Pogledati punu verziju : Ski jakne
plageton
17.12.2014, 11:42
Za Icepeak jaknu sam spreman svakoga da ohrabrim da je uzme. Najbolji odnos cena-kvalitet a ja bih dodao i dizajn. Etirel je ipak (bar) jedna klasa ispod.
Kada je reč o osobinama jakne, osobina kojoj se ne posvećuje dovoljno pažnje s obzirom na to da se uglavnom podrazumeva jeste windproof. Ako je jakna potpuno windproof, dobro zakopčana da ne ulazi vetar, da ima rajsferšluse koje vetar ne probija, onda je u većini slučajeva dovoljan samo jedan termo sloj - i to onaj najtanji poznat kao polar 100. Ako ste dobro obučeni, realno najčešća opasnost od hladnoće dolazi od znojenja, što znači da orijentacija ka previše toploj odeći (gomilanje termo-slojeva) je direktno kontraproduktivna.
Takođe treba znati da traženje jakne od 20 000 vodonepropusnih jedinica je bacanje para pošto se takve jakne prave za planinare koji nemaju gde da se sklone od kiše. Koliko dana u životu neko planira da se skija ceo dan po pljusku?
Da ne zaboravimo da breathability svojstvo (prodišnost) se smanjuje što je termo sloj deblji. Znači ako imate polar 200, odvođenje vlage je slabije nego ako imate polar 100. Takođe se deblji materijal sporije i suši.
Zato treba pažljivo odmeriti potrebe i proceniti uslove skijanja (na dnevnom nivou) i shodno tome se obući.
Treba imati na umu i to da nijedan komad odeće ne sme da bude previše komotan. Šlampava majica ili jakna umanjuju odvođenje vlage. Pamuk je naravno zabranjen.
Ima li ko iskustva sa Marmot opremom?
Radi se o kolekciji od goretexa za koju daju dozivotnu garanciju.
Ja imam. I soft shell i hard shell. Pitaj sta te interesuje
Marmot osim od goretexa prodaje opremu i sa svojom membramom.
Sve jakne bilo kog brenda sto imaju goretex membranu imaju dozivotnu garanciju osim ako je ne pocepas ili je ne odrzavas pravilno.
http://www.djaksport.com/jackson-n13284
Ja sam ovu probao kada je bila na popustu 4500h, jakna je odlicna znaci stvarno nemam reci, stim sto sam ja probao plavu i mislim da je i crna ista. Siguran sa da ova jakna moze zdovoljiti potrebe svakoga ko ide nekoliko dana na skijanje na kop, kome je bitno da nosi jaknu a ne brend. Ovo je cenovni rang od 13ooo din, samo sto je stari model pa je na dobrom snizenju
gleda se water permeability, tj pritisak mereno u mmH20...kolum koliko vode moze membrana da izdrzi a da ne prolazi. to je mera kvaliteta.
isto, ako je membrana goretex ili slicno gleda se koliko slojeva ima, 3>2>1. Isto zavisi ako je performance shell ili pro shell.
zadnje, isto vrlo bitno koliko je i waterproofing je water breathability, tj koliko moze vodenog para od koze da prolazi van membrane da sve bude suvo unutra.
ja imam iskustva sa millet, marmot (odlicna jakna), helly hansen, karbon i arcteryx. ja sam inace ljubitelj hardshella, i ne volim jakne sa insulacijom. ako je toliko hladno ili nosim par flisova ispod ili neki plici goose-down jaknu kao sto su nove north face ili mountain hardwear (moja). treba da se uzima shell da ne bude malo veci a ne tesno kao sto sam primetio je stil u SRB. to ne valja... mora ostati pokretljivost tela u 100% i mogucnost da se nosi nesto ispod po potrebi.
Evo jedno dobro objasnjenje o vodopropusnosti i paropropusnosti:
http://www.evo.com/waterproof-ratings-and-breathability-guide.aspx
Zdravo svima,
trebalo bi sad za vikend da skoknem na neko mini skijanje, a već duže vreme kanim da kupim ski jaknu, ali nikako da nađem nešto što mi odgovara po dizajnu (da mogu da je nosim i kad ne skijam), cena i naravno veličina koja je uvek diskutabilna na sniženim modelima. Može preporuka za neku jaknu (da nije samo neka drečava boja, po mogućstvu) do 15000 dinara maks ili još bolje u kojim radnjama u BG-u da pogledam iste? Bio sam u BeoSportu u Ušću, Djaku i tamo mi se ništa nije svidelo.
Našao sam ovu O'Neill crnu model Pmex District u BS Sportu u Immo Centru, ali nemaju veličinu za mene. Ovo je bilo jedino što mi se svidelo, a da je prihvatljiva cena. Ima neko ideju gde bih još mogao da pogledam?
http://www.urbanstore.cz/data/products/7ce6545939.jpg
Ako hoćeš Shell, onda je ovo kraj potrage:
http://www.kupujemprodajem.com/Arcteryx-stingray-ski-gore-tex-XL-21175529-oglas.htm?filter_id=20428077
Ja sam je gledao i malo mi je velika....:glavaozid Inače bih je uzeo odmah, jer je dzaba. Visok sam 185, ali je njihov XL ipak veći "kalup".
Jedino što ti ovde treba neka izolacija ispod...:sm004: Ali jakna je bruka. Možeš da je nosiš van skijanja, ultra je tanka i lagana...
Hvala na predlogu. Pogledaću je svakako. Jedino nekako mi se čini da je previše tanka, pa se bojim da ne bude hladno u njoj, ako se dobro ne obuče ispod, a i malo je jača cena nego što sam planirao da izdvojim. Može još neki predlog za nešto malo manje para?
Hvala na predlogu. Pogledaću je svakako. Jedino nekako mi se čini da je previše tanka, pa se bojim da ne bude hladno u njoj, ako se dobro ne obuče ispod, a i malo je jača cena nego što sam planirao da izdvojim. Može još neki predlog za nešto malo manje para?
Ta "tankoća" nema previše veze sa njenom primarnom funkcijom... Da se to dopuniti nekim povoljnim komadom odjeće, pa... Nema nikom garancije da neće biti hladno :-).
Šta mislite o ovoj North Face jakni, sviđa mi se kako izgleda, crna boja, a i cena je i više nego ok: http://www.beosport.com/the-north-face/muska-oprema/169_ski-jakne/resolve-insulated-black_11869
plageton
17.04.2015, 08:50
Ja mislim da ako Beosport nešto prodaje, znači da je preskupo.
A gde kupiti u BG-u ako ne u Beosportu? Nisam primetio da neko ima bolju i povoljniju ponudu od njih.
North Face je odličan brend, nema greške. Ovo je njihov jeftiniji model, mada nisam siguran da se radi o jakni koja je baš skijaška. Nema džepa za ski pas na levom rukavu...ako to nešto znači.
Cena je skroz OK...
Vidim odlične recenzije ovde:
http://www.amazon.co.uk/The-North-Face-Resolve-Insulated/dp/B00NGO3JYQ/ref=cm_cr_pr_product_top
jakne bez dzepa na levom rukavu su obicno namjenjene za jedrenje. vrlo logicno. na mostu pred jedrilicom obicno nema elektronskog citaca karata. iste kontrolise mali od palube.
Ćao svima, bio sam juče na Expozimu i video ovu Oneill Foray Jacket (http://www.beosport.com/o-neill/muska-odeca/146_jakne/foray-jacket_101437#!prettyPhoto). Zanima me šta mislite o njoj, to je ono otprilike što sam tražio može da se prvashodno nosi u svakodnevno u casual varijanti a može i da posluži za skijanje (10k propustljivost)?
Video sam i ja tu jaknu. Po meni nije za skijanje, nema džepove za skipass i naočare.
Ćao svima, bio sam juče na Expozimu i video ovu Oneill Foray Jacket (http://www.beosport.com/o-neill/muska-odeca/146_jakne/foray-jacket_101437#!prettyPhoto). Zanima me šta mislite o njoj, to je ono otprilike što sam tražio može da se prvashodno nosi u svakodnevno u casual varijanti a može i da posluži za skijanje (10k propustljivost)?
Proveo sam 2 nedelje sa gore-tex shell jaknom, definitivno ne skijaskom i naravno, sve se moze ali moj savet ti je da probas da nadjes jeftinu ski jaknu koja bez problema moze da ti sluzi 5+ godina. Nisam imao problem sa ski pass-om, stajao je u levom dzepu i bez problema se ocitavao ali je vise nedostatak "snow skirt"-a, ulazi hladnoca, i kako jakna lezi na telu uz sve slojeve. Ako ti nije hitno, sacekaj april/maj kad pocinju rasprodaje i pogledaj sajtove kao sportsdirect ili snowinn/outletinn koji mogu da imaju jako dobra snizenja.
Da ne otvaram novu temu. Pitanje je za one koji koriste hard shell umesto jakne, šta koristite za insulation layer? Gledam ovaj moj polartec flis koji sam nosio ispod ski jakne i nesto nisam siguran da ce ovo biti dovoljno kad je nize od -5 sa vetrom.
Ivan Bgd
29.11.2015, 21:50
Koristio sam tanji flis i preko deblji ili jos jedan tanji flis u zavisnosti od vremenskih prilika. (sa debljim se išlo na -30, ni skije nisu htele da idu, lepe se, jer je vosak univerzalni)
Ni jedan nije bio polartec, vec obicni.
Sada sam uzeo polartec 100 i verovatno ce to biti dovoljno, nadam se.
Vetar nije bitan, jer ne prolazi kroz pristojan shell.
http://www.primaloft.com/home
predlog materijal za izolaciju, svakako moze da bude drugi sloj ispod hard shell
Šta uradismo sa onakvim fondom ovaca i industrijom prerade vune :dontknow:...
Ništa, vuna u modne i manje modne džempere, kapute, šalove, kape ... :))
Što se tiče izolacionog sloja, probacu za par dana ovaj polartec 100 flis pa da vidimo kako se drži.
Šta uradismo sa onakvim fondom ovaca i industrijom prerade vune :dontknow:...
Ih, brate gevara, a zastita jadne zivotinje...ccc...svet se menja...evo ja se spremam u vegetarijance...ccc...jadne zivotinje
plageton
30.11.2015, 22:22
Da ne otvaram novu temu. Pitanje je za one koji koriste hard shell umesto jakne, šta koristite za insulation layer? Gledam ovaj moj polartec flis koji sam nosio ispod ski jakne i nesto nisam siguran da ce ovo biti dovoljno kad je nize od -5 sa vetrom.
Do sebe aktivna majica koja ima termo zaštitu (dakle sadrži vunu, kad smo već kod ovaca ☺) za preko polar 100, polar 200 i polar 300; polar 300 nisam nikad obukao na skijanju. Svodi se na to da se obuče polar 100 a polar 200 stavi u ranac (ili obratno), recept koji bi važio po svakom vremenu ne postoji.
U poslednje vreme obično obučem flis preko aktivne majice i to bude dovoljno, za svaki slučaj
ponesem prsluk bez rukava u rancu. Treba misliti na to da nije opasnost samo da je hladno, opasnost je da ne bude pretoplo, oznojiš se, mokar si i naravno onda bude hladno.
Ih, brate gevara, a zastita jadne zivotinje...ccc...svet se menja...evo ja se spremam u vegetarijance...ccc...jadne zivotinje
E tebra Trendo, nije valjda da neko jede i vunu :). Pa godi ovci vojno šišanje, a i onda je bez'ze bacati kad je već...
Ako je ovci dobra i bez naslova teme, ondak mora valjati i nama ispod inih-teksa :).
E tebra Trendo, nije valjda da neko jede i vunu :). Pa godi ovci vojno šišanje, a i onda je bez'ze bacati kad je već...
Ako je ovci dobra i bez naslova teme, ondak mora valjati i nama ispod inih-teksa :).
A stres koi ovca dozivljava pri sisanju, a?
Danas cuvari dusevnog stanja zivotinja kazu da je 'prisilno' sisanje ovaca jednako silovanju :sm011:
niipheus
02.12.2015, 03:31
A stres koi ovca dozivljava pri sisanju, a?
Danas cuvari dusevnog stanja zivotinja kazu da je 'prisilno' sisanje ovaca jednako silovanju :sm011:
Dal je silovana osisana ili neosisana na plus 40 :D
To mora da je neki "nevladin sorošoliki sektor" ocijenio za platu :)... Sažaljevam životinje, no šišanje ovčica mi se ne čini tako pogubno :)...
Eto, uzeti im povremeno vunu, a za taj prelazni period im kupiti kakav "flis" :)...
"nevladin sorošoliki sektor" ...
Pa naravno, necu da imam ikakvog posla sa Vladom.
Eto nek se Vlada sa pajtasima j....a sa ovcicima,
ja definitivno na sintetiku.
Da nam potraju izvori nafte jos hiljade godina. :sm019::dziveli:
Garant imaš bar priglavke, zepe, naretke... :)?
Može sintetika, bio bih srećniji kad bi bila "mejd in Serbija", "mejd in Macedonija"...
Jakne, samo vojni najloni, sintetike...
...imaš bar priglavke, zepe, naretke...
Stop, pobedio si :), jer ove reci nemam pojma sta znace :dontknow:, :)
Drugari,
Doslo je vreme da i ja nabavim novu jaknu za predstojecu sezonu. Interesuje me da li neko ima iskustva sa ovom: https://www.thenorthface.com/shop/mens-jeppeson-jacket-cpl3
Deluje dobro. Shell + insulated + je HyVent.
Zuba1970
19.12.2016, 22:12
Interesuje me mogu li skijaske jakne da se koriste za svakodnevnu upotrebu (Outdoor aktivnosti) a da nije skijanje? Pretpostavljam da su aktivne jakne namenje pre svega za skijanje i zbog slojevitog oblacenja. Naletoh na ovu: http://rs.sportsdirect.com/salomon-rise-jacket-mens-408155?colcode=40815518 Ili
(http://rs.sportsdirect.com/salomon-rise-jacket-mens-408155?colcode=40815518)
Bio sam u Djakovom Autletu i ima par brendova za male pare jedan je AST koji koliko vidim po etiketi neki Brugijev brend a kosta oko 3600 i ima IcePeak koji je oko 4800. Ima li ko iskustva sa ovim brendovima?
plageton
16.01.2017, 20:05
Bio sam u Djakovom Autletu i ima par brendova za male pare jedan je AST koji koliko vidim po etiketi neki Brugijev brend a kosta oko 3600 i ima IcePeak koji je oko 4800. Ima li ko iskustva sa ovim brendovima?
