Pogledati punu verziju : Nove pancerice
Potrebna mi je vasa pomoc. Zeleo bih da kupim nove pancerice, ali ne znam odakle da krenem prilikom izbora. Skijanjem se bavim rekreativno, desetak dana godisnje. U jednoj radnji nudili su mi LANGE pancerice tvrdoce 85 (kostale su oko 9000 dinara). Ja sam spreman da izdvojim oko 14000, 15000 dinara. Znam da je izbor pancerica dosta individualan, ali me zanima o cemu bi trebalo da povedem racuna.
Unapred hvala.
Pozdrav
Aco, ne bilo ti zapovjedjeno, pogledaj malo u istoriji foruma, nekoliko topica na tu temu su aktivirani u zadnje vrijeme. Cak ces da naidjes i na linkove ozbiljnijih sajtova koji se tim problemom bave. Evo naprimjer ovi mladici iz:
http://www.bootfitters.com/
Navedena su osnovna pravila i principi pri izboru, a pogotovo "pasovanju" pancerica.
Sretno!!!!
PS
Taj Lange, mozda je bas, bas za tebe, samo kolko imas kila, koja si kategorija, tj kakav si skijas????
I naj bitnije od svega kako ti taj Lange pashe kad ga probas ???
Ja sam osrednji skijas, visok 187cm i tezak oko 90 kilograma.
U toj istoj radnji nudili su mi i neke Atomic pancerice (tvrdoca 90) koje kostaju oko 14000 dinara. Zanima me da li ja nesto dobijam sa tih 5000 i da li to u sustini vredi te pare pod predpostavkom da mi i jedne i druge leze na isti nacin.
Ja sam osrednji skijas, visok 187cm i tezak oko 90 kilograma.
U toj istoj radnji nudili su mi i neke Atomic pancerice (tvrdoca 90) koje kostaju oko 14000 dinara. Zanima me da li ja nesto dobijam sa tih 5000 i da li to u sustini vredi te pare pod predpostavkom da mi i jedne i druge leze na isti nacin.
Hmmm, tesko pitanje. Cak i ako ti se javi neko s iskustvom s obje ove cipele; bojim se da je tesko uporedjivati razlicite marke i modele. Mozda je Lange 85 tvrdja cipela od Atomica 90 :dontknow:
To na oko ne zvuci kao previse tvrde cipele, na oko, a u stvarnosti :dontknow:
U svakom slucaju nemoj da uzmes pre mekanu cipelu (sto neznaci da sam sad ustvrdijo da je jedna od tih cipela mekana), tj ne uzimaj premekanu bez obzira koji je flex prijavljen na cipeli;90kg je poprilicna masa, pa kojim god stilom da skijas.
Probaj (vise puta, vise dana), sto duze vremena zakopcane na 'bojevu gotovost', vidi gdje zulja ili osjeti da nisu prevelike, kad stojis u 'ski-stavu'. TO je ko biranje zene;
Licno vise volim da cipela zulja, ali da je pri skijanju 'srasla s nogom', nego da cipela ne zulja, al da pri skijanju osjetim da noga ide u drugom pravcu od cipele.
Upozno sam covjeka koji skija na broj ili cak dva vecim cipelama nego sto propisuju norme i skija fantasticno.(ovo je slucaj iz praxe, u teoriji ti niko normalan nikad, nece savjetovati da kupis vecu cipelu, pa necu ni ja !).
Nemoj da probas istovremeno vise modela (u kratkom vremenskom razmaku) zbuni ces stopala. Jesi procitao sta kazu 'bootfitteri'? ja nemogu puno toga da dodam, osim da ces pravo stanje, tj eventualna problematicne tacke, znati tek poslje par dana skijanja.
PS
Nemoj ni mene da uzimas previse ozbiljno, ja sam problematican slucaj po pitanju cipela.
Eksperimentisi; sto vise to bolje.
spikeee77
24.01.2008, 22:53
Potrebna mi je vasa pomoc. Zeleo bih da kupim nove pancerice, ali ne znam odakle da krenem prilikom izbora. Skijanjem se bavim rekreativno, desetak dana godisnje. U jednoj radnji nudili su mi LANGE pancerice tvrdoce 85 (kostale su oko 9000 dinara). Ja sam spreman da izdvojim oko 14000, 15000 dinara. Znam da je izbor pancerica dosta individualan, ali me zanima o cemu bi trebalo da povedem racuna.
