Prošle godine išao sam na Krvavec 3 puta na po jedan dan - bila je opasna ski depresija usljed juga, nešto kao i ove godine. Ove godine sam išao jednom, prije par dana. Znači, podržavam ovakve poduhvate.
Plan je dobar samo te moram upozoriti ti je time plan u realnom vremenu neostvariv. Sa Krvaveca , ako se skijaš do kraja dana, ne možeš kretuti prije 5 (gondola, autobus - nećeš stići dovoljno rano da se parkiraš na prvom parkingu, pakovanje, itd). Do Lj ti treba još nekih 25 min, granica jedna, druga, x faktor (autobus iz Gostivara koji se zaglavio 5 minuta na naplatnim kućama itd ), ako budeš u BG prije ponoći budi zadovoljan.
Ja u BL nisam nikada stigao prije pola 9 a vozio sam 160-170 cijelim putem.
Izgleda da je na osnovu iskustava ipak realnija opcija Mariborsko pohorje,a ne Krvavec...
Znaci kad se dolazi iz pravca Bg-a,ide se auto putem sve do obilaznice oko Zg-a,ali kako dalje?Gledam preko Via Michelin i malo zbunjuje?!
Da li treba ici ovim E59(A2) putem sve vreme od Zg-a pa na dalje?I da li se placa taj deo puta kroz Hr(od Zg-a do granice sa Slo),posto deluje kao da je auto-put i koliko kosta?
Hvala svima na informacijama
Dok ja stignem do kompa,ljudi se vec mogu vratiti sa skijanja.Na drugoj temi je clan Renato manje-vise sve objasnio,a za ovaj dio od Zg do granice sam blago receno ostao sokiran ,nekih 50km auto-puta se placa 42kn(malo manje od 6€),i kad predjes granicu ne ocekuj putokaz za Maribor,jer ga nema ,do pred ulazak u mjesto.
U Srb. i Hr. kao da se takmice ko ce skuplje da naplacuje putarine
Videh Renatov odgovor,malopre,taman je opisao deo puta kroz Slo,pa cu to prekopirati i ovde,zbog lakseg snalazenja...
Da, moraš skrenuti u Ptuj na staru cestu i onda ne treba vinjeta. Postoji znak od kuda je obavezna vinjeta i to je početak auto ceste prema Mariboru a ti bješ na staru cestu.
Što se tiće vinjete, kada se voziš prema Ptuju, najednom se stara cesta
pretvori u autoput i nađeš na autoputu ali se odmah izbaciš van (100-200 m)
(taj dio nije pod vinjetom) - skrene se prema Ptuju, pređe se Drava i onda
se teško snalaziš bez GPS-a jer sve table su nove i upućiju prema autoputu
(baš zgodno).. no nekak se dođe opet do stare ceste prema Mariboru. Ako se
ide prema Bolfenku ili Arehu autom, ima u Miklavžu (mislim) jedna benzinska
na osami s desne strane i onda se par sto metara za nje skrene lijevo u neko
selo, voziš se pored neke šumice sa hrpom bunkera iz WW2, pa pored neke
industrijske zone i onda se nalaziš na jednom semaforu gdje produžiš ravno i
počneš se penjati na pohorje. Ovaj zadnji dio je dosta zgodan jer ne moraš
ići u Maribor pa natrag već ideš poprek. Mislim da se ne isplati ići autom
gore na jedan dan jer žičara vozi 6 min, a autom ima dobrih pola sata gore.
Nocenje sa doruckom na Pohorju u "gostioni" ("pohorska kavarna") - 30 eur. Sobe nisu uopste lose, dapace veoma uredne, TV, internet, nista losije od nekog hotela sa 3* u Hrvatskoj ili Sloveniji... Vrlo isplatno za vidend, iz BL malo vise od 3h. (naravno autoputom, 15 eura za vinjetu podjeljeno na 4 osobe nije bas toliko skupo da bi se gnjavili....)
cene su ok, ako se uzme da se samo spava jedna noć i dobije "obilan doručak" onda je cena sasvim korektna i za opciju dvoje i naviše osoba u sobi ... http://www.pohorska-kavarna.com/en/prices-info/
Zna biti problema, jer je skoro uvek zauzeta (reprezentacije, klubovi, simpoziji, individualni gosti), tako da pravovremeno rezervirajte smeštaj....
BTW imaju najbolje torte u čitavom Mariboru (preporučujem Schwarzwaldsku tortu) i tako celi Maribor ide tu na tortice...pa bogami i ja na koje pivce poslije nočnog skijanja....
Izmenio/la skiman; 06.10.2010 u 14:47.
Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)