IcePeak je verovatno marka sa najboljim odnosom cena-kvalitet.
Hvala na brzom odgovoru :)
naravno i druga misljenja su dobrodosla.
IcePeak nosim već tri godine. I jaknu i pantalone, još nisam naleteo na dan kada mi je bilo hladno ili da je prosla voda. U svim uslovima je nošena i zato od mene ima preporuku.
Zuba1970
18.01.2017, 14:20
Interesantna mi je ova Millet jakna http://www.millet-mountain.com/pobeda-3-in-1-jkt-grey-men-mountaineering-jacket.html. Znam da je glupo pitanje moze li ovo na neki veci mraz tipa ispod -15 stepeni? Samo sam na jednom sajtu procitao da je hidrostaticki stub 10000 mm a na zvanicnom to ne pise. Jel se ona vodi kao troslojna? Posto vidim da ima samo taj unutrasnji deo koji se odvaja i moze da se nosi posebno.
Pretpostavljam da joj je namena kao i ovoj HH http://www.sportvision.rs/jakna/54914175-arctic-chill-parka.
niipheus
18.01.2017, 14:48
Druze ti kao da se pripremas a osvajanje Mon Blana, a ne za setnju po Kopaoniku.
Zuba1970
18.01.2017, 16:00
Vidi da ti nesto kazem. Uvek sam kupovao neke jeftine jakne sa buvljaka i sl. Nemam nikakva iskustva sa ovom vrstom odece jer nisam popio svu pamet ovog sveta. Lepo sam pitao za savet. Ne bih voleo da dodjem u situaciju da se smrzavam zbog pogresne kupovine. Meni pare ne padaju sa neba pa da mogu da ih bacam tek tako kao u fazonu zeznuo sam se pa nema veze kupicu drugu jaknu a ova ce da zavrzi u kontejneru.
A nikad se ne zna mozda stvarno odem da osvojim za pocetak Avalu.
Nije nauka. Za boravak na planini bitno je da imaš zaštitu od vetra, od hladnoće i da se rešiš znoja / vlage sa tela i odeće. To je u principu sve povezano. Jer kad se oznojiš, mnogo ćeš brzo ohladiti organizam ako nisi zaštićen od vetra i ako odeća ne dozvoljava da vlaga isparava i tako se veš osuši na tebi. Slojevito oblačenje nije samo tm Nade Macure već način regulacije temperature tela u zavisnosti od hladnoće i telesne aktivnosti.
Ako ćeš blejati napolju bez većeg napora i znojenja, treba ti odeća koja te greje. Aktivni veš kao prvi sloj, deblji flis ili neki vuneni prvi predmet preko i kvalitetna jakna koja ne dozvoljava da te probije vetar a ne pušta vodu. To bi trebalo da ti je dovoljno. Dole aktivni veš i neke ski pantalone će ti biti takođe ok da možeš čak i samo dok stojiš da se ne smrzavaš. Kod jakne, neka koja ima 10000/10000 karakteristike je ok. Imaš Icepeak kao marku i za pantalone i jaknu koji je ok po ceni i kvalitetu. Lično imam njihove pantalone 5. sezonu.
Kao što rekoh, jakna te štiti od svega od vetra i kiše / snega a koliko je punjena, toliko je još i topla. Primetices da ski jakne skoro nikad nisu nesto mnogo tople/punjene same po sebi. Pošto ti ne ideš na skijanje, bolje punjena jakna može biti isto ok ali ako se bude aktivirao, može da ti bude i vruće u njoj a deblja jakna uglavnom ne može da "diše" kao neka tanja.
Što se konkretnih modela tiče, za ovu marku Mille nisam do sad čuo a Helly Hansen imam od pre dve sezone. U pitanju je 20k/20k ski jakna, model Alpha pa još nešto. Kupljena u Sportvision-u. Ja super zadovoljan. Vetar ne propušta, vodu takođe. Meni odgovara idealno ali ja sam na Kopaoniku aktivan tako da se nikad ne oblacima previše. Ovaj model što si naveo, nemam pojma kakva je. Opis je više nego štur .
Da ne zaboravim, moraš to što kupuješ da vidiš i probaš uživo. Od sajtova nema vajde.
Zuba1970
18.01.2017, 19:47
@gio
Hvala ti na savetima i nekom tvom iskustvu. Kao sto sam vec napomenuo blejacu jer ne skijam. Znaci setnja. Aktivni ves imam mada mislim da ga dopunim vunena rolka i jakna mislim da ce mi raditi radnju. Sve ja ovo ne bih pitao da sam vec iskusio planinu a pogotovo kad je zima. A posto je sve ovo za mene nepoznanica mosda sam zato i dosadan sa nekim pitanjima. Kad su pantalone u pitanju tu bih kupio istu marku. Pozdrav i hvala ti jos jednom.
dzoninho
18.01.2017, 20:10
Samo da dam komentar da i setnja, po snegu koji je svez i ima ga dosta, ponekad moze da bude izuzetno aktivna i moze dovesti do znojenja :)
niipheus
18.01.2017, 20:50
Nema potrebe ni za kakvim zatezanjem ovde na forumu, kao sto vidis svi su vrlo kolegijalni i radi da pomognu. Neces se ti smrzavati zbog jakne, nego zbog svoje (ne)aktivnosti na planini. Ukoliko planiras da se setkas ili stojis vecinu provedenog vremena napolju (na -15), tu ti nece pomoci ni Bogner od 2k evra, dok sa druge strane ukoliko ces imati neku iole vecu aktivnost (npr. pesacenje po planini), verovatno neces imati problema ni sa tom jaknom sa buvljaka koju pominjes osim ako ne dune neki bas ozbiljan vetar.
Zuba1970
18.01.2017, 21:17
Ma ne zatezem.:) Izvini nisam hteo da me pogresno razumes mislio sam vec kad kupujem jaknu da kupim adekvatnu i kvalitetnu. Verovatno cu se setati jer ne znam kako bih ubio vreme gore na planini s'obzirom da ne skijam. Dobro zaboravih na neko kuvano vino ili rakiju u kaficu. :) Prekracivacu vreme dok se moji budu skijali sve dok ne dodje vreme za klopu (rucak/vecera) odnosno kraj skijanja za taj dan. Ali kao sto napisah tek kad dodjem videcu sta mi je ciniti. U svakom slucaju hvala svima koji mi daju savete. Bicu sad stvarno iskren ne znam stacu ja uopste na planini al ajd da vidim i to pa ako mi se dopadne mozda sledeci put ostanem duze.
Al da ne idem vise u off ipak je ovo tema o jaknama izvinjavam se moderatorima.
plageton
18.01.2017, 22:49
Interesantna mi je ova Millet jakna http://www.millet-mountain.com/pobeda-3-in-1-jkt-grey-men-mountaineering-jacket.html. Znam da je glupo pitanje moze li ovo na neki veci mraz tipa ispod -15 stepeni? Samo sam na jednom sajtu procitao da je hidrostaticki stub 10000 mm a na zvanicnom to ne pise. Jel se ona vodi kao troslojna? Posto vidim da ima samo taj unutrasnji deo koji se odvaja i moze da se nosi posebno.
Pretpostavljam da joj je namena kao i ovoj HH http://www.sportvision.rs/jakna/54914175-arctic-chill-parka.
Vidi da ti nesto kazem. Uvek sam kupovao neke jeftine jakne sa buvljaka i sl. Nemam nikakva iskustva sa ovom vrstom odece jer nisam popio svu pamet ovog sveta. Lepo sam pitao za savet. Ne bih voleo da dodjem u situaciju da se smrzavam zbog pogresne kupovine. Meni pare ne padaju sa neba pa da mogu da ih bacam tek tako kao u fazonu zeznuo sam se pa nema veze kupicu drugu jaknu a ova ce da zavrzi u kontejneru.
A nikad se ne zna mozda stvarno odem da osvojim za pocetak Avalu.
Ti si meni zanimljiv drugar jer sa buvljaka prelaziš na Millet (izgovara se "mije", inače) a to je baš veliki iskorak u životu. :)
Pazi, visina vodenog stuba tebe ne zanima previše jer svakako nećeš šetati po pljusku. Ako se jakna kojim slučajem pokaže kao tanka uvek možeš obući nešto deblje ispod i postići potpuno isti efekat kao da jakna ima puniji termo-sloj. I obratno. Zato se to i zove slojevito oblačenje. Sve zavisi od tvoje aktivnosti, svakako ti neće biti podjednako toplo ako stojiš na mrazu i ako hodaš uzbrdo. Takva jakna ne postoji.
Da ponovimo osnovno: ako uzimaš jaknu koja ima breathability svojstvo (paropropusnost, prodišnost, dišljivost ili već kako ko to zove) onda na sebi treba da imaš ISKLJUČIVO odeću koja takođe ima ta svojstva. U protivnom je besmisleno iz razloga koji su svakako opisani negde na ovoj temi. To znači da vuna ne dolazi u obzir, SAMO SINTETIKA, naravno, ne bilo kakva sintetika.
Što se firme Millet tiče i konkretne jakne, moje je mišljenje da je Millet vrh vrhova kada je reč o kvalitetu a pri vrhu je i u pogledu cena :) . Kod ove jakne mi nije jasno šta znači da je "za svakodnevnu upotrebu po hladnom vremenu i za planinarenje u kišovitim regionima. Planinarenje u kišovitim regionima zahteva najkvalitetniji materijal koji postoji i sasvim je različito od svakodnevne upotrebe. Kakogod, ja se ne bih bojao hladnoće, a da li sve skupa to vredi tih para, to ti znaš.
Inače, onaj "primaloft", od kojeg je sačinjen termo-sloj, to je sintetička zamena za perje. Tako su mi bar objasnili u prodavnici.
Da ponovimo osnovno: ako uzimaš jaknu koja ima breathability svojstvo (paropropusnost, prodišnost, dišljivost ili već kako ko to zove) onda na sebi treba da imaš ISKLJUČIVO odeću koja takođe ima ta svojstva. U protivnom je besmisleno iz razloga koji su svakako opisani negde na ovoj temi. To znači da vuna ne dolazi u obzir, SAMO SINTETIKA, naravno, ne bilo kakva sintetika.
Ne bi se složio ;), vuna je odlična za planinarsku upotrebu, jedina moguća mana je da nekoga iritira (mada sa novim tipovima tkanja i merino vunom u kombinaciji je i ovo otklonjeno). Inače ima odlična svojstva što se tiče termo-izolacije, diše fantastično i odvodi vlagu od tela. Najskuplji second layeri i čarape su upravo od vune (s' tim da se u čarape "guraju" i drugi materijali zato što ako ima previše vune onda se čarape brzo izhabaju/izmene oblik).
Pamuk je ono što ne valja ni u jednom sloju i ni u jednom procentu - zato što upija vlagu..
Vuna je odličan termo izolator a u odnosu na "tehničke" materijale lošija u sprovođenju vlage jer nešto bolje upija vlagu u vlaknima u odnosu na specijalizovane materijale ali zato neuporedivo bolja od pamuka. Nije rđav izbor da jedan sloj bude vuna, naročito ako se ne očekuje heavy znojenje (ali baš heavy). Uostalom, gomila proizvođača prvi sloj pravi i sa mešavinom vune za proizvode koji spadaju u kategoriju extra warm. I to još košta kao đavo. U svakom slučaju, pamučne na skijanju su mi samo gaće. Vuneno nešto kad šetam odnosno kad ne skijam a flis koristim kad sam aktivniji.
Zuba1970
18.01.2017, 23:11
Pa dobro covek nekad valjda treba da nosi i kvalitetnije. Inace sam mislio na Kineze iz bloka 70 (ali to mu dodje isto :)). Tamo sam kupio poslednju "original The North Face" jaknu a u njoj sam k'o maskota za Michelin gume. :) Za Primaloft sam saznao da ga je prvo vojska koristila pa je tek onda koriscen za civile (kao sto obicno biva). Vidim da ga HH koristi.
To za pamucni ves mi je jasno jer znam koliko puta sam psovao samog sebe sto umesto obicne potkosulje ne koristim aktivni ves koji koristim kad leti vozim bicikl.
plageton
18.01.2017, 23:14
Ne bi se složio ;), vuna je odlična za planinarsku upotrebu, jedina moguća mana je da nekoga iritira (mada sa novim tipovima tkanja i merino vunom u kombinaciji je i ovo otklonjeno). Inače ima odlična svojstva što se tiče termo-izolacije, diše fantastično i odvodi vlagu od tela. Najskuplji second layeri i čarape su upravo od vune (s' tim da se u čarape "guraju" i drugi materijali zato što ako ima previše vune onda se čarape brzo izhabaju/izmene oblik).
Pamuk je ono što ne valja ni u jednom sloju i ni u jednom procentu - zato što upija vlagu..
Tako je wlad, ali ti govoriš o najnovijim tehnologijama sportske odeće od vune, a mi obično pod vunom podrazumevamo obične džempere. Zato nisam hteo da komplikujem sa savetima našem drugaru koji nema razloga da troši mnogo novca na merino proizvode jer nema velike sportske zahteve.
Jedino što, koliko ja znam, ti vuneni slojevi su first layer a ne second layer?
Ja imam jedan sjajan second layer od tehničke vune.. Jedino što se "uprao" vremenom i sada ga koristi sin :D
Zuba1970
18.01.2017, 23:18
Ja doduse imam bas neku 100% vunenu rolku koja mislim da bi mi uz aktivni ves posluzila. A sto se tice dzempera(+ kosulja) e tu sam valjda jos uvek klasican tip kad je oblacenje u pitanju ali vidim da cu pored vas poceti da se menjam.
niipheus
18.01.2017, 23:32
Nema problema, samo mislim da tvoje 'adekvatno i kvalitetno' vise ulazi u alpinisticku opremu ili neke zahtevne aktivnosti, a ne za setnju i obicnu zastitu od hladnoce. To je u sustini i glavni razlog zasto sam napisao onakav prvi komentar. Nema potrebe da sebe izlazes trosku za neke jakne, aktivne veseve i ostale zezalice koje tebi kao turisti na planini nece nikakvu bitnu razliku napraviti u odnosu na regularnu odecu. Sva oprema koja se pravi za neku specijalnu namenu i koja kosta poprilicno, obicno radi isto ili cak losije od neke jeftinije garderobe kada uslovi nisu ekstremni (profi ski shell od 28k mm/H2O sigurno te nece ugrejati bolje od MONT perjane jakne). Temperatura od -15 je niska, ali je daleko to od nekog ekstrema, tako da je bolje da stavis te pare u dzep i da eventualno kupis neki polar (deblji termo sloj) na licu mesta i tako resis problem. Pre bih na tvom mestu dao pare za neke kvalitetne cipele nego za jaknu, jer ce ti zima pre doci od nogu ukoliko budes pretezno statican.