Unapred hvala.
Pozdrav
Sto se tice pancerica...
Uvek uzmi tacan broj! Nikako vece,prsti smeu da blago dodiruju ivicu kad ispravis koleno ali ne sme da ti nabija prste...
Ne treba ti fleks jaci od 80 ako zelis da uzivas u voznji...
Trazi aluminijumske kopce,da svaka ima mikro podesavanje...
sedi u radnji bar pola sata u svakoj pancerici koje probas...
Raspitaj se da li mozes da je zamenis ako ti ne odgovara u roku os dan dva barem...koliko god ovo smesno zvucalo neki ti nece vrtatiti ni pare na zameniti je....da ne verujes!!!!
e sad malo subjektivno...NORDICA jeste malop skuplja...ali je zakon...udobna i udobna i udobna... probaj model gts 8 ili gts 6,to vozimo burazer i ja...ili nesto jos mekse 50/60 fleksa,ghts 4 ili easy move 8 i 6...sta da ti kazem bas sam se natrazio.....hihihi
A da ,probaj...najkstrpljiviji i jedini koji me nisu katapultirali iz radnje posle 3puta po sat vremena probanj su gore u Ljeskoj 2,Salto M se zovu...ja se tamo skucio,uzeo pancerice i za mnene i buarazera,a i iznajmio njemu skije...pozz
Ne bih isao sa tvrdocom manjom od 80 s obzirom na tvoju tezinu. Napomenuo bih jos da Nordica ima nerealno deklarisanu tvrdocu, tako da njihov flex 100 odgovara otprilike flexu 80 kod recimo salomona ili tecnike. Preporucio bih Nordica GTS12. Kada je Tecnika u pitanju, razmotrio bih modo12. Kazu da je mana tecnike ulozak koji se previse rasiri. Sto se salomona tice isao bih na Impact seriju (sto je proslogodisnji X Wave) odgovarajuce tvrdoce. Mislim da bi osmica bila OK. Ako imas vremena i zivaca pozeljno bi bilo probati i cipele ostalih proizvodjaca koje se mogu pronaci na nasem trzistu (Atomic, Head, Rossignoll, Dallbelo). Mozda bi se izbor moga malo suziti ako se u obzir uzme cinjenica da navodno Lange i Rossignol prave cipele za uze stopalo, dok Salomon (osim falcona) i Tecnika vise odgovaraju sirem stopalu.
I jos treba uzeti u obzir da ce se ulozak za kratko vrijeme malo rasiriti pa treba uzeti cipelu koja ce u pocetku nogu umjereno stezati. Kako bootfittersi kazu, otprilike kao da ti je neko stopalo cvrsto obuhvatio sa obje sake. Ako te nakon 20 minuta cipela pocne zuljati na odredjenom mjestu, vremenom se stanje nece popraviti kako neki prodavci tvrde (ulozak ce se formirati po nozi i slicno). Naprotiv.
Treba pomenuti da ce skoro sve prodavnice u februaru sniziti cijene za oko 30%.
I jos da i ja pohvalim pomenutog distributera Nordice. Trebalo je istrpiti ovako teskog kupca kao sto sam ja, a sa cipelama (SM12) sam prezadovoljan.
Meščini da mi je drug Tataratira jednom rekao da je Atomic flex (isti broj) osjetno mekši od Lange-ovog. On je imao i jedne i druge, a sad je na Salomonu.
Oj Tataratira, izjasni se lično i osobno.
Dobrim djelom se slazem sa ovim Ice-ovim textom. 100X izreceno, ali da konstatujemo jos jednom, djaba su teoretske rasprave o markama i flexu, dok se tvojoj nogici ne svidi nesto, djaba je sva prica. Sta jos mozes uraditi ako osjetis da te cipela poprilicno steze je da izvadis unutrasnju cipelu,liner i probas samo skoljku. ako neki dio noge dodiruje plastiku, onda ce to biti siguran problem za vrijeme skijanja, ali to uglavnom, ne znaci da je problem ne rijesiv. odneses kod ljudi sa hidraulicnim ili slicnim spravama i oni ti taj dio rasire.
