[QUOTE=plageton;101752]Ako sam dobro sračunao, prosečni nagib staze Vilina voda na Bjelasici pokazuje zaista preko 30 stepeni!.
[QUOTE]
Izvinjavam se, 30 procenata, ne stepeni.
Mada u konkretnom slučaju ne menja mnogo na stvari.
[QUOTE=plageton;101752]Ako sam dobro sračunao, prosečni nagib staze Vilina voda na Bjelasici pokazuje zaista preko 30 stepeni!.
[QUOTE]
Izvinjavam se, 30 procenata, ne stepeni.
Mada u konkretnom slučaju ne menja mnogo na stvari.
Koliko je meni poznato (a moguce je da gresim), ne samo da se nagib i sirina staza uzimaju u obzir kod njihove kategorizacije, vec i orijentacija. Pa tako na primer neka staza koja je relativno uska, dovoljno strma, a juzno je orijentisana i crvene je gradacije, u slucaju kada bi bila severno orijentisana i cesto okovana ledom, oznacavala bi se kao crna.
Takodje, ima uticaja i tehnicka zahtevnost staze, na primer da li je sva u hupserima ili nije, itd.
Na razlicitim skijalistima se uzimaju razlictit parametri u obzir kod obelezavanja staze, ali treba pre svega imati na umu da se u osnovi ne obelezava nagib staze, vec TEZINA. Poduzni nagib je osnovni parametar, ali se uglavnom uzimaju i obzir i razni drugi vec navedeni ovde. Imaju veze i poprecni nagib, sirina, orijentacija, led, ravnost podloge (ne nastaju hupseri samo od snega, mogu biti i deo podloge) teski i laki delovi i njihov odnos, neke staze se uredjuju vise a druge manje, itd...
naiđoh skoro u jednom muzeju na sledeći dijagram pa ga postavljam ovde jer mislim da će koristiti svima
Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)