Zuba1970
18.01.2017, 23:46
Posto je tema o jakni cipele sam cekirao (kupio). Ali u svakom slucaju svaki je savet dobro dosao.
snowglisser
19.01.2017, 04:28
Ja bih se slozio s @dzoninhom i @wladom.
Najpre o @dzoninho-voj napomeni: apsolutno se covek moze dosta preznojiti samo od hodanja po snegu, a pogotovo uzbrdo i na nadmorskoj visini. Cak i kada je fizicki spreman, a ako nije bas u najboljoj formi - naopako.
Kako rece @wlad, vuna je odlican paropropusni materijal, topao, ne absorbuje vlagu. Stavise, glavna prednost nad sintetickim materijalima joj je upravo to sto mnogo manje, (kahm kahm, "zadrzava aromu" - smrdi), :D jer mnogo manje apsorbuje znoj.
Recimo renimirani Svajcarski proizvodjac alpinisticke/ski opreme Ortovox cak i svoje shell-ove proizvodi od vune.
Kad smo kod shell-a... neko je pomenuo da ga nece shell grejati kao Mont jakna. Ovo je tacno, ali uloga shell-a i nije da greje, vec da izoluje od vlage (od vlage spolja vodonepropustnoscu, a od vlage iznutra, tacnije znojenja - paropropusnoscu). Za toplotu su zaduzeni slojevi odece ispod shell-a (pozeljno vuneni ---> jos pozeljnije merino ---> sto vise slojeva, to ce ti biti toplije).
Moj savet: investiraj u neki pristojan shell, aktivni ves vec imas. Kupi nekoliko vunenih (ili sintetickih) slojeva (vec prema mogucnostima) i 1 manji ranac. Kad/ako ti je hladno, obuci dodatni sloj iz ranca, i obrnuto.
Zaboravih da kazem da ce pristojni shell-ovi (mi smo nekad govorili šuškavci - mada ne bas za istu stvar) imati zip-ove ispod pazuha koji se mogu otkopcati radi dodatnog hladjenja.
Dobre pantalone ce imati zip na unutrasnjoj strani nogavice, koji sluzi istoj svrsi.
E ako posle svega čovek ne osvoji Pančićev vrh, ništa nije uradio. ;)
Zuba1970
19.01.2017, 08:16
Ako ne ove onda cu poceti sa visinskim pripremama za sledecu godinu. :D
@snowglisser hvala ti na savetu.
snowglisser
19.01.2017, 11:50
Nema problema :)
Vidim da te ljudi malo zezaju a ja ne vidim zasto, jer potpuno shvatam tvoju logiku. Englezi imaju poslovicu: "kupi jeftinu stvar - kupices dva puta".
Ljudi takodje ispustaju iz vida da lep shell ne mora samo na planini da se nosi, vec i u gradu - pa evo da ti ja dam preporuku za jedan odlican a jeftin - imam ga ja licno. Jedina je zackoljica sto mislim da ova firma ne isporucuje u Srbiju, ali mozda imas nekog ko zivi / putuje preko u skorije vreme, pa bi ti ga mogao doneti:
https://www.quechua.co.uk/forclaz-400-mens-hiking-waterproof-rain-jacket-black-id_8302503
Ovaj link je ka prodavnici u Engleskoj, ali ima ih po celom svetu (Decathlon je najveci proizvodjac sportske opreme na svetu). Znaci mogu ti je doneti bilo odakle. Cena, kad se preracuna u €, je nesto ispod €70. Od ove se za priblizne pare ne moze naci bolja, a za bolju bi trebalo izdvojiti dosta vise para.
Evo i 2 klipa gde bolje mozes videti njen izgled i karakteristike:
https://m.youtube.com/watch?v=n4gMKoHoO_w
https://m.youtube.com/watch?v=mczt54vbtY8
Decathlon ima u Temišvaru (http://www.decathlon.ro/c/147-decathlon-timisoara) i naravno prodaju QUECHUA brend :)
Zuba1970
19.01.2017, 12:16
Samo da se javim da sam na kraju kupio Killtec jaknu. Na zalost mada sam hteo Millet. Da vas vise ne smaram sa kupovinom jakne. Sad je sledeci polar.
Jos jednom da vam se zahvalim na savetima i predlozima. I izvinite ako sam bio dosadan.
Preporučujem ti da bude od "Polartec (http://polartec.com)" materijala, takvi second layeri obično imaju etiketu negde sa znakom:
15726
Imaš u npr. SportVision radnji HH od Polarteca (mislim da je oko 5000rsd sada na popustu).
snowglisser
19.01.2017, 12:28
@wlad, zakasnismo sa savetom :)
@Zuba, daleko od toga - kao sto si i sam rekao, lova ne pada s neba. 3x meri, 1x seci. A pitanja koje si postavljao - odgovori na njih ce dobro doci nekom drugom kad bude kupovao jaknu. Tako da sve je u redu ;)
Nadam se da ce te jakna koju si odabrao dobro sluziti! Uzivaj kad odes na Kop! :)
Zuba1970
19.01.2017, 12:32
Hocu hvala. Nisam kupio ne zato sto je skupo vec kad sam ponovo probao nakako mi nije pasovalo ispod pazuha a probao sam L velicinu. M bi mi bilo malo. A sto se tice kasnjenja nema veze ima tu jos prostora za pitanja. :eek:
snowglisser
19.01.2017, 12:33
^^^^^ Potvrdjujem ^^^^^^^
Polartec je prva liga. Znam da nisi gledao jakne u tom segmentu marketa (skupe su), ali jakne s Polartec Neoshell membranom imaju najvecu paropropusnost od svih membrana na marketu danas.
Njihova garderoba je zaista vrhunskog kvaliteta.
I njihovi flisovi i slojevi su takodje u samom vrhu.
Zuba1970
19.01.2017, 14:44
Pogledaću ih. Bar za razliku u ceni jakne da kupim dobar flis.
plageton
19.01.2017, 15:12
Bogami, računam da je ta razlika u ceni i veća nego za dobar flis. :) Verujem da si napravio ispravan izbor.
Zuba1970
19.01.2017, 21:45
@ snowglisser Cuo sam za Quechua firmu i zao mi je sto je nema kod nas. Da i u Temisvaru je najveci izbor. Mislim da bih imao preko koga da nabavim ali jedino ostaje problem da se ne predjem za velicinu bilo kog njihovog odevnog proizvoda. Mozda za sledecu sezonu ako mi se dopadne gore. :)
@plageton Razlika je bila 9k rsd. Ali napominjem pare nisu bile problem.
snowglisser
20.01.2017, 00:03
@Zuba: za iducu sezonu, ukoliko ti se dopadne gore, uplati sebi skolu skijanja :D
Zuba1970
20.01.2017, 05:32
Jes kako sam mator pa da zavrsim na ortopediji. :D
donthinktwice
20.01.2017, 11:31
Ima Decathlon i u Segedinu.
snowglisser
20.01.2017, 13:29
^^^^^^^ To je super za ljude koji krenu u Austriju preko Madjarske ^^^^^^^^
@Zuba:
https://m.youtube.com/watch?v=FYhP0w2BXgg
https://m.youtube.com/watch?v=9lpJSB9pd-s
:) :) :)
donthinktwice
20.01.2017, 13:39
^^^^^^^ To je super za ljude koji krenu u Austriju preko Madjarske ^^^^^^^^
Da, skretanje sa autoputa je bukvalno 2min, ima izlaz.
https://www.google.rs/maps/place/Decathlon/@46.2741656,20.1035889,16z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0xf1fcd2ed5d6382da!8m2!3d46.27 50356!4d20.1054069?hl=en&hl=en
Zuba1970
30.01.2017, 23:26
@Zuba: za iducu sezonu, ukoliko ti se dopadne gore, uplati sebi skolu skijanja :D
Najverovatnije ce tako da bude. Doduse ne znam da li je na to uticalo lepo vreme ili sam bio ljubomoran na skijase. :D
Elem, ovom Killtec koju sam kupio sam sasvim zadovoljan. Ali sad je na red doslo da pazarim skijasku jaknu. Za sada su mi zapale ove:
http://www.beosport.com/o-neill/muska-oprema/169_ski-jakne/pm-compass-jacket-------------_101764 (moze da se nadje jeftinije u autletu)
http://www.beosport.com/quiksilver/muska-oprema/169_ski-jakne/mission-plain-m-snjt-kvj0_112734 (nije regular fit nekako mi je sira ili ja nisam probao S vel.)
https://www.n-sport.net/katalog/garderoba/ski_odelo/jakna/02-08336%201__northland-premium-mens-ski-jacket-smu.html#.WI-6E_ISQRN
http://www.djaksport.com/ice-peak-muske-moss-n34652
Pretpostavljam da se ispod njih nosi samo aktivni ves i fleece.
snowglisser
01.02.2017, 05:57
@Zuba ne krivim te ni malo - ok je biti ljubomoran na skijase :D
Salu na stranu, bas mi je drago da ti se dopalo skijanje (makar onako, gledajuci sa strane).
Ipak, da ti dam prijateljski savet: pre nego sto krenes u kupovinu ski opreme, prvo se uveri da ti se svidja skijanje. Bez zezanja. Skup je to sport, pa iako su sanse minimalne da ti se nece svideti kad probas, ipak se i to desava - znaci, prvo probaj.
Na tvom mestu, zatrcao bih se jedan vikend do Kopa (nazalost, upravo si propustio idealnu priliku da probas) :(
Ako mozes, probaj da pozajmis nesto opreme - bejs lejere pretpostavljam da si kupio? Nisam video tu Kilpi jaknu sto si uzeo, ali Kilpi je proizvodjac ski odece pa pretpostavljam da ce ti odraditi posao.
Po suncanom danu i cvike za sunce ce biti dovoljne - imas ih, znaci eventualno vidi da pozajmis od nekog ski pantalone. Ponesi najtanje carape sto imas (gledaj da su vunene, ili neki mix - nikako pamucne)! Pancerice, skije i stapove rentas.
Odbij sve dobronamerne ponude prijatelja "da te nauce" da skijas, i uplati sebi 2 dana ski casova kod kvalifikovanih instruktora. Vidi kako ce ti se svideti, pa onda kreni odatle.
Ovo ti je iskren i prijateljski savet.
P.S.
Kao i kod svega u zivotu, pocetak je uvek najtezi. Nemoj da se razocaras ako ne budes uzivao ta prva 2 dana - dok se malo ne savlada bar neka osnovna tehnika, skijanje je fizicki naporno i samim tim zna da ne bude uzivanje.
Ali, jednom kad se savlada makar neko osnovno odrzavanje ravnoteze i osetis vetar u lice od sopstvene brsine - zadovoljstvo je neizmerno! Tako da, istraj, i - srecno! :dziveli:
Dobar savet je dao Snowglisser,samo bih ja izostavio cvike za sunce u bilo kakvoj vezi sa skijanjem...Bolje ds kupi najjeftinije ski brile,pa da ih baci ako mu ne valjaju za kasnije,nego da padne i eventualno se unakazi pri lomu naocara za sunce
Zuba1970
01.02.2017, 10:37
Znam da je skijanje skupa zanimacija. Pantalone, aktivni ves i fleece imam. Jakna je vise "setacka" http://killtec.de/produkt/sadko/. Pantalone su Icepeak ali neki osnovni model jer sam kupio cisto za planinu. Krivo mi je samo sto ta puna dva dana nisam bar pokusao da probam da stanem na skije. A vreme je bilo fenomenalno.
Jurim sad jaknu i na kraju ce verovatno biti ona O'neill ili eventualno jedna sa SD-a http://rs.sportsdirect.com/salomon-iceglory-jacket-mens-408219?colcode=40821912 jedino sto je narandzasta a i skuplja je. :)
Sto se tice instruktora tu sam hteo da platim onog koji je ucio moju sestru i njenu decu. Medjutim bio je vec popunjen a i sestra mi je rekla sta sad uzimas casove a do juce ni na planinu nisi hteo da dodjes sto je donekle u pravu.
Sto se tice naocara mada je to druga tema vidim da se uzimaju u paketu sa kacigom. Ali bih tu verovatno i njih iznajmio kao skije i pancerice.
Sto rece jedan prodavac u radnji da sam vec "inficiran". :)
Ovom prilikom bih hteo svima da se zahvalim na prijateljskim i dobronamernim savetima. Necu vise davti dok nesto ne kupim.
Nemoj da kupuješ ni jaknu ni pantalone ni ništa, uzmi jedino rukavice ako ih nemaš, pa pravac Kopaonik na vikend skijanje sa instruktorom.
Tu jaknu što si uzeo, i pantalone - to će 100% da radi posao za početak i nemoj da se brineš i bacaš novce, bolje potroši novac na smeštaj/ski pass/instruktora... U rentama imaš i naočare i kacigu ako ti uopšte treba (a ne treba ti za prve časove kaciga).
Po mom misljenju vaznije su pantalone nego jakna, tako da bih ja prvo investirao u pantalone, pa tek onda u jaknu.
Pozdrav ljudi,
Nakon duge potrage za jaknom, sveo sam izbor na ova dva modela, pa me interesuje vaše mišljenje.
Roc Jacket (http://www.sportvision.rs/jakna/68771998-roc-jacket)
Alpha 20 (http://www.sportvision.rs/jakna/68771990-alpha-20-jacket)
Po performansama su iste (obe imaju po 20.000mm waterproof i 20.000mm breathable), koliko vidim ova jeftinija ima možda koji džep manje. Ako je samo do džepova, onda bih uzeo tu jeftiniju. Da li neko može da mi kaže nešto više o ovim modelima?
Imas obje na sd, pa mozes pogledati detaljnije specifikacije. Meni ovaj glavni rajferslus na alpha-i bas i ne uliva povjerenje, mozda samo izgleda vara...
Vara te izgled :) to je "klasični" vodo/vetro nepropusni (lepljeni) rajferslus.. Jakna je odlična!
plageton
08.02.2017, 09:57
Nikada se ne oslanjam samo na marku kada procenjujem kvalitet skijaške odeće, ali kada je HH u pitanju, pravim izuzetak.