Ova fora da se proba samo skoljka je super, ali ja se nikada nisam usudio da na licu mjesta "iscupam" unutrasnju cipelu.
Za modifikovanje skoljke sam se raspitivao i sada sam skoro sasvim siguran da u Srbiji i Bosni za sada ne postoji prodavnica ili servis koji ima potrebnu opremu i kadar. Sudeci po iskustvima ljudi koji su mogli sebi priustiti tako nesto, jeste skupo ali se svaki dinar isplati.
spikeee77
25.01.2008, 21:37
Ne bih isao sa tvrdocom manjom od 80 s obzirom na tvoju tezinu. Napomenuo bih jos da Nordica ima nerealno deklarisanu tvrdocu, tako da njihov flex 100 odgovara otprilike flexu 80 kod recimo salomona ili tecnike. Preporucio bih Nordica GTS12. Kada je Tecnika u pitanju, razmotrio bih modo12. Kazu da je mana tecnike ulozak koji se previse rasiri. Sto se salomona tice isao bih na Impact seriju (sto je proslogodisnji X Wave) odgovarajuce tvrdoce. Mislim da bi osmica bila OK. Ako imas vremena i zivaca pozeljno bi bilo probati i cipele ostalih proizvodjaca koje se mogu pronaci na nasem trzistu (Atomic, Head, Rossignoll, Dallbelo). Mozda bi se izbor moga malo suziti ako se u obzir uzme cinjenica da navodno Lange i Rossignol prave cipele za uze stopalo, dok Salomon (osim falcona) i Tecnika vise odgovaraju sirem stopalu.
I jos treba uzeti u obzir da ce se ulozak za kratko vrijeme malo rasiriti pa treba uzeti cipelu koja ce u pocetku nogu umjereno stezati. Kako bootfittersi kazu, otprilike kao da ti je neko stopalo cvrsto obuhvatio sa obje sake. Ako te nakon 20 minuta cipela pocne zuljati na odredjenom mjestu, vremenom se stanje nece popraviti kako neki prodavci tvrde (ulozak ce se formirati po nozi i slicno). Naprotiv.
Treba pomenuti da ce skoro sve prodavnice u februaru sniziti cijene za oko 30%.
I jos da i ja pohvalim pomenutog distributera Nordice. Trebalo je istrpiti ovako teskog kupca kao sto sam ja, a sa cipelama (SM12) sam prezadovoljan.
pozz...nebih rekao da je nordica meksa njihov fleks je cak mozda i jaci,ali moras uzeti u obzir da su gts 6 i 8,fleks ispod 80 i do 80,gts 12 je dobar izbor,ali je nesto uza...akonekohoce da jurca nek proba speedmachine,jer SP8 je fleks 100 ali je dvodelna pa drzi kao luda ali je zato i udobna,moze doci u obzir i 10ka ali sve preko je za rekreativca mnogo...naaaajbolji izbor je BEAST 10 i 12,fleks na 10ki je 80 ali je realno tvrdja,ona je za sve uslove unlimited cipela...ali ja sam se stisnuo dao par hiljada preko i uzeo BEAST 12 i uzivam,ima 100/90 fleks ali ona na 100zakucava KAo recimo speedmachine 12ica,ali je zato extremno udobna...odoh5tog da je isprobam,javicu vamkakva je...ali moj burazer uziva kao jaci rekreativac u gts 8,stoji kao salivena,(ali ona je malo uzi model samo da se zna!), i za naprednog rekreativca tj,. mog ludog buraza je perfektna...caoooooooooooo
[QUOTE]Ova fora da se proba samo skoljka je super, ali ja se nikada nisam usudio da na licu mjesta "iscupam" unutrasnju cipelu.
Ne kontam :confused: Zasto se nisi usudijo??? Foru sam inace skino (a i primjenio) upravo sa onog sajta www.bootfitters.com. Pri probavanju, kad god mi je bilo sumnjivo da nije pretjesno; izvucem liner: nogu (bosu) uvucem dok prsti ne dotaknu vrh cipele, checkiram dal' ima jos prst i po lufta izmedju pete i cipele, stanem (normalno :sm011: ) da vidim dali stopalo negdje dodiruje plastiku......
