Parking u Tinju je 82eur. Plaćanje može on-line ili kupovina karte na licu mesta. Moguće je ući u bilo koji pokriveni parking na 2h za džabe.
Međutim, u Tinj-1800 (LesBoisses) ima otvoreni parking koji je free. Istovarite stvari u app, spustite kola u Tinj-1800 i vratite se ski-busom u Lac/Claret. Ski-bus saobraća od oko 7h do oko 22h. Ako niste bili ranije, pri dolasku (odmah kada se pređe brana) nalazi se Tinj-1800, a odatle do LeLac-a ima 4-5km. O ovome je već neko pisao na forumu, a meni je to isto ispričao francuz koga sam upoznao gore i koji živi u Tinj-LeLac.
Ja uvek na procenjeno vreme puta dodam 10% i uglavnom bude tako. Do Torina sam planirao 12-13h a stigli smo za 14h, zbog 45min na Slo granici i zastoja kod Padove zbog nekog udesa. Ili kao sto Stevo kaže, upadneš u gužvu kod Milana u radno vreme...takve stvari nikada ne možeš da isplaniraš.
Takođe, planirano vreme penjanja na planinu može da utiče na prolazno vreme. Meni je ovo peti put da idem autom u Savojske alpe i nikada nisam izlazio gore pre 14h..svaki put je penjanje na planinu bilo skroz korektno i bez zastoja, pa i ovaj put 28.januara.
Ono što sam video pri polasku nazad (04.februar oko 9-10h prepodne, sneg pada na planini a kiša u dolini) mi je bila novost. Deo auto puta ispred Moutiers-a, pre skretanja za 3doline, je periodično zatvaran i otvaran (semafori iznad autoputa pokazuju crveno) kako bi propuštali određenu količinu kola i sprečavali veće zastoje na isključenjima ka skijalištima i daljem penjanju. Inače, tada sam video mnogo auta (Fr, GB, NL) koji voze sa letnjim gumama, naprave zastoj na običnoj bljuzgavici i onda staju i stavljaju lance. Zbog takvih, mi smo se spuštali od Tinja do Bourg-Saint-Maurice (30km) skoro 1,5h, a uzbrdosam video da je još i gore.
Putarine i gorivo, nas su izašle okruglo 500eur..i ovde dodajem 10%, tako da ti je dobra računica .