Hvala na odgovorima. Moja prvobitna zamisao je bila da jurim neki popust na sportsdirect-u (kao što je prošle godine bio popust na O'neill-ove skijaške jakne), a kako još ništa nije izašlo, krenuo sam da gledam kakav je izbor u Beogradu. Inače, imam taj "klasični" vodo/vetro nepropusni (lepljeni) rajferslus na staroj skijaškoj jakni, nije loše, mada posle 3-4 sezone dosta se pohaba taj materijal oko "zipa".
Sto se tice HH Alpha 2.0 jakne mogu samo iz licnog iskustva da kazem.
Jaknom sam odusevljen. Ono sto je meni jaknu izdvojilo od mnogih drugih koje sam probao, jeste rastegljivi materijal, tako da se jakna bukvalno krece sa svakim mojim pokretom na stazi i ni u jednoj situaciji nisam osetio zatezeanje ili da jakna kasni za naglim pokretima i sl. (oni ga zovu 4-way strech ili tako nekako)
Nekome je mozda ovo nebitno, ali s obzirom na prethodnu jaknu koju sam nosio i cinjenicu da mi je bila bas na knap, znam koliko moze da smeta da jakna zateze.
Apha 2.0 mi je taman po velicini ali fascinantno je to da u pokretu ne osecam jaknu uopste.
Sto se tice rajferslusa wlad je potpuno u pravu, potpuno je vodo/vetro nepropusni.
P.S. moja je verzija sa narandzastim detaljima, ali razlika je samo u boji. ;)
Pozz i srecan odabir jakne.
Zaboravih jos jedan mali detalj, Alpha 2.0 u gornjem levom spoljasnjem dzepu ima krpicu za brisanje brila, sto ume da bude korsino.
Znam da nije presudno, posto cesto imam uz sebe torbicu za brile koja moze da se koristi za istu stvar, ali govori da su se potrudili da jaknu naprave bas kako treba. :)
Koje karakteristike ima HH Alpha 2.0 (waterproof i breathable) ? Posto ovde ja takvu informaciju ne vidim:
https://shop.hellyhansen.com/en_us/alpha-2-0-jacket-62531
Pošto u specs piše "Helly Tech® Professional" da je materijal to onda znači 20k/20k:
Helly Tech® Professional
When facing the elements, you need complete confidence in your gear. Helly Tech® Professional state-of-the-art waterproof and breathable technology provides the ultimate protection from the elements. Helly Hansen is worn and trusted by more then 30,000 professional sailors, mountain guides, ski patrollers, instructors and mountain safety personnel around the world.
Waterproofness and breathability ratings typically above 20.000 mm and 20.000 g/24h/m2 respectively.
https://www.hellyhansen.com/hellytech/
Pitao sam ja HH za ovu Roc jaknu, evo odgovora.
15984
Tako da verujem da je i ova Alpha 20 ista.
Uzeo sam gore pomenutu Rok jaknu, dobio sam dodatni popust od 20%u sportvisionu. Ima neka akcija 20% popusta na kasi za sve proizvode (ako sam dobro shvatio). Moje sledeće pitanje je kako se pere/održava ovakva jakna? Čitao sam na forumu da se ne savetuje hemijsko čišćenje, niti pranje običnim praškom? Ne mislim sad da je perem, nego kad prođe skijaška sezona :)
Zuba1970
10.02.2017, 23:39
Ako sam te razumeo na tu vec spustenu cenu daju jos 20% popusta? Jel vazi za kes ili moze i na cekove? Mozda bih i ja kupio nju.
Tako je, ja sam je platio 18360. Može i na čekove. Uzeo sam je u Ušću.
I da, ova akcija važi do 15.2.
Zuba1970
11.02.2017, 10:30
Pa to je jeftino s'obzirom da je takva na SD oko 280 evra na popustu. Ovo je oko 150 evra. Ja sam tek planirao da kupujem neku na popustu na SD-u.
snowglisser
11.02.2017, 14:10
@ivancar
Nikako obicnim praskom i NIPOSTO ne smes da stavis omeksivac!
Strogo vodi racuna o tome jer mnogi deterdzenti u sebi vec sadrze omeksivac.
Zbog toga, pre pranja, ukljuci masinu na jedan kratak ciklus (da bi se isprala, jer uvek u masini ostane malo omeksivaca).
Ima proizvod "nikwax" specijalno namenjen u tu svrhu, ne znam da li ga ima u nasim radnjama (trebalo bi da ima)?
Ukoliko nema (sto sumnjam), onda pranje iskljucivo tecnim sapunom ili pahuljicama od sapuna, s tim sto ti onda treba DWR sprej (durable water repellent - opet nikwax, ali ovaj put sprej) kojim bi isprskao jaknu nakon pranja da bi joj povratio nepromocivo svojstvo
I ja sam čekao neki popust, međutim još ništa nije bilo, a približilo se skijanje. A i morao bih nekoga da cimam iz Hrvatske da mi donese, jer do 50e i nemaš neki izbor.
@snowglisser
Hvala na odgovoru. Potražiću to po radnjama :)
Zuba1970
11.02.2017, 15:35
Ja tek treba da udjem u tu priču sa skijanjem pa mislim da je odlična cena s'obzirom da je HH u pitanju. I smatram da se upravo sad kupuju stvari kad kreću popusti. A i ako je ne iskoristim za skijanje što je malo verovatno uvek ću moći da je ovako nosim mada nije za to namenjena.
@ivancar
Nikako obicnim praskom i NIPOSTO ne smes da stavis omeksivac!
Strogo vodi racuna o tome jer mnogi deterdzenti u sebi vec sadrze omeksivac.
Zbog toga, pre pranja, ukljuci masinu na jedan kratak ciklus (da bi se isprala, jer uvek u masini ostane malo omeksivaca).
Ima proizvod "nikwax" specijalno namenjen u tu svrhu, ne znam da li ga ima u nasim radnjama (trebalo bi da ima)?
Ukoliko nema (sto sumnjam), onda pranje iskljucivo tecnim sapunom ili pahuljicama od sapuna, s tim sto ti onda treba DWR sprej (durable water repellent - opet nikwax, ali ovaj put sprej) kojim bi isprskao jaknu nakon pranja da bi joj povratio nepromocivo svojstvo
Nikakv sprej nii bilo kakve fluposti da prskas posle pranja jer ces da unistis jaknu.To ti je kao da si odradio impregnaciju i ima da zapusis sitne rupice da moze vlaga da izlazi i voda da ulazi.Zato se i koristi tecni prasak jer je materijal specijalno tkan da moze da propusta vlagu a ne propusta vodu.
snowglisser
12.02.2017, 01:24
Nikakv sprej nii bilo kakve fluposti da prskas posle pranja jer ces da unistis jaknu.To ti je kao da si odradio impregnaciju i ima da zapusis sitne rupice da moze vlaga da izlazi i voda da ulazi.Zato se i koristi tecni prasak jer je materijal specijalno tkan da moze da propusta vlagu a ne propusta vodu.
A mozda da se ipak prvo malo informises, pre nego sto neciji savet nazoves "glupost"? :sm022:
https://m.youtube.com/watch?v=-gRtmS9gRbk
https://m.youtube.com/watch?v=Yv2BgrvS_dM
A mozda da se ipak prvo malo informises, pre nego sto neciji savet nazoves "glupost"? :sm022:
https://m.youtube.com/watch?v=-gRtmS9gRbk
https://m.youtube.com/watch?v=Yv2BgrvS_dM
Nisam rekao da je tvoj savet glupost nego sredsta.Naravno da nisam napisao napamet.Ovo sto si zakacio prikazuje kako da povratis vodonepropusnost a sta je sa paropropusnoscu?Mogao bi da se vise informises za gore tex i ostale materijale koji se koriste za skijaske jakne tj. princip na kom funkcionisu tj. kako propusta paru a ne propusta vodu.Ako naprskas sa ovakvim sredstvima onda ces da zapusis te rupice i naravno da ces da dobijes na vodonepropustljivosti ali ces da napravis sloj koji nece da dozvoli da propusta paru i znojices se kao slon.Ne pise za jakne za dzabe kolika je vodonepropusnost a kolika paropropusnost.
Nisam rekao da je tvoj savet glupost nego sredsta.Naravno da nisam napisao napamet.Ovo sto si zakacio prikazuje kako da povratis vodonepropusnost a sta je sa paropropusnoscu?Mogao bi da se vise informises za gore tex i ostale materijale koji se koriste za skijaske jakne tj. princip na kom funkcionisu tj. kako propusta paru a ne propusta vodu.Ako naprskas sa ovakvim sredstvima onda ces da zapusis te rupice i naravno da ces da dobijes na vodonepropustljivosti ali ces da napravis sloj koji nece da dozvoli da propusta paru i znojices se kao slon.Ne pise za jakne za dzabe kolika je vodonepropusnost a kolika paropropusnost.
@ibane,
Prozivodjaci goretex jakni, arcteryx,norrona,itd svi imaju preporuke kako se odrzava goretex. Pogledajte video tutorial(npr. arcteryx wash tutorial, ili procitajte product care stranicu) na njihovim sajtovima, sprejevi koje oni preporucuju.Kupio sam Grangers XT waterproof sprej.
snowglisser
12.02.2017, 12:19
Nisam rekao da je tvoj savet glupost nego sredsta.
Ako sam ja preporucio to sredstvo, a ti za njega napises da je "glupost", onda proizilazi da je i moj savet "glup" - ista stvar.
Ovo sto si zakacio prikazuje kako da povratis vodonepropusnost a sta je sa paropropusnoscu?Mogao bi da se vise informises za gore tex i ostale materijale koji se koriste za skijaske jakne tj. princip na kom funkcionisu tj. kako propusta paru a ne propusta vodu.Ako naprskas sa ovakvim sredstvima onda ces da zapusis te rupice i naravno da ces da dobijes na vodonepropustljivosti ali ces da napravis sloj koji nece da dozvoli da propusta paru i znojices se kao slon.Ne pise za jakne za dzabe kolika je vodonepropusnost a kolika paropropusnost.
Ovo sto sam okacio govori u detalje upravo o tome kako da se sacuvaju paropropusna svojstva jakne, ali ti si 'ladno citirao oba video klipa a da ih nisi ni odgledao (u prvom covek detaljno objasnjava na kom principu funkcionisu vodonepropusno - parpopropusne membrane). Ili nisi razumeo o cemu govore - u kom slucaju pitaj, objasnice ti se.
Membrana se nalazi unutra, ispod spoljasnjeg sloja jakne i ne moze da obezbedi paropropusnost ukoliko se spoljasnji sloj jakne (koji nije vodonepropustan!) nakvasi. Para ne moze da prodre kroz vodom natopljenu tkaninu i, kako ti kazes, "onda pocnes da se znojis kao slon".
Zato membrana radi u sprezi sa ovakvim DWR sprejevima da bi obezbedila paropropusnost. (DWR - Durable Water Repellent. Vidi moj prvi savet OP-ju - onaj kome si se podsmehnuo).
Sprej dakle obezbedjuje da se spoljna tkanina jakne ne nakvasi - I upravo suprotno tvom savetu - jakna ce izgubiti paropropusno svojstvo ukoliko se DWR sprej ne naprska nakon pranja (ili ako se za vreme pranja ne koristi sredstvo koje sadrzi DWR, vec samo tecni sapun). Usput, kad smo vec kod toga, mora se koristiti tecni sapun, a ne onako kako si ti napisao, "tecni prasak"
Zato se i koristi tecni prasak jer je materijal specijalno tkan
jer ce i on zapusiti membranu. Znaci, tecni sapun (rastvor sapuna za ves - onog koje su nase bake nekad koristile), ili njegovi opiljci (flakes), ali rastvor je bolji. Nikako tecni deterdzent, prasak, i tome slicno.
I za kraj: kad kupis novu jaknu, ona vec dodje fabricki sa aplikacijom ovog spreja. Ako ne verujes, pokapaj malo vode po njoj, kao sto je uradio covek u prvom videu. Videces da ce se voda formirati u kapi i samo skliznuti; a to nije efekat vodonepropusne membrane (kao sto vec rekoh, ona je unutra, ispod spoljasnje tkanine), vec DWR spreja.
Tako da, ipak se malo informisi pre nego sto sledeci put budes kategorican, i nadasve, nemoj posezati za etiketiranjem - nepotrebno je, ipak je ovo i porodicni forum.
snowglisser
12.02.2017, 12:27
@ibane,
Prozivodjaci goretex jakni, arcteryx,norrona,itd svi imaju preporuke kako se odrzava goretex. Pogledajte video tutorial(npr. arcteryx wash tutorial, ili procitajte product care stranicu) na njihovim sajtovima, sprejevi koje oni preporucuju.Kupio sam Grangers XT waterproof sprej.
Tako je; licno koristim Nikwax, Grangers je takodje odlican, kao i RivaveX i Toko.
Ne znam sta od sprejeva ima da se kupi po nasim radnjama, ali nesto od ovih navedenih bi trebalo da ima.
Ima naravno, nismo mi baš toliko daleko od "sveta" ;)
(da ne kažem da ima i kod nas planinara ;))
Na primer:
http://www.iglusport.rs/prodavnica/sredstva-za-održavanje/sredstva-za-održavanje-odeće
Meni je najlakše koristiti 2-in-1 deterdžent/proofer, nema zezanja sa naknadnim prskanjem itd...
@ wlad jake su ovo cene :D npr. ova (http://www.iglusport.rs/prodavnica/sredstva-za-odr%C5%BEavanje/sredstva-za-odr%C5%BEavanje-ode%C4%87e/30%C2%B0c-2-in-1-cleaner-proofer-300-ml) od 300ml za koliko je pranja?
Nemam pojma, ja sipam po dva čepa i palim mašinu na najosetljivije.
Inače ne perem često ski jaknu tako da nisam računao koliko se troši pošto traje dugo...
Pominjao sam vec. Ski odijelo moze da se pere sa perwoll sports & active, pise da cuva funkcije membrane. 2l je 750 din, a bilo je na akciji 450, ne znam da li jos traje (u ovom marketu sa najduzim imenom pocinje na u)
Nikvax i Grangers za pranje a nikada nisam koristio nikakve sprejeve, i za gore-tex i za skijaške stvari. I samo na najblaži ciklus u mašinu za sušenje i ostavim na vešalici još dan ili dva.
Ako nekome treba recept kako da uništi rukavice, mogu i to
Zuba1970
13.02.2017, 19:08
Ima li neko iskustva sa O'neill jaknama. Rekose mi da su one vise borderske. Posto sam izvisio za HH interesantna mi je ova https://www.amazon.com/ONeill-Compass-Snowboard-Jacket-Mens/dp/B016Q5XMHA.
plageton
13.02.2017, 21:41
Da li neko šta mu je to Mountaineering Fit? Kapiram da je to neki kroj za planinarenje, znači li to da ima i Ski Fit, kroj za skijanje? :) Snowboard Fit znamo da ima.