Za modifikovanje skoljke sam se raspitivao i sada sam skoro sasvim siguran da u Srbiji i Bosni za sada ne postoji prodavnica ili servis koji ima potrebnu opremu i kadar. Sudeci po iskustvima ljudi koji su mogli sebi priustiti tako nesto, jeste skupo ali se svaki dinar isplati
Cini mi se da je tataratira prije neku godinu, slao pancerice na prosirivanje u Pancevo :confused: ako nisam pogrijesio.
Drugi dan skijanja na mojim ganc iliti frango-novim cipelama "osjetim" da ce stopala da se deformisu, a palcevi iskrive toliko ih je pancerica pritiskala; Poslje prvog bootfittinga je bilo bolje, ali jos uvjek bolno, drugi put su prosirili tako, da sad mislim da optimalnije za moj desni taban ne postoji, e lijeva je ostala problem, ali sljedeca 'kura' ce nadam se, da obraduje i my left foot. :sm019: U svakom slucaju bootfitting je spas.
Jedna od razlika izmedju GTS i Beast serije je u unutrasnjoj cipeli. Naime GTS ima tvrdji ulozak - perfomance, dok uz Beast "ide" precision ulozak. Slijedi da je Beast svakako udobnija cipela. Mislim da je i jeftinija. S druge strane na GTS-u je kvalitetnije skijanje. Ali to je sa cipelama tako - ne moze i jare i pare.
Po mom misljenju, Nordicina perfomance unutrasnja cipela je dovoljno udobna za cjelodnevno skijanje. Kada bih bio osrednji rekreativac sa zeljom da napredujem, isao bih na tvrdju i stisnutiju varijantu.
[quote=Ice;26507].
Ne kontam :confused: Zasto se nisi usudijo??? Foru sam inace skino (a i primjenio) upravo sa onog sajta www.bootfitters.com (http://www.bootfitters.com). Pri probavanju, kad god mi je bilo sumnjivo da nije pretjesno; izvucem liner: nogu (bosu) uvucem dok prsti ne dotaknu vrh cipele, checkiram dal' ima jos prst i po lufta izmedju pete i cipele, stanem (normalno :sm011: ) da vidim dali stopalo negdje dodiruje plastiku......
Cini mi se da je tataratira prije neku godinu, slao pancerice na prosirivanje u Pancevo :confused: ako nisam pogrijesio.
Drugi dan skijanja na mojim ganc iliti frango-novim cipelama "osjetim" da ce stopala da se deformisu, a palcevi iskrive toliko ih je pancerica pritiskala; Poslje prvog bootfittinga je bilo bolje, ali jos uvjek bolno, drugi put su prosirili tako, da sad mislim da optimalnije za moj desni taban ne postoji, e lijeva je ostala problem, ali sljedeca 'kura' ce nadam se, da obraduje i my left foot. :sm019: U svakom slucaju bootfitting je spas.
Ma znam ja za foru, ali sam izgleda previse stidan. Vadjenje uloska pomalo izgleda kao razvaljivanje cipele i utripovao sam da bi me prodavci izbacili iz radnje cim bi vidjeli da im cerecim artikal od 3-4 stoje evrica. Ionako me poprijeko gledaju kad pocnem da zanovijetam, te daj malo vecu, e daj mi sad desnu, te daj drugi model...:dontknow:. Svi su ljubazni prvih 15 minuta, ali njihova nervoza progresivno raste u funkciji vremena. Prodavac kod koga sam nedavno pazario cipele je izuzetak, ali me je ipak bilo stid za foru sa vadjenjem (da prostis).
To za Pancevo je odlicna vijest. Raspitacu se. Ako neko ima neku informaciju u vezi sa bootfittingom neka je sad kaze ili zauvijek cuti.
[quote=Sapa;26533]
Ma znam ja za foru, ali sam izgleda previse stidan. Vadjenje uloska pomalo izgleda kao razvaljivanje cipele i utripovao sam da bi me prodavci izbacili iz radnje cim bi vidjeli da im cerecim artikal od 3-4 stoje evrica. Ionako me poprijeko gledaju kad pocnem da zanovijetam, te daj malo vecu, e daj mi sad desnu, te daj drugi model...:dontknow:. Svi su ljubazni prvih 15 minuta, ali njihova nervoza progresivno raste u funkciji vremena. Prodavac kod koga sam nedavno pazario cipele je izuzetak, ali me je ipak bilo stid za foru sa vadjenjem (da prostis)..
