"Pa zar ne treba da skinete vosak"?
Cika: "Ada ne, skinuce ti se to dok skijas, duze ce ti trajat"

nisam zelio da se mijesam iako sam znao da to nije pravilno vec dodjoh kuci, da isprobam , da vidim razliku izmedju voskiranog ali nesredjenog dijela podloge i voskiranoh i ucetkanog dijela podloge,

Rezultat
http://www.youtube.com/watch?v=ZsaYDOqnjDk&feature=youtu.be

trendo
24.11.2013, 01:23
Taj tip servisiranja mi je jako dobro poznat i primenjuje ga najposecenii serviser ovde u SK,
i kad sam ja pitao zasto mi ne skine visak voska on ladno "ma gde ja imam vremena da struzem vosak, i tako ce da se istruze na snegu".
A da, dao mi je turpiju da sam ostrim skije.
Naravno promenio sam ga i to ITNO.

A test koi si dokumentovao je odlican da svima pokaze razliku pa ko kako voli

ExBaker
24.11.2013, 10:04
Peja, ko je bio cika kod koga si bio ako nije sikret?

Miroslav1
25.11.2013, 00:05
Taj tip servisiranja mi je jako dobro poznat i primenjuje ga najposecenii serviser ovde u SK,
i kad sam ja pitao zasto mi ne skine visak voska on ladno "ma gde ja imam vremena da struzem vosak, i tako ce da se istruze na snegu".
A da, dao mi je turpiju da sam ostrim skije.
Naravno promenio sam ga i to ITNO.

A test koi si dokumentovao je odlican da svima pokaze razliku pa ko kako voli

Trendo,

A gde servisiras skije u Skoplje?

I koj je ovaj servis ko ne skida vishak vosak?

trendo
25.11.2013, 11:55
Kaj Goce, dobar decko, se zenese ovoj vikend
Za se drugo imas tel

Pejamachine
28.11.2013, 12:51
Ja juce spremio svoju azdaju za novu sezonu
http://i1323.photobucket.com/albums/u591/Pejamachine/b0d215ba-dd41-4d93-8106-66f8b1f309e6_zps7c98e221.jpg

stekan
28.11.2013, 21:06
Evo i alternativne medicine tj. tehnike za mazanje skija i bordova: http://www.sentex.net/~mwandel/winter/snowboard_waxing.html

rmilanovic
28.11.2013, 23:02
Dobar je..kratko i efikasno

wlad
29.11.2013, 00:22
Ovo ne izgleda uopšte loše, glavni deo posla (skidanje viška voska) se izbegava :ok:

svesifre
29.11.2013, 00:46
Odličan video! Hvala!

ibane
29.11.2013, 23:23
Jos je i ekonomican tj. stedi se vosak samo ne znam koliko dobro "upiju" pore? Da ne bude da drzi dva dana pa ponovo. Onda i ne ispada da je ekonomicnije ako moras na dva dana da ih mazes.

ninic
30.11.2013, 07:27
Jos je i ekonomican tj. stedi se vosak samo ne znam koliko dobro "upiju" pore? Da ne bude da drzi dva dana pa ponovo. Onda i ne ispada da je ekonomicnije ako moras na dva dana da ih mazes.

Pa dobro,ako drzi dva dana onda je ok,ja svejedno ogulim vosak za dva dana,vec treceg dana osetim da se povecala frikcija ...

Pejamachine
08.12.2013, 21:45
A sta da ucinim da mi se snijeg ne lijepi sa gornje strane skije..tj strana dje su naljepnice skije i to
Da mi skija ne bude ovakva
http://i1323.photobucket.com/albums/u591/Pejamachine/vlcsnap-2013-12-08-21h40m32s160_zps2f70ba9f.png

karabaja17
09.12.2013, 16:23
Pošto vidim da forum nije zatvoren, imao bih pitanje u vezi voska za dasku. Meni draga srcu daska, već godinam se vozi pa je red i da se nekad premaže voskom. Koji vosak preporučuju iskusni vozači i koliko je to pametno da radim sam (jer imam želju da probam)?

Rossignol 8s
10.12.2013, 10:58
Vosak bi trebalo da biras prema stanju/strukturi/temperaturi snega. Najbolje da to uradis dan uoči odlaska na planinu, jer ces tada znati kakvi su bili vremenski uslovi u predhdnom periodu, kao i kakve uslove možeš da očekuješ u narednim danima.
Savetovao bih ti da uzmeš neki vozak koji ima najširi spektar temperarure snega. Shvatam da ti ne treba neki racing wax.
Da ne širim bespotrebno, imaš one voskove kojima direktno mažeš skiju (bez pegle). Najjednostavniji način i najbrži. Posle utrljaš krpom i sačekaš par minuta, i možeš da voziš.
Druga opcija je sa peglom. Zagreješ peglu , prisloniš vosak i kaplješ što ravnomernije po skiji. Posle prepeglaš skiju , sačekaš da se osuši i skineš/sastružeš ostatak. To struganje radiš sa posebnom plastikom, slično kao kad stružeš led sa šoferke. Na kraju skini ostatak voska sa kantni. Imaš na youtube-u.
Ova opcija zahteva više vremena, alata, ali tada skija bolje upija vosak i maža će ti trajati duže. Ako hoćeš sam da probaš, pobrini se da imaš stege kojima ćeš fiksirati skije.
Srećno

stekan
10.12.2013, 11:15
Univerzalni vosak bilo kojeg iole priznatog proizvođača i pegla. Sve ostalo je trošenje vremena i para. Utrljani vosak spadne nakon dvije žice, a na umjetnom snijegu i ranije.

karabaja17
11.12.2013, 15:29
Puno hvala na savjetima, sutre se bacam u obilazak prodavnica ski opreme. Javljam sta sam kupio i sta sam uspio da uradim sa daskom.

svesifre
11.12.2013, 15:41
Pošto o ovoj temi ne zna ništa da potrebna mi je sledeća informacija. Da li Holmenkol spada u kvalitetnije proizvođače i koliko puta se mogu peglati skije 170cm sa 100g voska? Raspon temperatura je 20 do -20 što pretpostavljam da je neka univerzalna varijanta.

stekan
11.12.2013, 17:11
Holmenkol spada u vrh, a njihov crveni univerzalni vosak je moj izbor već duži niz godina. Pokazao mi se dosta bolji od univerzalnog To-Ko voska.

100g će ti trajati dok se ne potroši :). Zavisi od mnogo faktora. Za normalne skije bi trebalo da ti izdrži 7 - 10 peglanja. Za freeride skije upola od toga.

Pejamachine
16.11.2014, 15:21
Znam da vadim temu iz bunara ali ja kupio Swix HF7
Skupo al zivo me zanima razlika
Sad se ceka snijeggg..