Zuba1970
13.02.2017, 22:43
Pazi stvarno na to nisam obratio paznju.
Ako sam ja preporucio to sredstvo, a ti za njega napises da je "glupost", onda proizilazi da je i moj savet "glup" - ista stvar.
Vauuuuu. Decko zasto sve licno shvatas? Da ne prodajes mozda ovakva sredstva? Ili mislis ako ti nesto preporucis to je mora svi da usvoje bez razmisljanja? Kad sam pisao to, pisao sam na mobilnom zato sam i pravio greske u pisanju a ti skroz pogresno shvatio. Mislio sam da nema potrebe da ljudi bacaju pare na takve stvari kad kupe jaknu od "lupam cifru" 100 eura a treba da plati 20-30-50 eura za takvo neko sredstvo a jos uz to takvo sredstvo ne odgovara materijalu njihovim jaknama nego je impregnira.
Sto se impregnacije tice tu sam sticajem okolnosti malo upucen posto je moj otac tekstilni inzenjer koji je radio u fabrici koja je proizvodila impregnaciona platna i od istih sila i pravila neke stvari za vojsku tadasnje velike YU. Verovatno kad je on to jos radio ti se nisi ni rodio. Na zalost on je umro pa ne mogu da ti prenesem tehnoloski postupak kako se radi ali od prilike: tkanina se hemiskim sredstvom tretira tako da se napravi tanak film koji ne propusta vodu tj. kapljice vode. Losa strana impregnacije je ta da posle nekog vremena usled atmosverskog uticaja ili pranja krene taj sloj da se skida pa mora onda ponovo da se tretira tj. prska nekim sredstvom da materijal bude vodonepropustan.
Zato na scenu stupaju materijali koji imaju membrane a to se postize nacinom tkanja. Najpoznatiji je gore-tex zato sam i njega spomenuo. Zna se kad je, kako nastao i koji njegov "princip rada": pore u tkanini su dovoljne malene da ne propuštaju kapljice vode, a opet dovoljno velike da omoguće isparavanje znoja. Pored gore-tex-a postoje manje poznati materijali kao sto su: sensortex, primaloft, dermizax.....Svi oni gledaju da postignu isti efekat. S'tim sto postoji razlika izmedju skijaskih jakni i jakni za planinarenje kao u videu koji si postavio.
Zbog toga se ne koristi klasican prasak u granulama da se ne bi zapusile membrane nego tecan prasak za pranje stvari u boji a nisam cuo da koristi tecan sapun. U moje selo se sapun pravio od svinjske masti (onog koje su nase bake nekad koristile) a ne znam u tvoje selo od cega su pravili? Ako to ne zapusi membrane nista drugo nece :sm022:.
Ovo gore je bilo cisto tebi da odgovorim a moj savet za pranje jakne je (a to je u stvari moj otac uvek govorio): pogledaj etiketu sta pise na njoj i pridrzavaj se toga jer nije za dzabe proizvodjac to stavio. Npr. na mojoj jakni pise pranje u masini na 30 stepeni, nije dozvoljeno hemisko ciscenje...Tako da ja moju jaknu perem u masini na 30 stepeni sa tecnim praskom za stvari u boji, okacim posle na ofinger da se osusi i ne prskam nikakva sredstva.
BTW malo si pobrkao loncice ili nesto drugo. Ovo je skijaski forum ne porodicni. Ako vec hoces da ga stavis u neku kategoriju onda je sportski forum a ne porodicni. Ne znam sto si se ti nasao uvredjen i zasto mislis uopste da sam te etiketirao. Ja sam preko 12 godina na ovom forumu i nisam nikada ni sa kim do sada imao ovakvu polemiku. Tako da.....mislite o tome :sm004:
plageton
14.02.2017, 01:20
Pazi stvarno na to nisam obratio paznju.
Nemoj da te brine, ako je dobro za planinarenje, dobro je i za skijanje sigurno, planinarska oprema realno može da ima samo veće zahteve nego skijaška.
GoreTex je jedan od "membranskih" materijala i verovatno najpoznatiji, pa evo šta oni kažu o održavanju GoreTex-a:
http://www.gore-tex.com/en-us/support/washing-instructions
https://www.gore-tex.com/en-us/support/restoring-water-repellency
Water Repellent Treatment
When the factory applied treatment can no longer be reactivated, apply a new water-repellent treatment (available at local outdoor retailers) to the garment’s outer fabric.
Ivan Bgd
14.02.2017, 09:21
Momci, braćo skijasi, opušteno samo !!!
Do sada ni jedan jedini put nisam imao potrebu da nekim sprejom naknadno impregniram skijasku jaknu.
Bukvalno, od davne istorije kada sam poceo da skijam I tadasnjih jakni pa sve do sada kada sam tek od ove sezone presao na 20k ski jaknu.
Ni 8k ni 10k ski jakne posle vise godina koriscenja nisu propustile kisu, a ni vodu iz potoka :)
Na 20k sam presao iskljucivo zbog paropropusnosti tj. prodisnosti, a ne zbog vodootpornosti.
Ako realno gledamo 5k vodootpornost na ski jakni je vise nego dovoljna za eventualnu kisu na skijanju.
Naglasak na eventualnu , jer za ovih sramota me da kazem koliko godina skijanja , samo tri kisna dana sam imao na skijanju od toga dva bas skoro, pre desetak dana, prve nedelje februara u L2A . ( užas , tužno)
Naravno, to je samo moje licno glupo misljenje.
:)
snowglisser
14.02.2017, 09:30
Vauuuuu. Decko zasto sve licno shvatas?
Ako nisi zeleo da te licno shvatim, mozda nije trebalo da me direktno citiras.
Da ne prodajes mozda ovakva sredstva?
Ne budi blesav.
Ili mislis ako ti nesto preporucis to je mora svi da usvoje bez razmisljanja?
Ti nikako da ukapiras da ovo u stvari ne preporucujem ja, vec proizvodjaci tehnickih jakni i membrana. Ja sam samo preneo njihovu preporuku za odrzavanje. Nisam brojao, ali pored mene se javilo bar jos troje ljudi i pokusalo je da ti to objasni (i okacili su nekoliko linkova ka pomenutim proizvodjacima u kojima se objasnjava odrzavanje). Ali ti si upro, i uporno teras svoje. Postoji naziv za takve ljude, ali radije ne bih o tome - kao sto rekoh, ovo je porodicni forum.
Kad sam pisao to, pisao sam na mobilnom zato sam i pravio greske u pisanju a ti skroz pogresno shvatio.
:sm022:
Mislio sam da nema potrebe da ljudi bacaju pare na takve stvari kad kupe jaknu od "lupam cifru" 100 eura a treba da plati 20-30-50 eura za takvo neko sredstvo
Sad jednostavno lazes da bi se izvukao! :sm021: :sm021: :sm021:
Uopste nisi govorio o upotrebi DWR u kontekstu njihove ekonomske isplativosti, vec si tvrdio da ce oni unistiti jaknu:
A po pitanju ovoga:
Sto se impregnacije tice tu sam sticajem okolnosti malo upucen posto je moj otac tekstilni inzenjer koji je radio u fabrici koja je proizvodila impregnaciona platna i od istih sila i pravila neke stvari za vojsku tadasnje velike YU. Verovatno kad je on to jos radio ti se nisi ni rodio.
Totalno irelevantno :sm022:
Osim ako nije radio na proizvodnji membrana, od kojih se proizvodi danasnja moderna skijaska i planinarska odeca?
Ali zato daje uvid otkud tvoja nesposobnost da shvatis da su danasnja tekstilna industrija i odrzavanje tkanina malcice drugaciji od onih od pre 30 godina.
Zbog toga se ne koristi klasican prasak u granulama da se ne bi zapusile membrane nego tecan prasak za pranje stvari u boji a nisam cuo da koristi tecan sapun. U moje selo se sapun pravio od svinjske masti (onog koje su nase bake nekad koristile) a ne znam u tvoje selo od cega su pravili?
U "moje selo" (London) se koristi ovaj:
https://www.amazon.co.uk/DP-Liquid-Soap-Flakes-Cleaning/dp/B004MY6VU8
Ali ocigledno da u "tvoje selo" nisu culi za njega? Ma nema veze, samo se ti drzi svinjske masti...
BTW malo si pobrkao loncice ili nesto drugo. Ovo je skijaski forum ne porodicni.
Deca su takodje skijasi. Deca su clanovi porodice. Deca dolaze na ovaj forum da se informisu, ili jednostavno da citaju o temi koju vole, bas kao i mi. To ovaj forum, pored skijaskog, cini i porodicnim.
No, vidim da ne shvatas taj koncept.
Kakogod, ne bi trebalo da im dajemo los primer koristeci se uvredljivim recnikom.
Ne znam sto si se ti nasao uvredjen i zasto mislis uopste da sam te etiketirao. Ja sam preko 12 godina na ovom forumu i nisam nikada ni sa kim do sada imao ovakvu polemiku.
Za sve postoji prvi put. Mozda su ostali clanovi samo dosta tolerantniji od mene kada se njihovi dobronamerni (i tacni) saveti nazivaju glupostima.
snowglisser
14.02.2017, 09:45
Da li neko šta mu je to Mountaineering Fit? Kapiram da je to neki kroj za planinarenje, znači li to da ima i Ski Fit, kroj za skijanje? :) Snowboard Fit znamo da ima.
To znaci da jakna ima malo duze rukave i torzo, a malo je komotnija oko ramena, pa kada se ruke podignu iznad glave (polozaj u kome su cesto alpinisti, veruci se po stenama), rukavi su oko zgloba sake i ne zasuku se na pola podlaktice. Sve u svemu, malo veca duzina rukava ne skodi, a moze da bude korisna. :)
Kao sto si odgovorio @Zubi, tehnicke jakne za alpinizam su robusnije od skijaskih, pa ne treba nista da se brine ako se odluci za neku takvu :)
Momci, braćo skijasi, opušteno samo !!!
Do sada ni jedan jedini put nisam imao potrebu da nekim sprejom naknadno impregniram skijasku jaknu.
Bukvalno, od davne istorije kada sam poceo da skijam I tadasnjih jakni pa sve do sada kada sam tek od ove sezone presao na 20k ski jaknu.
Ni 8k ni 10k ski jakne posle vise godina koriscenja nisu propustile kisu, a ni vodu iz potoka :)
Na 20k sam presao iskljucivo zbog paropropusnosti tj. prodisnosti, a ne zbog vodootpornosti.
Ako realno gledamo 5k vodootpornost na ski jakni je vise nego dovoljna za eventualnu kisu na skijanju.
Naglasak na eventualnu , jer za ovih sramota me da kazem koliko godina skijanja , samo tri kisna dana sam imao na skijanju od toga dva bas skoro, pre desetak dana, prve nedelje februara u L2A . ( užas , tužno)
Naravno, to je samo moje licno glupo misljenje.
:)
Realno i paroproputnost od 5K je sasvom dovoljno.
Tako kaže moje iskustvo. A ja sam čovek koji se znoji ekstremno - nisam još sreo nikoga ko se znoji više od mene. Čak i za malu fizičku aktivnost.
Ova moja relativno jeftina Ice peak jakna (5k/5k) u kombinaciji sa nekim noname realativno jeftinim aktivnim vešom je prošle godine odradila posao tako da nisam bio ni malo mokar jedan jedini dan tokom skijaške sezone.
Iskreno, sa vodonepropustnoscu bas i nisam zadovoljan, ali cu joj tooprostiti ;), jer kisa nije baš tako česta na skijanju.
@casper
Nismo se još sreli (apropos znojenja - kako ovo pogrešno zvuči 😂)
Imam HH jaknu od pre par godina. 20k/20k je specifikacija. E pa oprana je u mašini po uputstvu sa etikete i sad ta vodonepropusnost je na nivou običnog parčeta neke krpe. (karikiram) Uglavnom, prošle godine je jednom prilikom padao neki vlazan sneg (bilo 0-1 stepen, padale one ogromne pahulje) i jakna mi se na pojedinim delovima ponašala kao obična koja upija vodu. Ranije su kao kiše ili vlaga ili pahulje mogle da se bukvalno očiste sa jakne (prosto odlete kao voda sa šoferšajbne). Sad se na pojedinim delovima rastvore na tkanini. Video sam par nekih sredstava koja se koriste u mašini pri pranju ali mi se tako ne stavlja jakna ponovo u "perilicu"... Mozda kad bih našao neki magični sprej pa samo poprskas i sve je ponovo lepo (i kuće su od čokolade, prozori od marmelade...).
Da smo se sreli, ja bih ti rekao da ne bacaš pare na te krpe ;)
Sad jednostavno lazes da bi se izvukao!
Mislim da bi administrator trebao da reaguje na ovo jer tako kaze pravilo broj 4 u pravilniku foruma:
4. zabranjeno je vređanje članova na bilo kakvoj osnovi (verskoj, nacionalnoj, rasnoj, političkoj...) bilo na javnom forumu ili putem privatnih poruka. Uopšte, zabranjeno je širenje mržnje, netrpeljivosti i diskriminacije. U ovakvim slučajevima član se opominje samo jedanput, a ako opomena ne urodi plodom, sledi isključenje sa sajta, bez mogućnosti povratka. Dakle, ne započinjite svađu, niti učestvujte u njoj. Ukoliko se ne slažete sa tuđim mišljenjem, nemate pravo da tu osobu vređate. Diskusiju vodite argumentovano i civilizovano. Poštujte tuđe mišljenje onoliko koliko želite da ostali članovi poštuju vaše.
http://www.skijanje.rs/forum/misc.php?do=showrules
Ali zato daje uvid otkud tvoja nesposobnost da shvatis da su danasnja tekstilna industrija i odrzavanje tkanina malcice drugaciji od onih od pre 30 godina.
Ovo je drugi put u istom postu. Jos jednom apelujem na administratora da sankcionise clana @snowglisser.
Tu sam hteo da ti objasnim kako se radilo nekad i sad i kako postoje vise vrsta materijala. Nije samo gore-tex. Osim toga vecina skijasa u Srbiji nema jakne od gore-tex-a nego od drugih materijala. Zato sam i preporucio da se drze onoga sto pise na etiketi a to obicno znaci pranje na 30 stepeni i da ne koriste nikakakva hemiska sredstva. Kazem OBICNO jer nije pravilo za sve.