Na ovo sve ti mogu reci samo ovo: bem ti drzavu u kojoj zivis i mentalitet njenih "gostoprimljivih" gradjana!!!
Pa jesu ti prodavci dosli kod tebe da potrose, 200,300,400 evra ili ti kod njih :confused: Cuj stidi se, cuj ides im na zivce, halo??? Svi ljubazni prvih 15 minuta??? pa halo; pa jel ti vidis kolko ja pisem ??? e isto toliko i pricam. Pa ja kad udjem u radnju da kupim pancerice, prvo 15 minuta drzim monolog, sta hocu, sta necu, sta vec znam, a sta jos nisam skonto, e tek onda trazim ili dobijem model i onda u pancerici provedem barem 25 minuta (to pod uslovom da je Tecnica, diablo upitanju tj da mi u njoj kosti pucaju kolko su uske, inace u Nordici Sm14 sam jednom proveo jedno 45 minuta u radnji). U radnji u kojoj kupujem (skoro) sve od opreme, sam u totalu proveo barem 3, 4 sata probavajuci cipele. U drugim radnjama ne manje od 1,5 do 2.....i to je vise nego logicno, e jedino u bosnama i srbijama bi prodavci izgleda da im posaljes pare a oni tebi cipele na kucnu adresu i naravno bez prava da se na nesto zalis.
btw. ovdje se puno pisalo o cipelama, neko je kupijo SM12 negdje u Beogradu i bio strasno zadovljan prodavnicom cak su mu cipelu dali na 7 dana da nosi kuci i probava uz pravo da je vrati (ne sjecam se koje to bio, prelistaj po topicima o cipelama).......to je svuda na svijetu, osim 'dole kod vas', naj normalnija stvar na svijetu.
Kad sam kupijo nove cipele dogovorijo se u radnji da ako mi poslje sedam dana skijanja ne budu odgovarale, da ih (te cipele) vratim, a oni meni vrate 75% od svote koju sam platio. I to bi trebo da bude standard, iskreno govoreci i na zapadu su rijetke radnje koje ovo praktikuju.
A sto se tog kako ga ti zoves 'razvaljivanja cipela' tice. Pa to mi je standard, da izvadim, cak i ako znam da cipele necu da kupim, cisto da malo vidim, sta kako, ozbiljno. A nikad se niko od prodavaca nije pobunijo, nego ih oni sami vade i vracaju (sto je zajebaniji poso :) ) i to ne jednom nego i po 2 x u toku probavanja. Osim toga u nekim boljim radnjama su prodavaci sami vadili uloske, da pokazu, a i da stave potpeticu ispod ili extra potporu za stopalo, pod ulozak (za nas s poluravnim tabanima). Danas je cest slucaj da ljudi uz cipelu kupuju one razno-razne uloske na kojima se noga bolje osjeca, tako neki prodavci vec rutinski puste da probas cipelu sa standardnim uloskom, pa onda izvade liner i stave one uloske tipa 'superfeet' i slicno.Cisto da uporedis kakav je osjecaj
Ljudi se satrase da bi ja u njihovoj radnji potrosijo onih 430 evra za speedmachine14 (a ipak ih nisam kupijo, prije svega ne pasu mi, a i 430 je but, but skupo), boze sacuva da i jednog trenutka pokazu da ih nerviram, a znam sigurno da je to slucaj.:smoke:
Juce sam malo probao neke od pancerica. Prve su bile atomic b tech (b80). Cena im je negde oko 13100. Druge su bile salomon performa 5 (cena 8000). Salomon su mi bile jako udobne, ali su mi delovale nekako nekvalitetno, pri zatezanju kopci plastika se jako cudno uvijala. Zanima me sta vi mislite o ovim pancericama.
Hvala na dosadasnjim savetima, skroz su korisni
. Druge su bile salomon performa Salomon su mi bile jako udobne, ali su mi delovale nekako nekvalitetno,
I ja kazem. Nekvalitetne su to cipele. Sta ocekujes od cipele na kojoj pise made in romania. :-)
Sta ocekujes od cipele na kojoj pise made in romania. :-)
Sapimire, provokatoru. Znaš i sam da na svakoj Salomon pancerici piše Made in Romania. Ove moje rumunke ne bih ni za šta mijenjao, osim za novije iz iste države. Ipak je to EU.
Čovjek vjerovatno ne zna da tebi nisu odgovarale. Do noge je.
Hej bog Stek! Hehehehe, ebiga kad nema drugog nacina da se javis, znao sam u koju slabu tacku da gadjEm.
Ma aco, ne stigoh da dopisem da se salim (ovaj nas Adimin ubi s ovom kratkom Edit Piaff), ako dobro pasaju onda su dobre, tj mogle bi da budu dobre (to obicno saznas tek na skijanju). Brez obzira jeli Salko il je Hatomic, tu se pitaju nogice a ne nas ego.
NEmoj samo da previse dobro pasaju (jel citas ti one bootfittere ili ne citas? bolje citaj i slusaj, nemoj sve vako ko ja, da ucis na vlastitom iskustvu, pokvarices sebi skijaski ugodjaj).
Kad ti se ucini (pre)udobna onda se zabrini puno vise nego kad u radnji imas osjecas da te dobro pritiscu (sacekaj pola sata da vidis kad se liner zagrije).
Sve su cipele dobre, nejma ti tu vise slabih cipela. E sad koja cipela je bila u pitanju mislim koji serijski broj.
Mozda je ta Performa (koje oni ono imaju "redne borjeve 6.2, 7 ??? tako nesto, znace Stekan sigurno on je ljubitelj) neki salomonov flex 60,70, pa logicno onda da ce tebi od 90kg da se ucini (cuj ucini to je fakat) da je cipela premekana. I ne poredjuj te flexove samo ce glava da te zabole od tih rednih velicina :)
PS
i proizvodjace ne uporedjuj jedan s drugim. Nije red. Mozes nekoga da uvrijedis :-)
Osim toga u nekim boljim radnjama su prodavaci sami vadili uloske, da pokazu, a i da stave potpeticu ispod ili extra potporu za stopalo, pod ulozak (za nas s poluravnim tabanima). Danas je cest slucaj da ljudi uz cipelu kupuju one razno-razne uloske na kojima se noga bolje osjeca, tako neki prodavci vec rutinski puste da probas cipelu sa standardnim uloskom, pa onda izvade liner i stave one uloske tipa 'superfeet' i slicno.Cisto da uporedis kakav je osjecaj
@Sapa
Navedi ili daj neki od linkova za ove potpetice. MIslim da bi mi dobro dosle neke. Na EXPOzim-u sam to video ali nisam znao koje da kupim nism stigao da dojem ponovo na sajam.:sm022:
Ljudi a sta je taj Flex, moje pancerice imaju flex 45. Sta znaci to tacno?
Grazeru, provokatoru stari :). Flex ti je ono, kad radiš čučnjeve, pa kad se čučneš, e to je flex ;).
:cool: :smoke: :cool: :smoke:
A jel treba da se slaze boja cipela sa, recimo bojom skija, ili brila... ili kacige, npr?
E to je sad vec stvar rezije
A jel treba da se slaze boja cipela sa, recimo bojom skija, ili brila... ili kacige, npr?
da ako se bavis umjetinickim klizanjem
@Sapa
Navedi ili daj neki od linkova za ove potpetice. MIslim da bi mi dobro dosle neke. Na EXPOzim-u sam to video ali nisam znao koje da kupim nism stigao da dojem ponovo na sajam.:sm022:
Izvini mrzi me da trazim :sm003: Al cu nekad da pogledam pa da doturim. Pa sta da ti kazem: sto skuplje to bolje jel ;)
Nemozes ni znati koje da kupis dok ne stavis u cipelu i ne probas. Cjene skupljih ulozaka su izmedju 50tak i 70tak evra. Ima jeftinijih ne kazem da su losiji (30,40 evra). Za nas (dibi)dus-tabanlije moze da bude izuzetno resenje. AKo ulozak dobro podupire stopalo onda citava noga stoji potpuno drugacije nego obicno tj, mozes da vidis da ti koljeno ne propada na unutra nego da stoji ravno. Standardni ulosci u pancericama uglavnom neamaju nikakav anatomski oblik. "Ne standardni: tj 'skupi' ulosci su uglavnom podigunuti na peti, sto moze da ti pomogne u slucaju da je cipela knap: stopalo se malo digne, a prsti povuku u nazad. Ja sam nailazijo tj probavao dobar ulozak (superfeet), i razlika je drasticna, stvarno osjetis kako noga ima potporu na pravom mjestu...."mali problem" je nastao jer se digla peta i zuljala me (ahilova peta), tj nastao je problemcic u onom naj uzem zadnjem djelu cipele i tako........moglo se to prosiriti kod bootfitera, ali sam odustao i od cipele i od uloska.