U "moje selo" (London)
Ako je tvoja baba zivela u Londonu onda si odlicno naucio srpski a jos bolje si naucio da vredjas ljude. SVAKA CAST !!!
Ovde opet nisi shvatio sta sam hteo da ti kazem ali je nebitno.
Deca su takodje skijasi. Deca su clanovi porodice. Deca dolaze na ovaj forum da se informisu, ili jednostavno da citaju o temi koju vole, bas kao i mi. To ovaj forum, pored skijaskog, cini i porodicnim.
No, vidim da ne shvatas taj koncept.
Kakogod, ne bi trebalo da im dajemo los primer koristeci se uvredljivim recnikom.
Ajde mi kazi statistiku koliko dece dolazi na forum da cita? Po toj logici ovo je i auto-moto forum i turisticki i o ishrani i vezbanju.....posto smo ovde pricali i o savrsenom autu za skijasa i o zimskim gumama i pripremi skijasa i ishrani a po najvise o ski centrima i putovanjima. Tacnije o skijanju i sve oko skijanja. Pa i o tome kada staviti decu na skije, bebe na planini.....
A o tome ko daje los primer i kako si pogazio sam sebe pise iznad gore gde kazes da lazem, da sam nesposoban....BRAVO ZA PRIMER !!! Ne moram ja da te demantujem kad ti demantujes samog sebe.
Za sve postoji prvi put. Mozda su ostali clanovi samo dosta tolerantniji od mene kada se njihovi dobronamerni (i tacni) saveti nazivaju glupostima.
Sa drugim clanovima foruma imam razmenu misljena i diskusiju a ne prepucavanje. Ni u jednom postu nisam rekao da su tvoji saveti glupost. To sam ti vec objasnio. To sto si ti povezao koja sredstva si preporucio i tvoj savet je jer ti mislis da si u pravu cak i kada nisi. To nije prvi put jer sam primetio i na drugim temama. Imate na svakoj temi i u sve se razumes. Bila je skoro diskusija u temi ugao ostrenja. Napali ste Stekana kako nije u pravu, kako ne zna.... Covek pokusava da vam objasni a jedan od vas kaze da nema osnovno znanje iz statike!!! Hteo sam da se ukljucim u diskusiju da pitam: sta ste zanimanju/profesiji pa mozete da dajete takva misljenja i da ulazite uoste u raspravu sa covekom koji je dipl. masinski inzenjer i koji ima X godine iskustva u proizvodnji i u industiji. Ja sam takodje dipl. masinski inzenjer ali nemam radnog iskustva u tome za sta sam se skolovao nego sam otisao u drugu bransu i nisam kompetentan da ulazim u takvu diskusiju. Stekan je pametan i iskusan covek, video sam kim ima posla pa po principu pametniji popusta promenio temu.
Sve u svemu mogao bi da povedes malo racuna o tome sta pises i da ne vredjas i ne omalovazavas druge jer nije ovo mesto za to.
@casper
Nismo se još sreli (apropos znojenja - kako ovo pogrešno zvuči 😂)
Imam HH jaknu od pre par godina. 20k/20k je specifikacija. E pa oprana je u mašini po uputstvu sa etikete i sad ta vodonepropusnost je na nivou običnog parčeta neke krpe. (karikiram) Uglavnom, prošle godine je jednom prilikom padao neki vlazan sneg (bilo 0-1 stepen, padale one ogromne pahulje) i jakna mi se na pojedinim delovima ponašala kao obična koja upija vodu. Ranije su kao kiše ili vlaga ili pahulje mogle da se bukvalno očiste sa jakne (prosto odlete kao voda sa šoferšajbne). Sad se na pojedinim delovima rastvore na tkanini. Video sam par nekih sredstava koja se koriste u mašini pri pranju ali mi se tako ne stavlja jakna ponovo u "perilicu"... Mozda kad bih našao neki magični sprej pa samo poprskas i sve je ponovo lepo (i kuće su od čokolade, prozori od marmelade...).
Ja imam godinama voelk pantalone 20k/20k i prao sam ih dosta puta i nisu mrdnule. I dalje kapljice vode, pahuljice...samo skliznu sa istih.
Ako nekome treba recept kako da uništi rukavice, mogu i to 😠
I ja mogu da dam recept kako da unisti jaknu......u ves masini.
niipheus
15.02.2017, 23:12
1. Treba da naucis sta je vredjanje
2. Postoji pravilo i za spamovanje, a ti si ga upravo prekrsio. Treba li da trazimo da te izbace?
3. U skoroj diskusiji o uglu u koju sam i ja bio ukljucen, vidim da me pominjes indirektno za statiku: to nije bilo upuceno stekanu niti smo se tamo pregonili i napadali medjusobno (kao sto ti sad radis), vec smo civilizovano razmenjivali misljenja dok nije imalo nista vise da se kaze na datu temu. Dakle, nemoj pisati o necemu u sta nisi upucen i iznositi ovde neistine.
4. Trebalo bi da se ponasas u skladu sa svojim godinama, a ne da podgrevas raspravu i netrpeljivost samo zbog toga sto neko ima drugacije misljenje od tebe.
Pozdrav i izvinjavam se za kompletan off.
Zuba1970
16.02.2017, 13:26
Vidim da u Parndorfu u Becu ima snizenja na zimske stvari Salomon, Arc'terix,The North Face,Mammut. Pa me interesuje vredi li tamo otici i kupovati jakne? Posto je to outlet pitanje je jedino da li ima svih modela i brojeva. I da li je neko na ovaj nacin kupovao zimsku opremu ako ne racunam skijaske centre.
Da se zaputiš iz BG u Beč samo zbog kupovine jakne, teško da može biti isplativo.
Zuba1970
16.02.2017, 14:05
Pa ne bih samo jaknu kupovao naslo bi se jos nesto. Cena puta je 30 evra. Mada cisto sumnjam da ima mesta jer je 17 i 18 februar u pitanju. Inace se godinama kanim da odem u neki soping "napolju" pa rekoh mozda ovo nije losa ideja.
Ok, to baš i nije neki strašan trošak. Čak i da bude samo da ti "du*e vidi puta".
A što se tiče ski jakne to može da ti se desi, jer zimske rasprodaje su verovanto pri kraju.
Doduše, moram priznati da o tom Pandorfu i uopšte o Autriji ne mogu ništa reći, pa možda i grešim.
Parndorf ti je odlicna lokacija za soping. U odnosu sta si naveo imas jos i Nordland. Od modela i brojeva je sta nahvatas, nista to nije sigurno. Ali ima bar 7-8 radnji sa zimskom opremom. A ima i svega ostalog, klasican outlet, dakle moras da kopas i trazis deal. Retko bude ocigledno na prvi pogled. U Becu imas i SportsDirect i jos nekoliko sport outleta, ume svasta da se nahvata, a u Hu imas Decathlon (jedan pored ap kod Djera, ako se ne varam).
Nesto ces naci...
Zuba1970
16.02.2017, 19:14
Moracu samo da proverim zbog mog posla da li cu uspeti da idem.
1. Treba da naucis sta je vredjanje
2. Postoji pravilo i za spamovanje, a ti si ga upravo prekrsio. Treba li da trazimo da te izbace?
3. U skoroj diskusiji o uglu u koju sam i ja bio ukljucen, vidim da me pominjes indirektno za statiku: to nije bilo upuceno stekanu niti smo se tamo pregonili i napadali medjusobno (kao sto ti sad radis), vec smo civilizovano razmenjivali misljenja dok nije imalo nista vise da se kaze na datu temu. Dakle, nemoj pisati o necemu u sta nisi upucen i iznositi ovde neistine.
4. Trebalo bi da se ponasas u skladu sa svojim godinama, a ne da podgrevas raspravu i netrpeljivost samo zbog toga sto neko ima drugacije misljenje od tebe.
Pozdrav i izvinjavam se za kompletan off.
1. Nauci me, posto ne znam a ti znas, da i ja naucim nesto od mladjih od sebe
2. Postavi pravilo i postavi primer. Imas demokratsko pravo da to trazis ako argumentujes a da li ce i da ti se to ispuni zavisi od administratora a ne od mene. To sto sam ja trazio da nekog sankcionisu ne znaci nuzno i izbacivanje. Postoje vise vrsta sankcija. A o tome, kao sto sam vec rekao odlucuje administrator.
3. Ja se izvinjavam sto si se ti pronaso u prici. Kad sam napisao da ste ga napali zaboravio sam da stavim znake "" na rec napali, u zaru pisanja pa si me bukvalno shvatio. Ove danasnje generacije sve bukvalno shvataju. A u sta nisam upucen?
4. OOOOOOOOOOO presvetli manituuuuuuuuuu, otvori mi oci i pokazi mi put kako treba da se ponasam? BTW Koliko ti imas godina pa kazes nekom drugom da treba da se ponasa u skladu sa svojim godinama?
I ja sa izvinjavam za kompletan off. Posebno deci koja dolaze ovde na forum da citaju. Deco, nemojte nikada da kazete starijima od sebe kako treba da se ponasaju. To nije lepo. Da ne zaboravim i penzionere koji dolaze ovde na forum da citaju a ima i onih koji aktivno ucestvuju.
Vidim da u Parndorfu u Becu ima snizenja na zimske stvari Salomon, Arc'terix,The North Face,Mammut. Pa me interesuje vredi li tamo otici i kupovati jakne? Posto je to outlet pitanje je jedino da li ima svih modela i brojeva. I da li je neko na ovaj nacin kupovao zimsku opremu ako ne racunam skijaske centre.
Isplati se kupovat,moze se naci jako povoljno oprema.Ono sta trebas znati je da je u Salomonu oprema vise za bordere i freestyle skijanje.Modeli su vise proslosezonski i znam da imaju skoro sve velicine
Zuba1970
17.02.2017, 09:27
Hvala jedino da ne bude da mi d**e vidi put. Jer u slucaju drugih brendova bojim se da se ipak ne razocaram. Odnosno da i pored snizenja ipak za mene budu jake cene na koje ipak ne bih pristao. Sam sam kriv sto sam se neckao za HH u SV. Ali da ne idem u off ako odem napisacu sta sam uradio.
Malo da vaskrsnemo temu...
Potrebna konultacija oko nabavke dodatne jakne koja ne bi bila isključivo za ski namenu. Naime, posedujemo klasične ski jakne, ali u varijanti "što je danas lijep i sunčan dan..." desi se da uz aktivni veš i flis bude prevruće, tako da se ukazala potreba za nekom ultra light opcijom. Konkretno, klincima se dopala ova:
16428
Opis jakne na sajtu sledeći:
- Windproof
- WP7000
- MVP 3000
- Clima protect: For its Ski and Outdoor collection, CMP has created ClimaProtect, a special thermal laminate sandwiched between the garment’s fabric layers, that protects against the elements while guaranteering superior breathability for maximun comfort during any kind of outdoor activity. In the ClimaProtect Medium version, the garment features partially taped seams, while in the ClimaProtect Pro, the seams are completely taped, ensuring excellent protection against the elements.
Da li mislite da bi ovako nešto zadovoljilo potrebe?
Da li je neko probao DIG Alpine jakne?
http://dig.rs/article.php?articleid=2&bojaid=1
"Proudly made in Serbia".
Viđao sam ih po gradu, imaju ih neki (slučajni) poznanici, ali niko od njih ne skija.
Specifikacija deluje OK, cena više nego pristojna. Ljudi online i uživo masovno hvale njihove proizvode, ali se to uglavnom odnosi na pantalone.
Poslednjih nekoliko godina nosim Kiltec Level 10, vozio po pljusku, spolja mokra-mokra, natopljena, a unutra samo oko jednog luftera koji nisam skroz zatvorio.
Na -20 takođe nije bilo problem, uz jak vetar. Ali imao sam i ispod nje odgovarajuću garderobu.
Ono što je krš, rajfešlus mi se odvojio od jakne na jednom delu posle nekoliko dana upotrebe. Nije strašno, nosim je tako godinama, ali ipak je bezveze, Istu stvar sam čuo od još nekih vlasnika Kiltec jakni.
plageton
18.06.2018, 12:33
Ume li neko da objasni u čemu se sastoji osobenost tzv. soft šela u odnosu na klasični šel (neko ga zove i pro šel)? Ne pitam kako se razlikuje jer to je jasno, nego čemu tačno služi jedan, čemu drugi?
16736
Sel je sel...svakakav ali sel, ili jakna po nase, odosno gornji zavrsni deo odece. Klasicni je klasicni ima odredzeni nivo vodopropusnosti i propustanje znoja onako srednjeg nivoa, pro je oznaka onamo gde membrana je daleko bolja i veci je nivo od kod klasika i nacelno koristi kvalitetnije membrane. Taj klasik i pro je uglavnom hard shel...i onako je dosta grubije materijal, dok soft je soft...meksi materijal...laksi i nacelno koristi slabije membrane , ako in uopste koristi...ono kao vodoodbojnost...ili se mogu naci i kao 'zaustavljaci vetra'.
Naravno ima par renomiranih proizvodzaca koi imaju soft/meksi materijal gornjeg sloja a ugradzuju visokokvalitetne membrane kao kod hard ali nemaju oznaku pro :)
Naurocenje, citaj sastav materijala a ne oznake, dvoslojna...troslojna...koju membranu koristi, kog proizvodzaca i koje su deklarirane vrednosti i to.
Znaci soft je soft...meksi materijal, hard tvrdzi materijal
Izvini mnogo...
Većina softshell jakni koje se nude na tržištu su jednoslojne najčešće univerzalne outdoor jakne. Moji klinci su ljubitelji istih, tako da duži niz godina intenzivno proveravamo krajnje granice njihovih mogućnosti J Mislim da im je osnovna namena univerzalna i da su zato popularne. Karakteriše ih taj mekani spoljni sloj koji u sebi sadži i poliuretan pa mislim da on glavni „krivac“ zašto su te jakne dosta otporne na većinu spoljnih uticaja ( kiša, sneg, vetar...). U zavisnosti od proizvođača ( čitaj kvaliteta) tog spoljnog sloja zavisi i koji će biti stepen zaštite od svega navedenog. Nekoliko postova iznad sam baš tražila mišljenje o jednoj takvoj softshell jakni koja je trebala da služi za skijanje po lepom i sunčanom vremenu, obzirom da je klincima u klasičnim ski jaknama tada bilo vrućina.
Pre te jakne ( CMP) klinci su imali klasične ski jakne ( sa postavom i nekoliko slojeva) ali sa gornjim slojem od softshella i one su se pokazale vrhuski za celu ski sezonu. Tanke i lagane a štitile od svega ;-) Namena im je bila ista samo je bila razlika u tom gornjem sloju.