Na kraju sam narucijo da naprave ulozak samo za moju nogu (sad ga koristim u obicnim cipelama), taj ulozak je naravno perfektan, "mali" problem je sto sam kupijo pancericu koja je toliko knap, da je taj ulozak pre debeo, sto bi rekli nemere ni navirit u unutrasnju cipelu :confused: nekad u buducnosti cu da narucim novi, koji ce biti puno tanji.
Svi ovi navedeni problemi nebi trebali da se javljaju cesce, ko sto rekoh ja sam s pancericama poseban slucaj. :glavaozid
Mislim da neki dobar ulozak u opste nije nepotreban luxuz, ali ne mislim da bas svako od takvog uloska ima neke znacajne koristi.
Treba probati u pancerici, a ne kupiti onako usput.
Пре две недеље пазарио сам панцерице, одлучио сам се за Atomic B-tech 80 (12900 динара). Скијао сам у њима недељу дана, и у потпуности сам задовољан, иако ме је десна мало стезала, мало ми је уска и то негде на средини стопала. Занимљиво је то да сам на пола дана скидао панцерицу на отплике десетак минута и после поновног облаченја нисам имао тај проблем.
Још једном бих се захвалио свима на саветима. Много су ми помогли.
Izvini mrzi me da trazim :sm003: Al cu nekad da pogledam pa da doturim. Pa sta da ti kazem: sto skuplje to bolje jel ;)
Ok @Sapa
Sada bi dobro dosao onaj link.
Jos bolje ako pronadjemo varijantu za kupovinu u BGD...
Pozdrav
Занима ме да ли да током лета панцерице држим закопчане или не? Читао сам нешто на форуму, да ли овом или неком другом, да их је неко држао закопчане и да је имао проблема са жуљевима следеће године. Хвала унапред
Занима ме да ли да током лета панцерице држим закопчане или не?
Pancerice preko ljeta trebaju biti zakopčane, ali ne jako zategnutih kopči.
Читао сам нешто на форуму, да ли овом или неком другом, да их је неко држао закопчане и да је имао проблема са жуљевима следеће године.
Možda bi taj neko imao iste probleme i da ih nije držao zakopčane. A možda je prvi dan skijanja pretjerao sa zatezanjem kopči pa je napravio žuljeve koji su mu ostali preko sezone (napravih istu grešku u decembru). A možda mu noga još uvijek raste. I tako možda u beskraj...
ja licno nemam dobro iskustvo sa zakopcavanjem
isako sam ucen suprotno
i toga se pridrzavo...
posto ja imam prilicno veliki list noge
vrlo mi tesko padne prvih par dana skijanja
ako je cizma bila zakopcana van sezone
zadnje dvije sezone ne zakopcavam i tih problema vise nemam
dakle sve zavisi od osobe do osobe
Tadija_91
10.03.2008, 23:45
Ja zakopcavam pance van sezone i nisam do sada imao problema. Uvek zapamtim na kom podeoku stoje dok skijam i ostavim ih na tako i van sezone. To je meni najlogicnije jer onda zadrzava oblik u kom stoji i dok se koristi, mada sve je individualno i mislim da zavisi od coveka do coveka.
Bitno je zakopčati gornje dvije kopče da bi plastika zadržala oblik. Dovoljno je i na prvi "zub". Ne vidim razlog da se na isti "prvozubi" način ne zakopčaju i donje dvije kopče.
Veliki brat
11.03.2008, 09:49
Mislim da je najbitnije da se pancerice ne ostavljaju na mestu gde bi mogle da budu izlozenu suncu ili preteranom zagrevanju , posto bi izgubile oblik bile one zakopcane ili ne.