Ova CMP koja je stigla je jednoslojna i dosta tanka bez ikakve postave, tako da sam mislila da će služiti samo za kraći period prolećnog skijanja jer nikako nije obećavala da nudi zaštitu po ledenom zimskom danu.
Međutim, položila je ispit i na -15’ u šta sam iskreno sumnjala!
Ova jakna navodno u samom tkanju ima neke zaštitne slojeve, tzv. „sendvič“ tehnologija. Ja se u to mnogo ne razumem, ali kako god, definitivno je položila ispit!
Sve u svemu, sama činjenica da je neka jakna Softshell ne određuje joj automatski i namenu jer može biti klasična outdoor jakna, radna jakna, ali i vrhusna ski jakna sa maksimalnom zaštititom i profi performansama.
U prilogu fotografije gorepomenute jakne u svim vremenskim uslovima, koja ne izgleda obećavajuće ali je sama sebe demantovala :-D
"Što je danas lep i sunčan dan"
16738
"Zima, zima, e pa šta je..."
16739
"Noćno je moćno"
16740
Kakvog iskustva imate sa Ellesse jaknama ?
17037
Zuba1970
21.01.2019, 22:59
Kakve su Icepeak jakne vidim da su 10k/5k. Da li je to dovoljno ili treba bar da je 10k/10k. Na snizenju su trenutno.
forum1nick
21.01.2019, 23:28
Kvalitet jakne treba birati po udaljenosti od skijališta.
Ako si na pola sata od staze onda ti posao završava i 3K/3K. Tada na planinu ideš samo u idealnim uslovima.
Ako si udaljen od skijališta i uplaćuješ aranžmane 5-10 dana onda traži što bolju garderobu da ti zbog opreme ne propadne odmor ako se temperatura spusti na -10 ili počne kiša.
Milos011
22.01.2019, 08:22
Kvalitet jakne treba birati po udaljenosti od skijališta.
Ako si na pola sata od staze onda ti posao završava i 3K/3K. Tada na planinu ideš samo u idealnim uslovima.
Ako si udaljen od skijališta i uplaćuješ aranžmane 5-10 dana onda traži što bolju garderobu da ti zbog opreme ne propadne odmor ako se temperatura spusti na -10 ili počne kiša.
-10 i sunce. Idealni uslovi.
forum1nick
22.01.2019, 11:00
Zavisi od vjetra i godina :)
To je subjektivna stvar.
Poenta je da ako ste lokalni skijaš i vrijeme se preko noći promjeni vi onda ne izlazite na stazu i to vam ne pravi trošak, a neko ko je uplatio smještaj i ski pass nema taj luksuz.
plageton
22.01.2019, 15:24
Naravno da jakna mora biti windproof a drugačije se valjda više i ne prave.
Što se waterproof karakteristika tiče, one su naravno korisne, ali ne ekstremni waterproof jer se niko razuman neće skijati po pljusku. Jakne sa visokim nivoom vodootpornosti su zapravo potrebnije planinarima, i njih svakako i skijaši mogu koristiti.
Skijašima je u suštini važnija vodootpornost pantalona, najpre jer se lako može dogoditi na žičari da moraju sedeti na snegu ili ledu, a drugo - to ne znaju oni koji nisu iskusili - sva voda koja padne na jaknu sliva se niz nju i pada na pantalone. Tako da ako imate dobru jaknu a ne tako dobre pantalone računajte da ćete biti mokrih gaća.
Potvrdjujem sve sto je plategon rekao, meni su pantalone 20/20k a jakna valjda 5/10k, sa jaknom nikada nisam imao problema, iako je jeftina i ne bas vrhunska membrana. Sa pantalonama sam cesto imao dok nisam ove nabavio.
Zuba1970
22.01.2019, 22:41
Moje pantalone su Icepeaka ali ne mogu da proverim za vodootpornost na zalost ali nisu sigurno preko 10K. A taman sam mislio da imam bar njih. :)
Ali da ne idemo u off posto je tema jakna.
DjoleRkc
07.02.2019, 09:38
Za one koji imaju malo veći budžet preporučio bih Descente jakne. Sve su minimum 20/20 i zaista se vidi razlika između nje i npr Icepeak i McKinley
Ostaje dilema metodologije kako je koji proizvođač utvrdio da li je materijal 10K ili je 30K. I da im vjerujemo da nisu deklarisanu vrijednost naduvali.
Imao sam priliku skijati po kiši. Materijal je deklarisan kao 30K vodonepropusnosti, ali su mi gaće bile mokre. Vodu nije propustio materijal, već šavovi. Prilikom šivanja igla ima tendenciju da pravi rupe...
Evo ja skoro kupio Haglofs jaknu Couloir (28K) - shell i Mammut podjaknu. Sve skupa ima 700g, ispod imam samo aktivan ves i toplo je, vetar ne probija ni malo. Za preporuku.
Godinama skijam samo sa prvim slojem, McKinley jeftinim polartec 300 drugim slojem i Mammuth goretex pro shell membranom odozgo. I dalje mi je savršena kombinacija, i to za nekih -15C..+5C. Iznad te temperature samo soft shell, ispod - spasavaj se ko može :D
Po mom iskustvu naložene jakne prave mi više štete nego koristi...
Ja sam izgleda zimogrozljiv. :sm022: Under Armour compression prvi sloj, pa podjakna Pinguin, doduse nije nesto preterana izolacija. Preko Haglofs Roc High pro shell. I jos ume da mi bude zimkasto.
plageton
19.02.2019, 09:50
Ostaje dilema metodologije kako je koji proizvođač utvrdio da li je materijal 10K ili je 30K. I da im vjerujemo da nisu deklarisanu vrijednost naduvali.
Imao sam priliku skijati po kiši. Materijal je deklarisan kao 30K vodonepropusnosti, ali su mi gaće bile mokre. Vodu nije propustio materijal, već šavovi. Prilikom šivanja igla ima tendenciju da pravi rupe...
Zar se te jakne ušivaju, koliko znam šavovi na tim veoma nepropusnim jaknama se lepe?
plageton
19.02.2019, 09:56
Godinama skijam samo sa prvim slojem, McKinley jeftinim polartec 300 drugim slojem i Mammuth goretex pro shell membranom odozgo. I dalje mi je savršena kombinacija, i to za nekih -15C..+5C. Iznad te temperature samo soft shell, ispod - spasavaj se ko može :D
Po mom iskustvu naložene jakne prave mi više štete nego koristi...
Slično radim. S tim da je kod mene second layer obično još tanji, ali zato osnovni sloj uzmem malo bolji i skuplji. Gornji shell mi je HH i zamerke nemam na njega 10 godina, a evo ove godine umesto njega sam se obukao u jeftinu Icepeak jaknu koju sam inače uzeo za planinarenje, i nikad bolje. Istina, bilo je lepo vreme.
DjoleRkc
19.02.2019, 10:48
Slično radim. S tim da je kod mene second layer obično još tanji, ali zato osnovni sloj uzmem malo bolji i skuplji. Gornji shell mi je HH i zamerke nemam na njega 10 godina, a evo ove godine umesto njega sam se obukao u jeftinu Icepeak jaknu koju sam inače uzeo za planinarenje, i nikad bolje. Istina, bilo je lepo vreme.
Jedan + i od mene za Icepeak. Doduše ne za jakne..stvarno se vidi razlika izmedju jeftinih jakni tipa Icepeak i onih pravih skijaških tipa Descente i Mammut. Ali, njihov mid-layer sa half zipom je odličan, 98% polyester i moze komotno da se nosi celo zimovanje bez da se oseća na znoj
Zar se te jakne ušivaju, koliko znam šavovi na tim veoma nepropusnim jaknama se lepe?I jedno i drugo. Preko šava ide ljepljiva traka (sa unutrašnje strane, naravno).
Ima li neke pomoci kada pocepate neku od ovih 28k shell jakni? Nije strasno, ali na jednom rukavu u duzini od 4-5cm sam uspeo da napravim cist rez, verovatno od kantne. Ne deluje mi da je za usivanje, mozda jedino nekako da se zalepi nekom flekicom kao guma?
Postoje jake samolepljive goretex fleke za krpljenje, baš za takve slučajeve. Set košta 10-ak eur. Ja sam uvek kupovao u Louis.de (prodavnica moto opreme).
Odlično rade posao neko vreme, pa zalepiš opet :D
Low budget varijanta - duct tape (ružno, ali učinkovito ;) )
samolepljive goretex fleke za krpljenje moze li link za to cudo, rado bi nabavio
Može:
https://www.louis.eu/artikel/gore-tex-repair-patches-set/10001369?filter_article_number=10001369&list=d21628897ef70976243058ae69e938d7
Ne vidim da je neko pisao o Dainese jaknama, uzeo sam jaknu (http://planetbike.rs/pbshop/Ski%20oprema/Ode%C4%87a/Jakne%20i%20prsluci/JAKNA-DAINESE-HP2-M31-chili-pepper-high-risk-red-black-iris/50012/) i pantalone (http://planetbike.rs/pbshop/Ski%20oprema/Ode%C4%87a/Pantalone/43379/), izuzetno je lagana i fleksibilna oprema, kao da trenerku imam na sebi, nadam se da ce sluziti dugo i dobro iako jos nije probana :)
Ne piše pošto je standardna ponuda PlanetBike-a :) ja nosim već par sezona njihove ski pantalone, jako kvalitetne. Sin nosi jaknu i isto je zadovoljan..
Verovatno je poznatija marka u moto svetu :ok: nego u ski ;)
forum1nick
07.03.2019, 08:59
@skijas ako si uzeo baš artikle sa linkova, od mene samo čestitke.
Po meni vizuelno pun pogodak su ti modeli.
Meni je to malo preko budžeta, ali napiši neki utisak. Možda se nekada steknu uslovi...
Jos jednom 5+
Dobar je Dainese, probao sam njihovu podjaknu. Neverovatno koliko je lagana, ne osetis je uopste. Ali cena...
Zuba1970
29.01.2020, 18:19
https://www.sportvision.rs/jakna/69780251-salomon-brilliant-jkt-m
Znam da se obicno kupuju ove uslovno receno drecavije boje. Pa me interesuje da nije ovo previse svetlo i zbog prljanja to jest kasnije pranja (odrzavanja jakne).
Znam da se obicno kupuju ove uslovno receno drecavije boje. Pa me interesuje da nije ovo previse svetlo i zbog prljanja to jest kasnije pranja (odrzavanja jakne).
Kako niko ne odgovara: opet ja. Dosadan sam, znam.
Baš tu boju koristim godinama bez ikakvih problema. Prije toga bio žut kao kanarinac.
Ulogu igraju i skijališta tj. žičare. Skijam skoro isključivo na zapadu i isključivo sjedežnice i gondole. Ko koristi vučnice treba da razmišlja o crnim pantalonama/hlačama. Na kanarinac hlačama mi je dupe bilo pocrnilo od vučnica na Vlašiću.
Zuba1970
30.01.2020, 21:54
Hvala ti @stekan. :)
MadMike82
31.01.2020, 09:32
Nikada nisam imao problem sa svetlim bojama. Čak moja skvo ima teoriju da dečiju ski opremu bolje čisti boravak na snegu nego veš mašina, a deca znaju da se uprljaju baš dobro.
Zavisi da li je kupujes samo za skijanje ili ces da je nosis svaki dan. Ako je ovo drugo, je bih isao na nesto tamnije, prakticnije je.
Imam isti model, kupio prosle godine, mozda je za nijansu tamnija plava boja. Posto je koristim samo za skijanje, na mom ostrvu sneg i minus su retka pojava, nije mi preterano bitno da li ce da se pojavi fleka. U principu sam zadovoljan jaknom, prosla 15ak dana skijanja, nije probana na kisi, na svu srecu ali sa 20k ne bi trebalo da je problem. Ako bi trazio zamerke, voleo bih da je kapuljaca malo veca, moze da se navuce preko kacige uz malo muke i mogla bi da bude malo vise uz telo, mada to moze da bude do mene jer mi je L bila knap pa sam uzeo XL.
Moja ćerka ima neon zelenu jaknu, i ove godine na sedežnici na Kopu je zaradila gomilu nekih fleka, odakle i šta curi pojma nemam :dontknow:. Obzirom da je to jakna samo za skijanje još uvek je nisam prala i pokušala da skinem fleke jer mislim da nije baš pametno da je perem posle svakog skijanja ( ide često na dnevne varijante). Ja sam joj iskusno kupila i bele pantalone koje se još uvek ne usuđuje da obuče baš iz razloga koji je naveo @Stekan, tako da i dalje nosi samo crne na kojima verovatno ima fleka ali se ne vide. Sa svim bojama osim crne postoji uvek rizik da se na skijanju isfleka odeća.
Zuba1970
31.01.2020, 14:31
Hvala vam na odgovorima. Ovo pitanje sam postavio posto me obicno nerviraju fleke na odeci i ako mi se ova boja dopada. A sto se tice velicine meni odgovara M na mojih 1.79cm i 70-ak kila. Sto se tice pantalona samo crne za sada.
plageton
05.02.2020, 12:41
Pomiri se s tim da sa žičare često kaplje ulje i može da se desi da isfleka odeću. Da znaš da se ne nerviraš ako se desi. Iskustva, doduše, kažu da su neki uspeli da uklone te fleke, moguće je oprati, verovatno zavisi i od materijala.
Zuba1970
11.02.2020, 22:22
Samo da javim da sam na kraju kupio crnu jaknu. :)
lexinho021
19.09.2021, 23:17
Vredi li ovo novaca?
http://www.dig.rs/article.php?articleid=74&bojaid=1
plageton
20.09.2021, 21:02
Vredi li ovo novaca?
http://www.dig.rs/article.php?articleid=74&bojaid=1
Vredi ako su navedene karakteristike tačne, ali ja nešto nisam ubeđen. Za početak nije naveden podatak za breathabilty (prodišnost) iako piše da jakna ima tu osobinu.
Osim toga ne nalazim poentu u tim oznakama koje treba da imitiraju miltary look, osim ako čovek nije navijač Rada. No to je već stvar ukusa. :)
lexinho021
20.09.2021, 22:00
Te prisivke na ramenima manje vise, vise mi je upalo u oko zbog gtx 20k membrane
Ove godine sam iskoristio veliko snizenje (-60%) kom sam bio u prilici da prisustvujem i nakon skoro 10god, presao s Salomona na Descente, set jakna i hlace 20k/20k sam pazario. Iskreno, jedva cekam ski sezonu da vidim da li Descente opravda ime (a i cjenu).
lexinho021
11.11.2021, 10:11
Vredi ako su navedene karakteristike tačne, ali ja nešto nisam ubeđen. Za početak nije naveden podatak za breathabilty (prodišnost) iako piše da jakna ima tu osobinu.
Izasao je novi model na tom istom sajtu gde je naveden breathability nivo R.E.T 6. Zna li neko da li je to ok za skijanje? Trazim ski jaknu u rangu oko 200e pa gledam sta je best buy, a da ima sto bolju membranu i disljivost
plageton
15.11.2021, 16:00
Izasao je novi model na tom istom sajtu gde je naveden breathability nivo R.E.T 6. Zna li neko da li je to ok za skijanje? Trazim ski jaknu u rangu oko 200e pa gledam sta je best buy, a da ima sto bolju membranu i disljivost
Ne uspevam da odgonetnem šta je R.E.T. 6, ali na sajtu Decathlona vidim Quechua jaknu koja ima tu karakteristiku. S obzirom da kečua nije baš top-marka, i da jakna nije skupa (80-85E) ne bih rekao da je to bogznakakva karakteristika. Ali ja i ne mislim da su za skijanje potrebne vrhunske karakteristike, ako nije turno skijanje u pitanju. Pa ako ti nešto znači, nemoj da te ovo obeshrabri. :)
Ti brojevi vodonepropusnosti su bitni samo borderima za pantalone jer stalno sjede na snijegu. Trebaju i skijašima ako će skijati po kiši. A brend je bitan koliko i u drugim oblastima, a brend se dodatno plaća. Ima dosta osrednjih i nepoznatih brendova koji za normalne pare prodaju potpuno upotrebljive proizvode: Dare2b, 2117 of Sweden, Protest, McKinley...
Zadnjih godina koristim Protest jakne i pantalone sa oznakom 20k. Po komadu sam plaćao oko 100€ (online popusti) i prezadovoljan sam. Prije 3 sezone sam skijao jedan dan po susnježici i kiši bez ikakvih problema.
Meni se i 10k (Killtec) pokazalo kao sasvim dovoljna zaštita za nekoliko sati na planini gde do jedne linije pada sneg, a ispod te linije kiša. Ali dan se morao iskoristiti :)
Ono što kod Killtec nije dobro i više ljudi sam čuo da se žali, jesu rajfešlusi. Iskidaju su platnene površine pored plastičnog dela. A šnajdri neće da menjaju, jer su štepani i lepljeni, pa im je cimanje da skinu.
Prošle godine sam kupio Spider na nekoj rasprodaji, oni ne označavaju u litrama, već u tri ranga, gold, silver I bronze. I valjda su sve 3 20+k. Ova je silver, mora biti najmanje kao ova Killtec, imali smo prelepo vreme, pa nisam imao priliku za test.
Za dane do minus pet, na hladnije nisam smeo da probam, imam baš tanku Volkl, isto model sa neke rasprodaje, oko 100 eur, nosi oznaku 15k.
Hoću da kažem, brend je nevažan, sve to radi posao, obrati pažnju da ima kvalitetan rajfešlus koji se lako otvara zatvara, da ima dovoljno, dobro raspoređen, džepova i nije loša ideja proveriti da li kapa može da ide preko kacige.
I izbegavanje svetlih boja, jer se od žičare toliko ispravljaju da bi mogle na pranje posle svakog vikend skijanja.
Kakve su spyder jakne? Procitao sam temu ali su spominjane samo par puta i nista konkretno? Kao npr u poslednjem postu…
plageton
03.12.2021, 14:51
Kakve su spyder jakne? Procitao sam temu ali su spominjane samo par puta i nista konkretno? Kao npr u poslednjem postu…
Obrati pažnju da je već nekoliko puta rečeno da marka sama po sebi nije garancija vrhunskih odlika, i obratno. Tj. niko na osnovu marke ne može da kaže kakva je konkretna jakna.
Mislio sam kakva je marka konkretno, da li generalno pravi dobre proizvode od koji možeš da očekuješ da će raditi ono što piše.
Konretan model je (https://rs.beosport.com/orbiter-gtx-volcano-201018-620
Pisao sam nekada ranije, više se ne sećam ni kad je to bilo, da je bitan materijal a ne marka. Sve one "jače marke" čije jakne su skuplje koriste Gore-tex materijal. To je za one koji voze po dubokom snegu da i u takvim uslovima ostanu suvi. Tada se obično kupuje jakna koja je kao završni sloj koji štiti od vremenskih uslova. Za rekreativce je po meni vrh materijal Dermizax. On je mlađi brat Gore-tex-a. Ako se ne varam on je do ili oko 20k/20k. Neki od proizvođača koji ga koriste je i japanski Descente. Ja imam nameru da sledeću jaknu kada budem kupovao bude od ovog materijala. Evo malo korisnih linkova da pročitate o metrijalu:
https://sportofino.com/en/descente-valen-ski-jackets-dwmogk48-85
https://www.descente.com/en/features/technology/innovative-technologies-and-fabric.html
Je l Vam to znači da je Dermizax bolji od goretexa ili da je goretex bolji ali je overkill za rekreativce na stazama? Pošto vidim Descente jakne su takođe skupe ako ne i skuplje od recimo spydera koji ima goretex
Je l Vam to znači da je Dermizax bolji od goretexa ili da je goretex bolji ali je overkill za rekreativce na stazama? Pošto vidim Descente jakne su takođe skupe ako ne i skuplje od recimo spydera koji ima goretex
Upravo to. Cena govori sama. Gore-tex je bolji od Dermizax-a ali je Dermizax kao što ti reče overkill za rekreativce na stazama. Vidi druge marke koji koriste Dermizax. Mislim da je DareB ili neka druga marka. Descente jakne su skupe ima ih Tref sport ali vidi kada imaju popust tada vredi da se uzme. Može za 20k-30k dinara da se uzme 20k/20k jakna što je po meni dobra cena. Eventualno negde po inostranstvu kada su neki popusti pa još i povraćaj pdv-a da odradiš i onda da ti ispadne jeftinije.
Mislio sam kakva je marka konkretno, da li generalno pravi dobre proizvode od koji možeš da očekuješ da će raditi ono što piše.
Nase iskustvo sa Spyder-om je veoma dobro. Supruga ima jaknu i rukavice vec godinama, cerka je promenila nekoliko pantalona/jakni i sve su bile super. Ne bih se dvoumio da bilo sta njihovo opet uzmem.
Kao sto su drugi vec rekli, gledaj materijale a firma je po meni neka garancija izrade. I kupuj stvari izmedju aprila i septembra, mnogo je jeftinije. Mi smo jaknu uzeli na snizenju od 75% i to na Floridi. Kad cena ne bi imala presudni uticaj, ja bih licno uzimao Phenix.
Licno sam koristio nekoliko godina razlicite stvari od Spyder (hlace, majice pa i rukavice) i nemam nikakvih prituzbi. Naravno, i unutar Spyder-a ima varijacija. Imao sam Spyder hlace od 80EUR i one od 250EUR. Razlika u kvalitetu je evidentna. Ali Spyder kao Spyder je top brend
Ukoliko vam mogucnosti dozvoljavaju moja preporuka je Helly Hansen, konkretno Alpha Lifaloft model koja je navodno unapredjena verzija Alpha 3.0 modela. Imam samo reci hvale, neverovatno lagana, prozracna i istovremeno topla. Jakna je 20k/20k. Ja sam se kockao, narucio je preko neta bez da sam je probao prethodno i pogodio velicinu. HH ima dobar kalkulator na svom sajtu pa ako se odlucite isto kao ja dobro proverite. Trenutno mislim da se u Srbiji moze naci samo Alpha 3.0, cena 40k na snizenju. U istom ili slicnom cenovnom rangu je i Swift model za koji verujem da je isto dobar. Zvucacu kao reklama ali sa HH nema greske.
Ja imam vec 6-7 godina hh alpha model (valjda 2.0) i jakna je odlična osim sto sam ja zeznuo membranu pranjem. Ne znam šta sam pogrešno uradio ali sam očito oštetio spoljnu membranu pa kad pada baš vlažan sneg, više kapljice ne klize niz jaknu nego ih maltene upije.
Ostalo je fenomenalno, vetar joj ne može ništa.
Ja imam vec 6-7 godina hh alpha model (valjda 2.0) i jakna je odlična osim sto sam ja zeznuo membranu pranjem. Ne znam šta sam pogrešno uradio ali sam očito oštetio spoljnu membranu pa kad pada baš vlažan sneg, više kapljice ne klize niz jaknu nego ih maltene upije.
Ostalo je fenomenalno, vetar joj ne može ništa.
Nebitno je da li se vanjski materijal navlažio, bitno je da li voda prolazi do tebe.
Sloj koji štiti je najčešće u sredini, kao npr. Gore-tex membrana koja nije vanjski sloj:
18046
Nisam je testirao na pljusku ali jeste jednom bila jaka susnezica i posle 2-3 sata skijanja po takvom vremenu jeste malo probila voda na ramenima.
Nebitno je da li se vanjski materijal navlažio, bitno je da li voda prolazi do tebe.
Sloj koji štiti je najčešće u sredini, kao npr. Gore-tex membrana koja nije vanjski sloj:
18046
Nije bas tako. Na spoljnjem delu jakne postoji premaz koji sprecava upijanje - DWR odnosno "durable water repellent". Veoma je bitno da prvi sloj propusti sto manje vode i zadrzi je na povrsini. Zato ne treba prati takve jakne vec brisati bez mnogo utrljavanja. Postoji mogucnost da se nanese DWR ponovo i tako povrati vodotpornost. Treba imati na umu da nisu ni sve jakne iste.
Svaka jakna mora da se pere, ne zato što je prljava spolja, nego prosto posle X dana skijanja mora da se "usmrdi" ;)
Vidim da ima zanimljivih tekstova na guglu kako prati ovakve jakne. Ja imam crnu jaknu pa se nadam da je necu prati barem nekoliko godina uopste jer uz kvalitetnu odecu ispod takvu jaknu je tesko uznojiti i usmrdeti (mozda sam previse optimistican). Svakako, razumem muke ljudi koji imaju neku svetliju boju pa moraju cesce prati :)
Svaka jakna mora da se pere, ne zato što je prljava spolja, nego prosto posle X dana skijanja mora da se "usmrdi" ;)
Slazem se... Zavisi ko koliko skija.
Nije bas tako. Na spoljnjem delu jakne postoji premaz koji sprecava upijanje - DWR odnosno "durable water repellent". Veoma je bitno da prvi sloj propusti sto manje vode i zadrzi je na povrsini. Zato ne treba prati takve jakne vec brisati bez mnogo utrljavanja. Postoji mogucnost da se nanese DWR ponovo i tako povrati vodotpornost. Treba imati na umu da nisu ni sve jakne iste.
Slažem se djelimično. Kad se ponovo nanese DWR, vodonepropusnost će se popraviti, ali se bojim da će paropropusnost biti uništena. Teško je napraviti balans da voda ne ulazi, a para izlazi. Naravno, posljednja rečenica je potpuno tačna.
Slažem se djelimično. Kad se ponovo nanese DWR, vodonepropusnost će se popraviti, ali se bojim da će paropropusnost biti uništena. Teško je napraviti balans da voda ne ulazi, a para izlazi. Naravno, posljednja rečenica je potpuno tačna.
Koliko se secam, sve membrane su supljikave sa dovoljno malim otvorima da kap vode ne prodje a dovoljno velikim da vodna para (ili u ovom slucaju znoj) izadje. Valjda zbog toga tvrde da rade mnogo bolje kad su ciste, tj pore nisu zapusene.
Drugari, kako vam se čini, da li je neko imao iskustva: https://www.intersport.rs/cmp-man-jacket-zip-hood-muska-jakna-za-skijanje-540144?qty=1#138=4665
lexinho021
27.12.2021, 16:45
Meni je taj tip jakne sto kao ima punjenje pretopao generalno za skijanje jer se brzo ugrejem dok skijam, al to je sve subjektivno
Ja bih rado uzeo neku softshel jaknu ali ne znam koliko su one pogodne za skijanje, nemam iskustva tek od skoro se zanimam za skijanje :)
plageton
28.12.2021, 16:03
Ja bih rado uzeo neku softshel jaknu ali ne znam koliko su one pogodne za skijanje, nemam iskustva tek od skoro se zanimam za skijanje :)
Vrlo su pogodne ako nema padavina ni jakog vetra.
Da li imaš neki konkretan predlog?
Vrlo su pogodne ako nema padavina ni jakog vetra.
Pisalo se na tu temu, ako je napolju >0, softshell je savrsen
Ovako nešto?
https://www.descente.com/en/product/ski/men/jacket-men/DWMQGK16.html
Ovako nešto?
https://www.descente.com/en/product/ski/men/jacket-men/DWMQGK16.html
Ne, to nije soft shell. Ovo jeste: https://www.amazon.de/dp/B00HQ4KSGE
Drugačiji je materijal (rastegljiv).
U ovom postu (https://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?5641-Ski-jakne&p=103463&viewfull=1#post103463) sam imala sličnu dilemu, a nekoliko postova niže sam i dala lične utiske o istoj :)
Meine Frau i ja koristimo softshell jaknu skoro isključivo kad je baš baš minus i to ispod skijaške jakne. Samo za proljetno skijanje softshell bude završni sloj garderobe.
Hvala svima na odgovorim i pomoći. Ovo je moja pa nisam siguran da li je dovoljna i šta ispod nje.
https://www.jack-wolfskin.hr/northern-point/1304001_1350_002.html
Jako mi je zao sto ovde nema da se kupe Bergans i Norrona jakne i ostala oprema.
Sebi i zeni sam uzeo Begans Oppdal jaknu. Obican shell bez ikakve toplotne izolacije. Odlicna paropropustljivost i solidna vodootpornost 10.000mm. Ispod nje nosim paperjastu podjaknu, fleece duks i aktivni ves.
Poslednjih nekoliko godina supruga i ja se oblacimo identicno i nikad nismo bili mokri niti se smrzli. Bilo je ujutro i minusa pa u neko doba dana predje u plus ili oko nule. Ni kad su bile vece temperature sa ista 4 sloja nismo bili mokri.
Bergans jakne su fenomenalne.
Nightmaster
13.07.2022, 16:17
Ćao ljudi! Zna li neko možda da li kod nas u Srbiji ima negde da se kupi dope jakna ili pantalone?
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.