Ja ih takodje drzim zakopcane na prvoj kopci ... mislim da nema razloga da se pretezu ...
Занима ме да ли да током лета панцерице држим закопчане или не? Читао сам нешто на форуму, да ли овом или неком другом, да их је неко држао закопчане и да је имао проблема са жуљевима следеће године. Хвала унапред
Kakvi problemi, kakve nedoumice, kakve dileme:sm022:
Ljudi skijajte:ski:
Ja zakopcavam pance van sezone i nisam do sada imao problema. Uvek zapamtim na kom podeoku stoje dok skijam i ostavim ih na tako i van sezone. To je meni najlogicnije jer onda zadrzava oblik u kom stoji i dok se koristi, mada sve je individualno i mislim da zavisi od coveka do coveka.
Nemam pojma jesul zakopcane ili nisu stoje u torbi na nekoj viskokoj polici, dohvacam ih tek u decembru :sm022: Sad momentalno leze u gepeku od auta, udjoh juce u auto da nesto dohvatim mal ne padoh u nesvjes'.
Nego apropo nesvjesti, jel vi zaboravite da dobro provjetrite/osusite unutrasnje cipelice poslje svakog smukanja??? Da ne vonjaju i da se ne defermisu jadne od znoja i chemera; prije no sto krenu na zasluzen ljetni raspust :sm003:
Citam teme vezane za cipele i kao da se vise govori o muskim nego o zenskim modlima. Ima li neko da je tu neko mozda malo vise upuceniji?
Imam 55 kg i 170,skijam rekreativno i treba mi bilo kakva pomoc oko izbora.
Iscitavala sam teme i mislim da bi mi pre leglo nesto manjeg flexa, tj da su mekse i marke Nordica, Rossignol i sl posto imam uzu nogu.Skijam tehnicki dobro ali ne volim da jurcam. Budzet mi je oko 150e,ali bi se ako ima potrebe i malo vise ispruzila :-)
Hvala unapred svima na pomoci!
Kad smo kod pancerica, ja da se pohvalim :)
Naime, malopre pazarih Dalbello Reflex 7
http://www.tcbskiandboard.co.nz/site/tcbboard/images/large/reflex7_orange.jpg
Inace, nisam neki ekspert, ali meni deluju sasvim OK. Podesavanje nagiba, hard/soft ski i walk, podesavanje visine pete. Valjda ce zavrsiti posao narednih nekoliko godina.
Daj Boze da padne nesto na staru da ih oprobam za vikend :)
milos_pg_91
22.12.2008, 19:31
Extra Ivane.:ok: Zdravo da ih vozis!
ove cizme jos nisam vidio ali mi izgleda kao neka varijacija na krypton temu
mislim da nece omasiti zdravo da ih vozis i poslije krypton da kupis
neznam koliko si obracao paznju ali ona kopca na zglobu cini cuda barem kod kryptona fiksira petu i nema mrdanja
a nera sto se tebe tice ja bih preporucio samo jednu cizmu
krypton lotus sa id linerom i to je to
na cizme mozes da zaboravis sljedecih 10 sezona :dontknow:
E da, mozda sam neinformisan vise nego sto treba, ali vidoh vec da je neko spominjao (mozda cak i ti) id liner. O cemu se tu radi?
id liner je specijalni preklopni liner sto znaaci nema jezika koi pruza
koi se zagrijavanjem formira prema nozi i nakon hladjenja ostaje u tom obliku
http://www.dalbello.it/ID_Thermo.aspx
http://www.dalbello.it/ID_Thermovideo.aspx
Jel moze neko od iskusnih da mi kaze nesto o cipeli Alpina Challenger c7.0
Nisam nesto iskusan ali sam video da ima flex 80.
P.S. Tezak sam 105-110 kg(variram nesto).Pozz svima na forumu iz Makedonije.
zloglasni
07.02.2009, 06:20
Sapimire, provokatoru. Znaš i sam da na svakoj Salomon pancerici piše Made in Romania. Ove moje rumunke ne bih ni za šta mijenjao, osim za novije iz iste države. Ipak je to EU.
Čovjek vjerovatno ne zna da tebi nisu odgovarale. Do noge je.
E na mojima vala pise made in france doduse iz 2007 su :):):):)
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.